جراحی ماستکتومی چیست و چه عوارضی دارد ؟

ماستکتومی (mastectomy) عملی است که در آن هر دو سینه برای برداشتن تومور یا سرطان برداشته می‌شود و بسیاری از بیماران مبتلا به سرطان سینه، این عمل جراحی را به طور موفقیت آمیزی انجام داده‌اند. اگر شما هم از آن دسته افرادی هستید که می‌خواهید بدانید عمل برداشتن سینه و ماستکتومی چیست ، در این مقاله برای آشنایی بهتر شما عزیزان، در رابطه با جراحی ماستکتومی ، شرایط لازم و همچنین عوارض این جراحی، اطلاعات مفیدی را قرار داده‌ایم.

ماستکتومی چیست ؟

ماستکتومی یکی از روش‌های پیشگیرانه یا درمانی بیماری سرطان بدخیم پستان است. گزینه‌های جایگزین برای این عمل شامل برداشتن تنها توده سرطانی و حفظ تا حد امکان بافت سالم پستان است.

انتخاب بین برداشتن کل سینه یا حفظ آن می‌تواند دشوار باشد، به خصوص که هر دو گزینه در درمان سرطان سینه و جلوگیری از عود آن مؤثر هستند.

اگرچه درمان محافظه کارانه ممکن است از نظر زیبایی بهتر به نظر برسد، اما برای همه زنان مناسب نیست.

تکنیک‌های مدرن مستکتومی به دنبال حفظ ظاهر سینه پس از عمل است. فرایندی که طی آن ظاهر طبیعی سینه بازیابی می‌شود، «بازسازی سینه» نامیده می‌شود و می‌تواند در طول جراحی ماستکتومی یا در زمان‌های بعدی انجام شود.

میزان موفقیت جراحی سرطان سینه برای درمان سرطان بالا است، زیرا بیش از 80 درصد زنانی که پس از سرطان تحت این عمل جراحی قرار گرفتند، توانستند ده سال پس از عمل جراحی زندگی کنند.

ماستکتومی چیست

گاهی اوقات جراحی ماستکتومی به همراه جراحی پلاستیک برای بازسازی سینه انجام می‌شود. قبل از هر اقدامی بخاطر داشته باشید که مهم ترین قدم برای دست یابی به نتیجه بهتر و تجربه عوارض کمتر انتخاب پزشک متخصص می‌باشد که ما در مقاله ” بهترين جراح سينه در تهران ” به شما در این انتخاب کمک میکنم.

دلایل جراحی ماستکتومی چیست ؟

ماستکتومی را می‌توان برای درمان سرطان در زنان مبتلا به سرطان سینه در موارد زیر انجام داد:

  • هنگامی که بیمار نمی‌تواند به طور محافظه کارانه با لامپکتومی بدون برداشتن کل پستان درمان شود. به عنوان مثال، اگر سرطان سینه بزرگ باشد یا مرکز یا بیش از یک ناحیه از پستان را اشغال کند.
  • در صورت شکست رادیوتراپی یا پردازش حرارتی در درمان سرطان یا ناتوانی در استفاده از آن به دلیل ابتلای بیمار به بیماری بافت همبند مانند اسکلرودرمی یا لوپوس.
  • زمانی که بیمار مستکتومی کامل را به جای تومور خوش‌خیم پستان ترجیح می‌دهد تا به سرطان سینه مبتلا نشود. به خصوص زمانی که او یکی از ژن‌های مرتبط با سرطان سینه مانند BRCA1 یا BRCA2 را داشته باشد.
  • در بیماران با خطر بالای عود سرطان سینه که ممکن است این عمل را به شکل پیشگیرانه مضاعف (برداشتن هر دو سینه) را انتخاب کنند.
  • موارد سرطان سینه التهابی یا بیماری پاژه

انواع روش‌های جراحی ماستكتومي چيست ؟

انواع مختلفی از جراحی ماستکتومی وجود دارد که عمدتاً به اندازه و محل سرطان بستگی دارد، از جمله:

֎ ماستکتومی توتال (کامل یا ساده):

در عمل برداشتن سینه توتال پستان به طور کامل برداشته می‌شود، از جمله نوک پستان، هاله دور آن، فاسیای اطراف عضله سینه‌ای بزرگ و بیشتر پوست پوشاننده سینه، برخی از غدد لنفاوی زیر بغل نیز ممکن است بسته به نتیجه بیوپسی گره نگهبان برداشته شوند. اکثریت زنان پس از برداشتن کامل یک روز پس از انجام این جراحی به خانه خود باز می‌گردند.

֎ رادیکال اصلاح شده:

این نوع از ماستکتومی مشابه اکسیزیون ساده اما همراه با لنفادنکتومی زیر بغل (لنفادنکتومی زیر بغل).

֎ ماستکتومی رادیکال:

این عمل برای درمان موارد سرطان سینه این روزها به دلیل گسترده بودن توده سرطانی بسیار نادر شده است. این جراحی شامل برداشتن کل سینه با غدد لنفاوی زیر بغل و عضله سینه‌ای بزرگ زیر سینه است.

معمولاً تا زمانی که یک جایگزین با همان اثربخشی و نتایج کشف شد، استفاده می‌شد، اما جایگزین آن هم  گستردگی کمتر و هم عوارض جانبی کمتری دارد که «مستکتومی رادیکال اصلاح‌شده» است.

سوالی که برای اکثر خانم ها وجود در رابطه با سرطان سینه دارد این است که ” آيا سرطان سينه كشنده است ” که ما در مقاله‌ای بصورت کامل به این موضوع پرداخته‌ایم.

֎ ماستکتومی محافظ پوست:

سرطان سینه مانند برداشتن ساده با نوک پستان و آرئول برداشته می‌شود، اما بیشتر پوستی که سینه را می‌پوشاند بدون برش باقی می‌ماند و این نوع در از بین بردن سرطان از قفسه سینه مانند برداشتن مؤثر بوده و به آن متوسل می‌شود. تا زمانی که پزشک بخواهد پستان را بلافاصله پس از برداشتن ترمیم کند. اکثریت قریب به اتفاق خانم‌ها ترجیح می‌دهند این روش را انجام دهند زیرا با جای زخم کوچک‌تر و سینه‌هایی که طبیعی‌تر به نظر می‌رسند، نتایج زیبایی بهتری به همراه دارد. به طور کلی نمی‌توان این روش را برای درمان سرطان سینه در مواردی که بزرگ یا نزدیک به پوست هستند انجام داد.

جراحی ماستکتومی چیست

֎ ماستکتومی ناقص (پارشیال یا جزئی):

برای برخی مراجعه کنندگان این سؤال پیش آمده است که تفاوت سایر روش‌ها با روش ماستکتومی پارشیال چیست ؟ باید بگوییم که این روش همان عمل برداشتن توده سينه یا لامپکتومی است که اسامی مختلف مانند مستکتومی جزئی و پارشیال را برای آن در نظر گرفته‌اند چرا که در این روش، در صورتی که بافت سرطانی کمتر از 4 سانتی‌متر و به صورت منفرد باشد، به صورت جداگانه از بافت سینه خارج می‌شود.

֎ ماستکتومی نگهدارنده نوک پستان:

مشابه نوع قبلی و گاهی اوقات به نام مستکتومی با حفظ کل پوست که تمام بافت سینه تنها با حفظ نوک پستان و آرئول برداشته می‌شود و این روند با بازسازی سینه نیز دنبال می‌شود. جراح بافت پستان را که مستقیماً در زیر نوک پستان و آرئول قرار دارد برداشته و آن را به هیستوپاتولوژی می‌فرستد تا از عاری بودن سلول‌های سرطانی اطمینان حاصل کند، در غیر این صورت نوک پستان و هاله اول باید برداشته شوند.

جراحی بازسازی سینه پس از عمل ماستکتومی چیست ؟

بسیاری از بیماران مبتلا به سرطان سینه نگران ظاهر سینه پس از برداشتن تومور هستند. خوشبختانه در بیشتر موارد، بازسازی سینه پس از برداشتن سینه قابل اجرا می‌باشد تا اندازه و شکل طبیعی سینه بیمار بازیابی شود.

بسیاری از زنان ترجیح می‌دهند این روش را همراه با مستکتومی انجام دهند، در حالی که برخی تصمیم می‌گیرند آن را در زمان بعدی انجام دهند. می‌توانید در مورد گزینه‌های بازسازی سینه و زمان آن با پزشک خود صحبت کنید.

با این حال، همه بیمارانی که مستکتومی می‌کنند، تحت بازسازی سینه قرار نمی‌گیرند. گزینه‌های جایگزین شامل پوشیدن پروتزهای سینه‌دار یا سوتین‌های مخصوص است، یا ممکن است بیمار تا آخر عمر با سینه‌های صاف زندگی کند.

ماستکتومی ناقص

سرطان سینه در دو نوع خوش خیم و بدخیم وجود دارد. ما در مقاله ” سرطان سينه خوش خيم ” بصورت کامل هر دو نوع را مورد بررسی قرار داده‌ایم.

جراحی ماستکتومی چگونه انجام می‌شود؟

برداشتن سرطان پستان با بیهوشی عمومی انجام می‌شود، بنابراین بیمار در خواب است و در طول این عمل جراحی چیزی احساس نخواهد کرد.

در ابتدا جراح یک برش هلالی در اطراف پستان از زیر ایجاد می‌کند، اما محل و شکل برش ممکن است با توجه به نوع عمل متفاوت باشد. سپس بافت پستان و سایر قسمت‌هایی که از یک بیمار به بیمار دیگر متفاوت است را برداشته و به هیستوپاتولوژی فرستاده می‌شود.

اگر بیمار تصمیم به بازسازی سینه هم‌زمان داشته باشد، یک متخصص جراحی ترمیمی این عمل را ادامه داده و سینه را به روشی که بیمار انتخاب کرده است، ترمیم می‌کند.

در نهایت، جراح لوله‌های تخلیه را در محل جراحی قرار می‌دهد تا مایعی را که ممکن است در آن ناحیه جمع شود تخلیه کند و سپس برش را با بخیه یا نوارهای چسبنده ببندد.

عوارض ماستکتومی

جراحی برای برداشتن پستان مبتلا به سرطان ممکن است خطراتی مانند سایر اعمال جراحی مانند خونریزی یا عفونت در محل عمل داشته باشد. در مورد عوارض ماستکتومی ، این بستگی به نوع عمل انجام شده دارد (جراحی‌های پیچیده عوارض جانبی بیشتری دارند) و ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • درد، حساسیت، یا تورم در محل عمل
  • هماتوم یا تجمع مایع شفاف در محل زخم
  • در حرکت بازو یا شانه تعریف می‌شود
  • بی حسی در قفسه سینه یا اندام فوقانی
  • تورم اندام رضایت بخش سینه برداشته شده هنگام تخلیه غدد لنفاوی زیر بغل (ادم لنفاوی)
  • درد عصبی که به عنوان درد سوزش یا تیراندازی در دیواره قفسه سینه، زیر بغل یا بازو توصیف می‌شود که با گذشت زمان از بین نمی‌رود (سندرم درد پس از مستکتومی)

اگرچه برداشتن کل پستان یک درمان مؤثر و موفق در درمان سرطان پستان تلقی می‌شود، مگر اینکه مطالعات نشان داده باشد که در بهبود میزان بقای بیماران سرطان پستان در مراحل اولیه، نسبت به لامپکتومی به تنهایی و به دنبال آن رادیوتراپی برتری ندارد.

عمل برداشتن سینه

پیشگیری بهتر از درمان است بنابراین برای جلوگیری و بهبود بهتر و زودتر سرطان سینه، نحوه تشخیص زود هنگام آن بسیار موثر است. ما در مقاله ” تست سرطان سينه در منزل ” به این آموزش پرداخته‌ایم.

اقدامات پس از عمل برداشتن سینه

پس از انجام این عمل، بیمار به اتاق بیمارستان منتقل می‌شود تا به مدت یک یا دو روز تحت نظارت دقیق قرار گیرد. پزشک تصمیم خواهد گرفت که آیا زن باید پس از جراحی به درمان ادامه دهد یا مکمل درمان شیمیایی برای از بین بردن سلول‌های سرطانی باقی مانده.

اکثر زنانی که تحت عمل مستکتومی قرار گرفته‌اند، می‌توانند در عرض حدود چهار هفته به فعالیت‌های عادی روزانه خود بازگردند، اما اگر بیمار مجبور به بازسازی یا ترمیم پستان پس از برداشتن سینه شود، ممکن است به بیش از آن نیاز داشته باشد و ممکن است در برخی موارد تا چند ماه طول بکشد.

بهتر است بیماران پس از انجام عمل برداشتن سینه موارد زیر را رعایت کنند:

  • بعد از جراحی چند هفته استراحت کنید.
  • مطمئن شوید که داروهای خود را طبق دستور پزشک مصرف می‌کنید. اگر بعد از جراحی احساس درد کردید، می‌توانید مسکن‌های خوراکی مصرف کنید.
  • باید محل عمل را خشک نگه دارید، مثلاً می‌توانید به جای دوش گرفتن، حمام اسفنجی بگیرید.
  • به طور منظم ورزش کنید زیرا به ریکاوری و بازیابی حرکت طبیعی شانه و بازو کمک می‌کند و از سفتی جلوگیری می‌کند.
  • تا زمانی که پزشک به شما اجازه دهد از انجام فعالیت‌های سنگین مانند بلند کردن اجسام سنگین خودداری کنید.
  • در صورت نیاز در جستجوی کمک دریغ نکنید و در صورت احساس ناخوشی فوراً با پزشک خود تماس بگیرید.
ماستكتومي چيست

سخن پایانی

در مقاله امروز از مجموعه مقالات بلاگ رسمی دکتر احمدعلی رجب پور، در خصوص این مسئله که ماستکتومی چیست صحبت کردیم و نکات ویژه در این زمینه را نیز بررسی کردیم. امیدواریم مطالب این مقاله برای شما عزیزان مفید و کاربردی واقع شده باشد.

در صورتی که در خصوص ماستکتومی، سؤالاتی در ذهن دارید که در این مقاله نتوانستید به پاسخ آن برسید، می‌توانید سؤال خود را در قسمت نظرات زیر همین مقاله با ما و مطرح کنید تا در سریع‌ترین زمان ممکن بتوانیم شما را راهنمایی کنیم.

همچنین اگر در این زمینه، نکته‌ای وجود دارد که از ذکر آن در این مقاله غافل شده‌ایم، خوشحال می‌شویم زیر همین مقاله آن را با ما و دیگران به اشتراک بگذارید.


سوالات متداول

✅ ماستکتومی چیست ؟

ماستکتومی یکی از روش‌های پیشگیرانه یا درمانی بیماری سرطان بدخیم پستان است. گزینه‌های جایگزین برای این عمل شامل برداشتن تنها توده سرطانی و حفظ تا حد امکان بافت سالم پستان است.

✅ انواع روش‌های جراحی ماستكتومي چيست ؟

֎ ماستکتومی توتال (کامل یا ساده)
֎ رادیکال اصلاح شده
֎ ماستکتومی رادیکال
֎ ماستکتومی محافظ پوست
֎ ماستکتومی ناقص (پارشیال یا جزئی)
֎ ماستکتومی نگهدارنده نوک پستان

✅ عوارض ماستکتومی چیست ؟

֎ درد، حساسیت، یا تورم در محل عمل
֎ هماتوم یا تجمع مایع شفاف در محل زخم
֎ در حرکت بازو یا شانه تعریف می‌شود
֎ بی حسی در قفسه سینه یا اندام فوقانی
֎ تورم اندام رضایت بخش سینه برداشته شده هنگام تخلیه غدد لنفاوی زیر بغل
֎ درد عصبی که به عنوان درد سوزش یا تیراندازی در دیواره قفسه سینه، زیر بغل یا بازو توصیف می‌شود که با گذشت زمان از بین نمی‌رود

دکتر احمدعلی رجب پور

فوق تخصص جراحی پلاستیک ، زیبایی و ترمیمی، عضو هيئت علمى دانشگاه، عضو بنیاد ملی نخبگان ایران، عضو انجمن جراحان پلاستیک و زیبایی ایران. از جمله خدماتی که دکتر رجبپور ارائه می دهند، عبارتند از: ابدومینوپلاستی، عمل بینی، لیفت سینه، پروتز سینه و غیره.

نظرات

0 0 امتیاز ها
آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 دیدگاه ها
بازخوردهای آنلاین
مشاهده همه دیدگاه ها