ژنیکوماستی چیست ؟ این سؤال، یکی از متداولترین سؤالاتی است که از مراکز درمانی، کلینیکها و پزشکان متخصص در زمینه جراحی پلاستیک پرسیده میشود؛ به همین دلیل، تصمیم گرفتیم که مقاله امروز بلاگ دکتر رجب پور را به این موضوع اختصاص بدهیم. در ابتدا باید بررسی کنیم که ژنیکوماستی چیست و پس از آن به بررسی نکات ویژه در زمینه درمان ژنیکوماستی، عمل ژنیکوماستی ، درمان ژنیکوماستی با لیزر و درمان ژنیکوماستی با دارو میپردازیم و پس از آن نیز عوارض عمل ژنیکوماستی در مردان را شرح میدهیم. پس اگر این سؤال برای شما نیز پیش آمده است که ژنیکوماستی چیست ، میتوانید این مقاله را تا انتها خوانده و در این زمینه اطلاعات مفیدی را کسب کنید.
ژنیکوماستی چیست ؟
ژنیکوماستی یک بیماری مخصوص آقایان است که در سنین بزرگ سالی بیشتر به وقوع میپیوندد. طبق تحقیقات انجام شده، 36 درصد از کل مردان به این بیماری مبتلا هستند و یا میتوانند به آن مبتلا شوند. ژنیکوماستی به معنای بزرگ شدن سینه آقایان است به صورتی که با بقیه اعضای بدن فرد، نامتناسب میباشد و شکل و ظاهر بدی به هیکل مردانه میدهد.
ژنیکوماستی معمولاً در اثر افزایش بافت مجرای استروما و چربی در سینه آقایان به وجود میآید. ژنیکوماستی میتواند تنها در یک سینه به وجود آید و یا در هر دو سینه پدید آمده باشد و در صورتی که در هر دو سینه به وجود آمده باشد نیز میتواند در هر سینه، به اندازه متفاوتی شکل گرفته باشد و در هر دو سینه یکسان نباشد.
توجه داشته باشید که در آناتومی طبیعی بدن آقایان، سینهها هیچ برجستگی زیادی ندارند و دلیل اصل این امر را میتوان تفاوت هورمونهایی که در مردان و زنان ترشح میشود دانست. به عبارتی دیگر، به دلیل تفاوتهایی که در هورمونهای زنان و مردان وجود دارد، عضو سینه در این دو جنس، کاملاً با یکدیگر متفاوت است ولی در برخی موارد به دلایل مختلفی این تفاوتها میتواند از بین برود و سینه مردان با تودهای از بافت چربی مواجه میشود که این موضوع سبب آن میشود که حجم و ابعاد سینه در این افراد تغییر کند. از مهمترین عواملی که منجر به این موضوع میشوند میتوان به عوامل هورمونی، چاقی بیش از حد و یا عوامل ژنتیکی اشاره کرد.
در صورتی که چنین عارضهای برای آقایان پیش بیاید، حجم و ابعاد سینهها میتوانند تغییر کرده و بزرگتر شوند به صورتی که با بقیه اعضای بدن، تناسب درستی نداشته باشند و صورت ظاهری جالبی را شکل ندهند. همچنین در برخی از موارد سینهها ممکن است کشیده شوند و به سمت پایین بی افتند و دچار شلشدگی شوند که همگی ین موارد نشان دهنده ژنیکوماستی است؛ به همین ترتیب، بهتر است برای جلوگیری از پیش روی ژنیکوماستی به پزشک متخصص مراجعه کنید و برای درمان آن اقدام کنید. روشهای متفاوتی برای درمان ژنیکوماستی وجود دارد که در ادامه آنها را معرفی کرده و هر کدام را نیز شرح میدهیم.
دلایل بروز ژنیکوماستی چیست ؟
به طور کلی میتوان گفت که تمامی اتفاقاتی که سبب به وجود آمدن تغییرات در آناتومی بدن میشوند، از طریق زنجیرهای از اتفاقات به وجود آمدهاند و نمیتوان تنها یک رویداد کوچک را به تغییرات آناتومی بدن ربط داد. همان طور که قبلاً توضیح داده شد، ژنیکوماستی نیز یکی از همین تغییرات در آناتومی بدن مردان است که سبب تغییر حجم و ابعاد سینه در آقایان میشود. ژنیکوماستی میتواند به دلایل مختلف و طی یک زنجیرهای از تغییرات برای فرد به وجود آمده باشد که در ادامه به بررسی عوامل به وجود آورنده این بیماری در مردان میپردازیم تا بتوانید دلایل اصلی این بیماری را تشخیص دهید.
֎ تأثیر ژنتیک در ژنیکوماستی
یکی از تأثیرگذارترین عوامل در آناتومی بدن هر فرد، ژنتیک آن فرد میباشد. به عبارتی دیگر، بروز صفات مختلف در بدن هر فردی ارتباط بسیار زیادی با ژنتیک فرد دارد. برخی از افراد با توجه به ویژگیهای وراثتی، ممکن است دارای بالاتنه پر و چاق باشند و برخی دیگر ممکن است در قسمت پایین تنه بیشتر تجمع چربی را تجربه کنند. معمولاً الگوهای چاقی را با بررسی نسلهای قبلی میتوان مشخص کرد که به صورت وراثتی به فرد انتقال پیدا کرده است یا خیر. در صورتی که در نسلهای قبلی، مثلاً در پدر، پدربزرگ، عمو و یا افراد مرتبط با فرد از نظر خانوادگی یا فامیلی، ژنیکوماستی رخ داده باشد، احتمال این که در فرد هم این ویژگیها بروز پیدا کند، افزایش مییابد. همان طور که اشاره شد، یکی از مهمترین دلایل بروز ژنیکوماستی میتواند دلایل ارثی و ژنتیکی باشد.

یکی از روش های درمان ژنیکوماستی عمل جراحی است که برای دستبای به نتیجه بهتر و تجربه عوارض کمتر بهتر است که به دنبال ” بهترین جراح سینه در تهران ” باشید.
֎ تأثیر چاقی در ژنیکوماستی
یکی دیگر از معمولترین دلایل بروز ژنیکوماستی در افراد مختلف، تجمع چربی در بدن به دلیل چاقی میباشد. با افزایش وزن، منطقی است که سایز اعضای مختلف بدن نیز افزایش پیدا کند و دلیل آن نیز تجمع چربی در بافتهای مختلف بدن است. در بسیاری از افراد، تجمع چربی در بافتهای خاصی ممکن است اتفاق بی افتد. به طور معمول، بافتهای سینهها، رانها، شکم، پهلو و بازوها، بافتهایی هستند که احتمال تجمع چربی در آنها بیشتر از سایر بافتها و اعضای بدن است. پس در صورتی که وزن فرد به دلیل چاقی افزایش پیدا کند، ممکن است در سینههای او، تجمع چربی اتفاق بی افتد که سبب تغییر حجم و ابعاد سینهها و بزرگ شدن آنها میشود. در این صورت، ژنیکوماستی به دلیل چاقی برای فرد اتفاق افتاده است.
در صورتی که دلیل ژنیکوماستی، تجمع بافتهای چربی و چاقی باشد، میتوان با پایین آوردن وزن و رعایت رژیمهای غذایی به همراه ورزش، ژنیکوماستی را رفع کرد و سایز سینهها را به حالت اول آن برگرداند.
֎ تأثیر هورمونها در ژنیکوماستی
هورمونها نقشی اساسی در تعیین روتینهای بدن یک فرد و آناتومی آن دارند. تقریباً میتوان گفت که بسیاری از اتفاقاتی که در جسم و روان افراد میافتد، حاصل ترشح هورمونهای خاص میباشد؛ بنابراین میتوان نتیجه گرفت که یکی از اصلیترین دلایل بروز ژنیکوماستی در آقایان، تغییر در ترشح هورمونها میباشد چرا که ژنیکوماستی خود به دلیل تغییر آناتومی بدن اتفاق میافتد و اصلیترین نقش را در آناتومی بدن، هورمونها به عهده دارند.
هورمونهای استروژن و پروژسترون، دو هورمونی هستند که در بدن آقایان و بانوان، تعادلهای اساسی را ایجاد میکنند. هورمون تستوسترون نیز از هورمونهای اصلی مردانه است که در آناتومی بدن یک مرد، یکی از وظایف این هورمون تعیین حجم و اندازه عضلات و بافتهای ماهیچهای و رشد و رویش مو میباشد. در بانوان نیز هورمون استروژن مسئولیت تعین سایز و اندازه سینهها را به عهده دارد که این هورمون در بدن آقایان نیز به مقدار بسیار کم ترشح میشود. در صورتی که در بدن یک مرد، هورمون تستوسترون به درستی ترشح نشود و ترشح هورمون استروژن در بدن وی افزایش پیدا کند، طبیعی است که سایز سینههای فرد تغییر میکند و حجم و ابعاد آن، افزایش مییابد.
در صورتی که ژنیکوماستی در بدن آقایان در اثر تغییرات هورمونی به وجود آمده باشد، میتوان با درمان ژنیکوماستی با دارو ، این مسئله را حل کرد. البته باید بدانید که درمان ژنیکوماستی با دارو در بیشتر موارد کارساز است و نه در همه موارد؛ بسیاری از موارد ژنیکوماستی به دلیل تغییرات هورمونی گزارش شدهاند که با روشهای درمان ژنیکوماستی با دارو نیز برطرف نشدهاند و برای رفع این عارضه در موارد ذکر شده، از روشهای دیگری استفاده شده است.
البته باید این نکته را نیز بیان کرد در که بسیاری از موارد، افراد برای درمان ژنیکوماستی به پزشک و متخصص مراجعه میکنند طی معاینات، در مییابند که دلیل بروز این عارضه در آنها، مواردی نظیر موارد زیر بوده است:
- داشتن بیماریهایی مانند بیماریهای کبدی
- به دلیل تأثیرات جانبی ناشی از مصرف برخی از داروها
- مصرف داروهای استروئیدی
- مصرف ماریجوانا
به همین دلیل، پیش از درمان ژنیکوماستی ، مهم است که دلیل بروز این عارضه در افراد، تشخیص داده شود چرا که هر یک از دلایلی که در بالا ذکر شده است، میتواند روش درمانی خاص خود را داشته باشد که در صورت استفاده از روشهای دیگر، ژنیکوماستی درمان نخواهد شد.

علائم بروز ژنیکوماستی چیست ؟
ژنیکوماستی ممکن است در بسیاری از آقایان رخ دهد. همان طور که در ابتدای مقاله به آن اشاره کردیم، طبق تحقیقات به عمل آمده، 36 درصد آقایان به این عارضه مبتلا هستند. اگر مشکوک هستید که ژنیکوماستی در شما بروز پیدا کرده است یا خیر، در ادامه لیستی از علائم این عارضه را شرح دادهایم که با توجه به این علائم میتوانید خود را در این زمینه ارزیابی کنید.
- تورم غیرعادی بافت سینه
- بزرگ شدن یکی از سینهها و یا هر دو
- حساسیت نسبت به تماس فیزیکی
- احساس درد در ناحیه سینه
- تجمع چربی به صورت موضعی
- ترشح مایعات از نوک سینه
- پوست اضافه
حالت خفیف ژنیکوماستی چیست ؟
ژنیکوماستی خفیف عارضهای است که بیشتر در سنین بلوغ آقایان میتواند برای آنها رخ دهد. معمولاً در این سنین، به دلیل ایجاد اخلال در ترشح هورمونهای درون ریز، ژنیکوماستی میتواند بروز پیدا کند. البته جای نرانی در این زمینه نیست چرا که در صورت بروز ژنیکوماستی خفیف در این دوره، معمولاً خود به خود پس از چند ماه از بین میرود و نیازی به درمان ژنیکوماستی و یا عمل ژنیکوماستی برای فرد، نیست. یکی از علائم ژنیکوماستی خفیف، برجسته شدن نوک سینهها در این سنین به طور طولانی مدت است.
ژنیکوماستی و تأثیر آن بر زندگی شخصی افراد
در نظر داشته باشید که این عارضه، عارضهای ظاهری است که میتواند تناسب اندام را در آقایان از بین ببرد. در بسیاری از موارد، افراد ممکن است اعتماد به نفس خود را به دلیل بروز ژنیکوماستی از دست بدهند و یا حتی تبدیل به افرادی خجالتی شوند. ممکن است آقایان مبتلا به ژنیکوماستی به هنگام ارتباط با بانوان دچار اضطراب و کمبود اعتماد به نفس شوند و یا خجالت بکشند. در طولانی مدت در صورت ادامه دار بودن این شرایط، میتواند منجر به بروز مشکلات روانی و یا عملکردی در آقایان شود، به همین دلیل است که یکی از بیشترین مراجعههایی که برای تغییر شکل سینه به پزشکان متخصص میشود، برای عمل ژنیکو ماستی و یا به طور کل برای درمان ژنیکو ماستی میباشد.
روشهای درمان ژنیکوماستی چیست ؟
به طور کلی، برای درمان ژنیکوماستی دو روش جزو رایجترین روشها میباشند.
- درمان ژنیکوماستی با دارو
- عمل ژنیکوماستی
درمان ژنیکوماستی با دارو
درمان ژنیکوماستی با دارو اغلب در مراحل اولیه بیماری و در زمان پرولیفراتیو مورد استفاده قرار میگیرد که در این مرحله نیز مؤثرتر است. در صورتی که پس از دوره درمان ژنیکوماستی با دارو ، پیشرفت چندانی در روند بیماری مشاهده نکردید و یا بیماری چندین سال ادامه پیدا کرد، بهتر است روش عمل ژنیکوماستی را انتخاب کند.

عمل ژنیکو ماستی
معمولاً درصورتیکه میزان افتادگی پوست سینه مردان زیاد باشد و حجم بزرگ بودن سینه نیز در حد و اندازه روش لیپوماتیک نباشد، عمل ژنیکو ماستی تهاجمی بهترین گزینه برای درمان ژنیکو ماستی است. در این روش، پزشک متخصص از تکنیک ماستکتومی استفاده میکند.
ماستکتومی به فرد این امکان را میدهد تا در عمل ژنیکو ماستی ، شکل و فرم سینه را حفظ کند و آن را به حالتی استاندارد بازگرداند. در روش عمل ژنیکو ماستی، پزشک متخصص برش ظریفی در اطراف هاله نوک سینه ایجاد میکند و حاله را جدا میکند تا به محل جدید منتقل نماید. سپس با مشخص کردن نواحی که پوست اضافی محسوب میشوند، اقدام به ایجاد برش در ناحیه سینه میکند.
تخلیه بافت اضافی سینه نیز، بعد از این مرحله انجام میشود. بعد از انجام شدن پروسه برش بافت اضافی در سینه، پزشک اقدام به بازگردانی هاله و نوک سینه، به محل موردنظر میکند. بعد از این مرحله بخیههای ظریف و منظمی در اطراف هاله سینه و محل برش زده میشود تا ظاهر سینه به حالت اولیه بازگردد.
عوارض عمل ژنیکوماستی چیست ؟
عمل ژنیکوماستی نیز نوعی عمل جراحی محسوب میشود و تمامی عملهای جراحی، عوارض مخصوص به خود را دارند. به طور کلی، عوارض عمل ژنیکوماستی در مردان میتواند بسته به عوامل مختلفی، متفاوت باشد ولی در ادامه، لیستی از عوارض عمل ژنیکوماستی در مردان را تهیه کردهایم که میتوانید با مطالعه آن، برای اقدام به این عمل، بهتر تصمیم گیری کنید.
عوارض عمل ژنیکوماستی در مردان
- حساسیت به مواد و وسایل استفاده شده
- خطرات ناشی از بیهوشی
- تغییر حس نوک پستان که ممکن است به طور موقت یا دائمی باشد.
- عدم تقارن سینه و یا بی نظمی در ظاهر آن
- ممکن است بافت چربی که در سینه وجود دارد از بین برود.
- در برخی موارد ممکن است احتمال جراحی مجدد وجود داشته باشد.
- خطر خونریزی یا هماتوم و یا لخته شدن خون
سخن پایانی
حال که متوجه شدید ژنیکوماستی چیست ، پیشنهاد میکنیم در صورت مشاهده هر یک از علائم این بیماری، حتی اگر علائم کمی دارید، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید، علت ژنیکوماستی را بیابید و مراحل درمان را با مراقبتهای ذکر شده، طی کنید و در انتخاب جراح خود حساس باشید.
در غیر این صورت، بهتر است از رویکرد درمان ژنیکو ماستی با ورزش در مراحل اولیه، برای کنترل بیماری استفاده شود.
در این مقاله از مجموعه مقالات بلاگ رسمی دکتر رجب پور، به طور کامل به موضوع ژنیکوماستی پرداختیم و علایم و راههای درمان ژنیکوماستی را نیز توضیح دادیم. اگر به این عارضه دچار هستید، در قدم اول اطلاعات خود را در این زمینه افزایش دهید و پس از آن، از راههایی که در بالا ذکر شد برای درمان ژنیکوماستی استفاده کنید.
شما میتوانید برای دریافت مشاوره در زمینه عمل ژنیکوماستی و درمان آن، با دکتر احمدعلی رجب پور، فوق تخصص جراحی پلاستیک، در ارتباط باشید.