سرطان گوش چیست ؟ علل، علائم و درمان آن

امروزه دلایل و عوامل مختلفی وجود دارد که باعث درگیری برخی از اندام‌ها و بروز بیماری‌های گسترده و مختلف می‌شود. یکی از بیماری‌هایی که در دنیای کنونی وجود دارد و باعث ترس افراد می‌شود ، سرطان گوش یا Ear cancer است. خبر خوب این است که گسترش علم و تکنولوژی در تمامی زمینه‌ها و ابداع روش‌های مدرن کمک کرده است تا بیماری‌های مختلف مانند برخی سرطان‌ها قبل از آنکه به مرحله‌ی حاد برسند، درمان شوند.

امروز قصد داریم تا در رابطه با یکی از بیماری‌های نادر و نگران کننده، یعنی سرطان گوش ، صحبت کنیم. این بیماری می‌تواند هر دو قسمت داخلی و خارجی گوش را درگیر کند. اما در بیشتر موارد سرطان در نواحی گوش از سرطان پوست در گوش بیرونی منشاء می‌گیرد. سپس تمام ساختارها و بافت‌های داخلی را تحت تاثیر قرار می‌دهد. به گونه‌ای که در برخی بیماران، استخوان گیجگاهی یا همان استخوان ماستوئید نیز درگیر می‌شود.

بسیاری از افراد در رابطه با سرطان‌های دیگر اطلاعات کامل دارند. اما زمانی که نام این بیماری به میان می‌آید، اطلاعات کامل و جامعی در رابطه با آن ندارند. به همین خاطر قصد داریم تا در این مقاله به بررسی این سرطان نادر بپردازیم. پس تا آخر مطالب ما را همراهی کنید.

 سرطان گوش چیست ؟

سرطان گوش « Ear cancer » نوعی سرطان است که از سرطان پوست در گوش خارجی و یا مجاری گوش منشاء می‌گیرد و با گسترش در ساختارهای دیگر باعث درگیری استخوان گیجگاهی، پرده گوش، استخوان پشت گوش، عصب‌های حرکتی و اسکیل‌ها می‌شود که نتیجه آن ایجاد اختلال در شنوایی و تعادل گوش داخلی خواهد بود.

علائم سرطان گوش

یکی از شایع‌ترین عفونت‌ها، عفونت گوش «otitis media» است که به صورت التهاب گوش خارجی یا داخلی بروز می‌کند. همچنین، میزان بروز این عفونت درنوزادان و کودکان بیشتر از بزرگسالان است و ممکن است برای شما مشکلاتی را بوجود بیاورد بنابراین در مقاله‌ای بصورت مجزا به آن پرداخته‌ایم.

انواع Ear cancer را می‌توان به موارد زیر تقسیم کرد :

֎ آدنوکار سینوم:

آدنوکار سینوم زمانی است که تومورهای ایجاد شده در مخاط گوش میانی به دیگر نقاط گوش منتشر می‌شوند. این بیماری به ندرت رخ می‌دهد و از شایع‌ترین علائم آن می‌توان به خونریزی و ترشح از گوش داخلی اشاره کرد.

֎ کارسینومای سیستیک آدنوئید:

در این نوع از سرطان گوش ، غدد بزاقی تحت تاثیر قرار می‌گیرد. با این وجود، تعداد تومور در نواحی گوش قابل مشاهده است. گزارش‌های منتشر شده نشان می‌دهد که حدود 5 درصد از Ear cancer را کارسینومای سیستیک آدنوئید « Adenoid cystic carcinoma » تشکیل می‌دهد.

֎ ملانوم:

ملانوم یکی از نادرترین سرطان‌های پوست است که در آن ملانوسیت پوست تحت تاثیر قرار می‌گیرد. انجمن پزشکی آمریکا توصیه می‌کند که در صورت مشاهده هر یک از علائم از قبیل زخم‌های مقاوم به درمان، قرمزی و تورم در اطراف گوش و همچنین بروز علائمی مانند خارش و درد، ترشحات و توده‌های برجسته سریعا به پزشک مربوطه مراجعه کنید.

֎ سرطان سلول سنگفرشی:

یکی از شایع‌ترین نمونه‌های سرطان گوش ، سرطان سلول سنگفرشی است. در این بیماری، کارسینوم سلول سنگفرشی « Squamous cell Carcinomas » بر سلول‌های سنگفرشی لایه اپیدرم تاثیر می‌گذارد و احتمال سرایت آن از سلول‌های پایه به دیگر بافت‌ها بسیار زیاد است.

براساس گزارشات صورت گرفته در سال 2016، هنگامی که سرطان سلول سنگفرشی باعث درگیری غضروف خارجی گوش می‌شود، به احتمال 15 درصد احتمال گسترش به دیگر ساختارهای گوش وجود دارد.

از جمله علائم و نشانه‌های سرطان سلول سنگفرشی گوش می‌توان به زخم باز، پوستی ضخیم، ایجاد زگیل، بروز ضایعه‌های برجسته و یا مرکز فرورفته در ناحیه درگیر اشاره کرد.

֎ کارسینوم سلول بازال:

سرطان سلول بازال می‌تواند سلول‌های لایه پایه اپیدرم و بیرونی‌ترین لایه پوست را تحت تاثیر قرار می‌دهد. از جمله علائم کارسینو سلول بازال می‌توان به زخم باز، برجستگی صورتی رنگ و یا براق اشاره کرد. دقت داشته باشید که خشکی پوست گوش در این بیماری با استفاده از مرطوب کننده درمان نمی‌شود.

یکی از راه‌های پیشگیری از این بیماری این است که از قرار گرفتن در معرض تابش خورشید و یا برنزه کردن بپرهیزید تا خطر ابتلا به سرطان سلول پایه به حداقل برسد.

یکی از انواع جراحی‌های زیبایی، اتوپلاستی است که می‌تواند تاثیر زیادی بر زیبایی چهره بگذارد. بنابراین، در صورتی که از ظاهر گوش‌ها راضی نیستید و یا احساس می‌کنید که گوش‌هایتان با فرم صورت‌تان متناسب نیست، می‌توانید از این روش استفاده نمایید.

علت سرطان گوش چیست ؟

متاسفانه هنوز دلیل اصلی Ear cancer مشخص نیست. اما پزشکان معتقد هستند که موارد مختلفی وجود دارد که شانس ابتلا به بیماری Ear cancer را افزایش می‌دهد. برای مثال، شانس ابتلا به بیماری نادر Ear cancer در افرادی که پوست روشن دارند و مدت زیادی را در معرض نور خورشید می‌گذرانند، بیشتر از سایر افراد است. عفونت‌های مکرر و مقاوم به درمان از جمله نشانه‌های تغییرات سلولی و بروز سرطان است.

سرطان گوش

راه‌های تشخیص سرطان گوش چیست ؟

متاسفانه Ear cancer یک بیماری نادر است به همین خاطر دلیل شیوع آن به طور واضح مشخص نیست. اما می‌توان با اطمینان گفت که عوامل مختلفی وجود دارند که خطر ابتلا به Ear cancer افزایش می‌دهد. با این وجود با معاینه فیزیکی، نمونه برداری، MRI، سی تی اسکن و بیوپسی بافت درگیر شده می‌توان به سرطان گوش پی برد. بنابراین می‌توان گفت که روش مناسب برای تشخیص Ear cancer بسته به میزان بزرگی تومور، بافت درگیر و محل دقیق تومور در گوش بستگی دارد.

گوش انسان‌ها مانند سایر نقاط بدن، دارای غده است و مدام در حال ترشح ماده‌ایی موم مانند است که دارای نقشی دفاعی برای بدن می‌باشد. بنابراین باید برخی از اوقات گوش را تمیز کرد و شستشو داد. ما در مقاله ” شستشوی گوش ” به این روش پرداخته‌ایم.

علائم سرطان گوش چیست ؟

بیماری سرطان گوش اصطلاحی است که برای توصیف بدخیمی سلول‌های تشکیل دهنده بافت گوش داخلی، گوش میانی، گوش خارجی و مجرای گوش به کار می‌رود. علائم این بیماری بسته به نوع سرطان و شدت آن متفاوت است. اما به طور کلی می‌توان گفت که علائم مهم سرطان گوش به شرح زیر است :

  • پوسته پوسته شدن پوست گوش
  • تشکیل تومور و یا زخم در گوش و اطراف آن
  • ایجاد زخم‌ همراه با خونریزی و ترشح از مجاری گوش
  • احساس درد در گوش
  • شنیدن صدا در گوش
  • احساس سرگیجه
  • کاهش شنوایی
  • بی‌حسی در نواحی مختلف گوش
  • ایجاد توده در ورودی مجرای گوش
  • ورم گردن
  • آسیب مغزی
  • فلج شدن
  • ایجاد اختلال در تعادل

علت سردرد و سرگیجه

هنگامی که سرطان درون گوش پیشرفت می‌کند و عصب دهلیزی را تحت تاثیر قرار می‌دهد، بیمار احساس سرگیجه و سردرد خواهد کرد. عصب دهلیزی وظیفه انتقال اطلاعات میان گوش و مغز را بر عهده دارد. زمانی که تومورهای سرطانی رشد می‌کنند، فشار زیادی به این عصب‌ها وارد می‌شود که نتیجه آن ایجاد اختلال در حفظ تعادل و درک صحیح موقعیت نسبت به محیط اطراف است.

از طرف دیگر، بزرگ شدن تومورهای سرطانی باعث وارد شدن فشار به قسمت داخلی جمجمه می‌شود. به همین خاطر بیماران مبتلا به سرطان گوش، اغلب از احساس دردهای دردناک در نواحی سر، گردن و بالای سر شکایت می‌کنند.

نحوه درمان سرطان گوش چگونه است؟

درمان Ear cancer به محل، میزان رشد و گسترش سرطان بستگی دارد. یکی از رایج‌ترین سوالات بیماران این است که نحوه درمان سرطان گوش چگونه است ؟” در این بخش قصد داریم به بررسی درمان‌های Ear cancer بپردازیم.

سرطان نوعی بیماری است که در اثر رشد و تقسیم غیر طبیعی سلول‌های بدن مانند گوش رخ می‌دهد. Ear cancer مانند سایر سرطان‌ها دارای دو نوع سرطان خوش خیم و سرطان بدخیم است. بیمارانی که درگیر سرطان خوش خیم هستند و بیماری آن‌ها به موقع تشخیص داده می‌شود، شانس زیادی برای شکست سرطان  و پیشگیری از پیشرفت و سرایت آن به دیگر ساختارهای گوش دارند.

متاسفانه در بیمارانی که درگیر سرطان بدخیم هستند و به موقع برای درمان مراجعه نمی‌کنند و یا بیماری آن‌ها دیر تشخیص داده می‌شود، احتمال مرگ وجود دارد. برخی بیماران علائم سرطان گوش را جدی نمی‌گیرند که نتیجه آن گسترش و پیشرفت سرطان در بافت‌های اطراف گوش است. برای مثال، بی‌توجهی به نشانه‌های Ear cancer باعث پیشرفت آن و در معرض خطر قرار گرفتن دیگر قسمت‌های بدن مانند گردن و سر می‌شود.

در بسیاری از موارد، افراد از نتیجه حاصل از عمل راضی هستند، اما عوارض آن موجب احساس نارضایتی در بیمار می‌شود. یکی از این عوارض که موضوع بحث امروز ما نیز می‌باشد، گرفتگی گوش یا افزایش فشار در گوش است که اغلب بیماران بعد از عمل آن را تجربه می‌کنند. ما در مقاله ”  علت گوش درد بعد از عمل بینی ” به این عارضه پرداخته‌ایم.

این سرطان بیشتر در کدام قسمت رخ می‌دهد؟

به طور کلی، Ear cancer بیشتر در پوست خارج گوش رخ می‌دهد. در صورتی که Ear cancer باعث درگیری پوست خارجی گوش شده باشد، قسمت درگیر، بریده می‌شود. اما در بیمارانی که نواحی درگیر سرطان بزرگتر باشد، پزشک براساس نوع و میزان گسترش سلول‌های سرطانی، جراحی برداشتن قسمت و یا کل گوش را به بیمار توصیه می‌کند. در این روش، میزان برداشتن گوش به میزان بزرگی تومور و درگیری بافت‌ها بستگی دارد. همچنین درمان سرطان استخوان گیجگاهی و یا مجرای گوش نیاز به درمان با اشعه خواهد داشت.

یک جراح متخصص و با تجربه بعد از برداشتن قسمتی از گوش در اثر درگیری بافت به سلول‌های سرطانی به جراحی ترمیمی و بازسازی گوش می‌پردازد. متاسفانه برخی اوقات، شنوایی بیمار بعد از جراحی تحت تاثیر قرار می‌گیرد و احتمال دارد که استفاده از سمعک برای بیمار ضروری شود.

سرطان گوش چیست

درمان سرطان گوش با پرتودرمانی و شیمی درمانی امکان پذیر است ؟

زمانی که سرطان گسترش بیاد و بافت‌های دیگر را درگیر کند، متاسفانه به راحتی نمی‌توان با عمل جراحی گوش، بافت‌های درگیر را از بین برد و بیماری را درمان نمود و برای رهایی کامل از سرطان و علائم آن لازم است که بیمار از دیگر درمان‌های تکمیلی مانند پرتو درمانی استفاده کند. اشعه رادیواکتیو در پرتو درمانی کمک می‌کند تا سلول‌های سرطانی  از بین بروند.

یکی دیگر از درمان‌های کاربردی سرطان گوش، شیمی درمانی است. در این درمان، پزشک از دارو و مواد شیمیایی برای سلول‌های سرطانی باقی مانده استفاده می‌کند اما نکته‌ای که وجود دارد این است که شیمی درمانی دارای یک سری آسیب ثانویه است.

توجه داشته باشید که تشخیص دیر هنگام سرطان و انتخاب جراحی نامناسب از جمله عواملی است که باعث کشنده شدن و خطرناک شدن سرطان می‌شود.

همه ما حداقل یک‌بار در طول زندگی، سرگیجه به همراه گرفتگی گوش را تجربه کرده‌ایم. اما علت این عارضه چیست؟ ما در مقاله ” گرفتگی گوش و سرگیجه ” به علت و نحوه درمان این عارضه پرداخته‌ایم.

خلاصه آنکه…

سرطان گوش یک بیماری نادر است و میزان ماندگاری آن به مدت پیشرفت و محل تومور بستگی دارد. بهترین کار جهت درمان این بیماری اقدام به موقع برای درمان و پیشگیری از رشد تومور در اطراف گوش می‌باشد. هرچه دیرتر برای درمان اقدام کنید، درمان بیماری دشوارتر خواهد بود. به همین خاطر، در صورت مشاهده هر یک از موارد فوق و یا مشکوک بودن به Ear cancer سریعا به پزشک مراجعه کنید و برای درمان این بیماری اقدام نمایید.

سوالات متداول

  سرطان گوش چیست ؟

سرطان گوش « Ear cancer » نوعی سرطان است که از سرطان پوست در گوش خارجی و یا مجاری گوش منشاء می‌گیرد و با گسترش در ساختارهای دیگر باعث درگیری استخوان گیجگاهی، پرده گوش، استخوان پشت گوش، عصب‌های حرکتی و اسکیل‌ها می‌شود که نتیجه آن ایجاد اختلال در شنوایی و تعادل گوش داخلی خواهد بود.

راه‌های تشخیص سرطان گوش چیست ؟

با معاینه فیزیکی، نمونه برداری، MRI، سی تی اسکن و بیوپسی بافت درگیر شده می‌توان به سرطان گوش پی برد. بنابراین می‌توان گفت که روش مناسب برای تشخیص Ear cancer بسته به میزان بزرگی تومور، بافت درگیر و محل دقیق تومور در گوش بستگی دارد.

سرطان گوش بیشتر در کدام قسمت رخ می‌دهد؟

به طور کلی، Ear cancer بیشتر در پوست خارج گوش رخ می‌دهد. در صورتی که Ear cancer باعث درگیری پوست خارجی گوش شده باشد، قسمت درگیر، بریده می‌شود. اما در بیمارانی که نواحی درگیر سرطان بزرگتر باشد، پزشک براساس نوع و میزان گسترش سلول‌های سرطانی، جراحی برداشتن قسمت و یا کل گوش را به بیمار توصیه می‌کند.

دکتر احمدعلی رجب پور

فوق تخصص جراحی پلاستیک ، زیبایی و ترمیمی، عضو هيئت علمى دانشگاه، عضو بنیاد ملی نخبگان ایران، عضو انجمن جراحان پلاستیک و زیبایی ایران. از جمله خدماتی که دکتر رجبپور ارائه می دهند، عبارتند از: ابدومینوپلاستی، عمل بینی، لیفت سینه، پروتز سینه و غیره.

نظرات

0 0 امتیاز ها
آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 دیدگاه ها
بازخوردهای آنلاین
مشاهده همه دیدگاه ها