علائم و نشانه های اولیه نکروز بینی

یکی از مشکلاتی که افراد پس از عمل بینی در تهران  ، با آن مواجه هستند سیاه شدن پوست بینی یا نکروز بینی پس از جراحی بینی است و نگرانی این افراد نسبت به نتیجه جراحی می باشد. البته این عارضه یک مشکل بسیار نادر است که علت آن اختلال های زمینه ای در بیمار نیز می باشد. در این مقاله به پاسخ سوال نکروز بینی چیست و روش های درمان آن می‌ پردازیم و علائم آن را بیان می کنیم تا بتوانید از ایجاد آن پیشگیری کنید.

 

نکروز بینی - دکتر رجب پور

 

نکروز بینی چیست ؟

نکروز یا بافت مردگی مجموعه ای از سلول ها و بافت های مرده در یک نقطه از بدن است. این عارضه معمولا بر اثر قطع جریان خون آن ایجاد می شود. گاهی اوقات عفونت ها و یا مواد شیمیایی هم می توانند موجب نکروز بافت شوند.

نکروز نوعی مرگ سلولی است که همیشه پاتولوژیک است ( یعنی همیشه به دلیل آسیب رسیدن به سلول ایجاد می شود و به دلیل فرایندهای طبیعی بدن مثل حفظ شکل بافت و غیره نیست). از جمله این آسیب ها کمبود خون رسانی ، تماس با سموم ، عفونت‌ های مختلف و ضربه است. بافت ‌مردگی سلولی می‌ تواند به علت یک عامل خارجی ، از جمله جراحت ، عفونت ، سرطان ، انفارکتوس ، سموم، ROS (مثل پراکسیدها) ، و التهاب ایجاد شود. به عنوان مثال ، انفارکتوس (انسداد جریان خون به بافت عضلانی) باعث نکروز بافت ماهیچه ای به علت فقدان اکسیژن در سلول های آسیب دیده رخ می دهد. پس این عارضه ممکن است برای هر قسمتی از پوست شما رخ دهد که به آن نکروز پوست گفته می‌شود.

 

نکروز بینی - دکتر رجب پور

 

انواع نکروز بینی

‌گاهی اوقات سهل انگاری یا عدم دقت پزشک هنگام عمل جراحی بینی موجب اختلال در خونرسانی بافت فرد می‌شود که متاسفانه این عارضه فرد را دچار نکروز بینی یا همان بافت ‌مردگی می کند. باید بدانید که نکروز یا سیاه شدن بافت ها دارای انواع متفاوتی است که عبارتند از:

  • نکروز انعقادی

زمانی که بافت سلول های استخوان در شرایط کمبود اکسیژن حاد قرار داشته باشد و جریان خون در بافت استخوان بسیار کم و یا به طور کامل مسدود باشد ، فرد دچار نکروز انعقادی می‌ شود.

  • نکروز پنیری

هنگامی که در بافت استخوان لخته های خون به وجود می آید و مانع از جریان خون در استخوان می شود ، منجر به بروز نکروز پنیری خواهد شد. نکروز  پنیری اصطلاحی است که به دلیل ظاهر سفید و زردی که دارد می گویند.

  • نکروز آبکی

در شرایطی که بافت استخوان شما دچار عفونت و یا حتی التهاب حادی مانند پنومونی می شود و به سلول‌ها آسیب می‌ رساند در این موقع مرگ سلول‎ ها را نکروز آبکی می‌ گویند.

  • نکروز چربی

نکروز چربی بر اثر فعالیت بسیار زیاد آنزیم های لیپاز به وجود می آیند همچنین قابل ذکر است در نکروز چربی ، بافت چربی جایگزین سلول های اصلی می‎ شود.

  • نکروز فیبرینوئید

هنگامی که فعالیت عروق خونی دچار اختلال می شود ، نکروز فیبرینوئید به وجود می آید.

  • نکروز گانگرنی

هنگامی که یک اندام ( اندام تحتانی ) جریان خونش قطع شود ، دچار نکروز انعقادی در لایه های مختلف شده و زمانی که یک عفونت به آن اضافه شود عفونت باکتریایی ( در آن صورت نکروز انعقادی به علت عملکرد میعانی باکتری تغییر می کند. در آن حالت به آن گانگرین مرطوب می گویند.)

 

نکروز بینی - دکتر رجب پور

 

علت نکروز بینی

در برخی موارد ، نكروز بینی بعد از تزریق آنزیم و یا بعد از جراحی بینی برای افراد به وجود می آید. در این موارد ، پوست بینی بعد از تزریق آنزیم و یا جراحی سیاه می شود که به آن نکروز پوست بینی نیز گفته می شود. توجه داشته باشید که نکروز به معنی از بین رفتن بافت زنده می باشد و مختص بینی نبوده و برای هر قسمتی از بدن می تواند اتفاق بیفتد.

نکروز پوست بینی زمانی اتفاق می افتد که خون به قسمتی از بافت بینی نمی رسد و لذا ، اکسیژنی که سلول های زنده بافت برای ادامه زیست خود نیاز دارند ، به آن ها نمی رسد و به همین دلیل ، این قسمت از بافت از بین می رود و پوست آن ناحیه در بینی ، به مرور زمان سیاه می شود.

علائم اولیه نکروز بینی پس از عمل بینی

نکروز بینی مانند نکروز پوست دارای علائمی است که این علائم عبارتند از:

  • وجود اختلالات عروقی در بدن
  • عفونت داخل بینی
  • عوارض تزریق و مصرف داروی راکوتان قبل از جراحی بینی یا تزریق ژل
  • دستکاری بیش از حد و تخریب بافت بینی توسط جراح
  • تزریق ژل غیر استاندارد به بینی یا مقدار زیاد آن در محل نامناسب
  • جراحی بینی برای بار دوم یا سوم
  • استعمال دخانیات
  • مصرف مشروبات الکلی

چگونه از بروز نکروز بینی پس از جراحی بینی جلوگیری کنیم یا آن را درمان کنیم؟

از جمله راه هایی که بتوان از این عارضه وحشتناک جلوگیری کرد تحقیق کردن در مورد بهترین جراح بینی تهران و مشورت کردن با پزشک متخصص برای مصرف کردن یک سری داروهای خاص مثل راکوتان ، پرهیز از مراجعه به مراکز نامعتبر برای تزریق ژل ، جراحی‌های متعدد بینی و غیره اشاره کرد.

روش های پیشگیری از نکروز بینی

پیشگیری از نکروز بینی پس از جراحی بینی ، معمولاً از مراقبت‌ های بعد از عمل راهکارهایی که جراح توصیه می‌ کند تشکیل می‌ شود. این روش‌ ها عبارتند از:

  • پرهیز از فشار و ضربه : پس از جراحی بینی ، باید از فعالیت‌ هایی که ممکن است فشار و ضربه به بینی وارد کنند ، اجتناب کرد.
  • پرهیز از مصرف دخانیات : سیگار و سایر مواد دخانی می‌توانند عروق را تنگ کنند و جریان خون را محدود کنند که ممکن است باعث نکروز بافت‌ ها شود.
  • مراقبت از جراحی : اطمینان حاصل کنید که به دقت به توصیه‌ های بعد از عمل توجه کنید. از قرار دادن کمپرس یخ تا مصرف داروها ، همه این توصیه‌ ها برای حفظ سلامتی بینی بعد از جراحی مهم است.
  • مراقبت از پوست و غشاء مخاطی : حفظ تمیزی پوست بینی و استفاده از روش‌های تمیزکاری که توسط پزشک مورد توصیه است ، می‌تواند از عفونت و سیاه شدن بینی جلوگیری کند.
  • مراقبت از سلامتی عمومی : اطمینان از مصرف غذاهای سالم، استراحت کافی و مراقبت از سلامت روانی و فیزیکی نقش مهمی در بهبود سریع و پیشگیری از نکروز بینی بعد از جراحی دارند.

 

نکروز بینی - دکتر رجب پور

 

درمان نکروز بینی پس از عمل بینی

درمان نکروز پوست بینی تا‌ حدودی مشکل و پیچیده است زیرا ممکن است فرد مجبور باشد چندین بار تحت عمل جراحی قرار گیرد. معمولا پزشک معالج سعی می کنند منطقه نکروز شده را با  جایگزین کردن بافت طبیعی بدن خود فرد مثلا استفاده از غضروف دنده یا گوش ترمیم کند.

در مواردی که فرد بخش بزرگی از بینی خود را از دست داده باشد ، قسمت نکروز شده باید با پروتز جایگزین شود. شرط استفاده از پروتز هم این است که بافت آسیب‌دیده به‌طور کامل ترمیم شود و عفونتی وجود نداشته باشد. البته گوش یا بینی مصنوعی هیچ وقت مانند گوش یا بینی طبیعی نخواهد شد. اگر پره بینی نكروز شده باشد ، جای بخیه ، ترمیم و غیره مشخص می شود ولی اگر نکروز در دیوار میانی بینی باشد جای دوخت و گرافت پیوندی مشخص نمی شود. بنابراین نوع ضایعه و ترمیم در نتیجه کار تاثیرگذار خواهد بود.

نکروز بینی بعد از تزریق آنزیم

امروزه ، با توجه به پیشرفت‌ هایی که در صنعت پزشکی و زیبایی به عمل آمده است ، روش های مختلفی برای کوچک کردن بینی وجود دارد. یکی از این روش‌ ها که بیشتر برای بینی‌های گوشتی کاربرد دارد ، تزریق آنزیم برای کوچک‌ تر کردن بینی می‌ باشد. این روش ، روشی نوین و پر طرفدار برای کوچک کردن بینی‌ های گوشتی می‌باشد که در آن ، با تزریق آنزیم ، نسبت به کوچک‌ تر کردن فرم بینی ، اقدام می‌کنند. توجه داشته باشید که تزریق آنزیم بینی در این مورد با تزریق کورتون متفاوت است. تزریق آنزیم نیازی به بیهوشی عمومی ندارد و بی حسی موضعی برای آرامش بیمار و برطرف کردن درد کفایت می‌کند. نکروز بینی بعد از تزریق آنزیم یکی از عوارضی است که ممکن است پس از این عمل زیبایی برای افراد به وجود بیاید.

سخن پایانی

در مقاله امروز از مجموعه مقالات مجله پزشکی دکتر رجب پور ، به بررسی نکروز بینی پرداختیم و نکاتی را در زمینه علت سیاه شدن بینی ، علائم و نکروز بینی بعد از تزریق آنزیم برای شما عزیزان شرح دادیم. همان طور که در این مقاله خواندید ، بهتر است بلافاصله بعد از آن که علائم این عارضه را مشاهده کردید ، سریعاً با پزشک متخصص خود این مسئله را مطرح کنید تا او بتواند بر اساس سابقه پزشکی شما و نوع عمل بینی که داشته‌اید ، بهترین درمان را به شما پیشنهاد دهد.

امیدواریم این مقاله به شما کمک کرده باشد و مطالب آن برای شما کاربردی و مفید واقع شده باشد. در صورتی که سؤالی در این زمینه دارید که در این مقاله به پاسخ آن نتوانستید برسید ، می‌ توانید آن را در قسمت نظرات زیر همین مقاله مطرح کنید تا در سریع‌ترین زمان ممکن بتوانیم شما را راهنمایی کنیم.

سوالات متداول در خصوص نکروز بینی

✅ اگر بعد از تزریق ژل به بینی دچار نکروز بینی شدیم ، چه کنیم ؟

نکروز بینی (یا تخریب بافت بینی) یک عارضه نادر و جدی پس از تزریق ژل به بینی است که نیازمند مراجعه به پزشک متخصص است. اگر شما یا کسی که مراقبت می‌کنید به سیاه شدن بینی مبتلا شد ، اولین گام این است که به زودی به پزشک خود مراجعه کنید. پزشک شما ممکن است شما را به یک متخصص جراحی پلاستیک بینی یا دیگر متخصصان مربوطه ارجاع دهد.

آیا نکروز بینی بعد از جراحی نیز ممکن است اتفاق بیفتد ؟

بله. توجه داشته باشید که نكروز به معنی از بین رفتن بافت زنده می‌باشد و مختص بینی نبوده و برای هر قسمتی از بدن می‌ تواند اتفاق بیفتد. نکروز پوست بینی زمانی اتفاق می‌ افتد که خون به قسمتی از بافت بینی نمی‌ رسد و لذا ، اکسیژنی که سلول‌ های زنده بافت برای ادامه زیست خود نیاز دارند ، به آن‌ ها نمی‌ رسد و به همین دلیل ، این قسمت از بافت از بین می‌ رود و پوست آن ناحیه در بینی ، به مرور زمان سیاه می‌ شود.

✅ نکروز بینی چند روز بعد از عمل اتفاق می افتد ؟ 

این عارضه ممکن است چند روز پس از عمل رخ دهد ، اما معمولاً این اتفاق در مدت زمان کوتاه‌ تری از چند روز پس از تزریق ژل به بینی رخ می‌ دهد. در هر صورت ، اگر هرگونه ناراحتی ، تورم ، تغییر رنگ یا زخمی در بینی خود را تجربه می‌ کنید ، حتماً باید به پزشک خود مراجعه کنید. او می‌ تواند وضعیت را ارزیابی کرده و در مورد درمان‌ های مناسب شما را راهنمایی کند.

دکتر احمدعلی رجب پور

فوق تخصص جراحی پلاستیک ، زیبایی و ترمیمی، عضو هيئت علمى دانشگاه، عضو بنیاد ملی نخبگان ایران، عضو انجمن جراحان پلاستیک و زیبایی ایران. از جمله خدماتی که دکتر رجبپور ارائه می دهند، عبارتند از: ابدومینوپلاستی، عمل بینی، لیفت سینه، پروتز سینه و غیره.

نظرات

0 0 امتیاز ها
آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
اشتراک در
اطلاع از
guest
1 دیدگاه
قدیمی ترین
تازه‌ترین
بازخوردهای آنلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
مهسا
مهسا
1 سال قبل

با سلام
آقای دکتر من ۱۴ سالم هست و می خوام آنزیم بینی انجام دهم اگر آنزیم بینی کنم دچار نکروز بینی می شوم؟