بیماری پاژه پستان یا پاژه سينه چيست ؟( معرفی، علائم و درمان )

بیماری پاژه پستان چیست؟ آیا بيماري پاژه سينه نوعی سرطان است ؟ در این مقاله قصد داریم تا شما را با یکی از نادرترین بیماری‌های سینه آشنا سازیم. یکی از سرطان‌های نادر که باعث درگیری نوک سینه و هاله تیره رنگ اطراف آن می‌شود، بیماری پاژه سینه « Paget disease of the breast » و یا « PAJ-its» است. تا آخر مقاله همراه ما باشید تا مطالبی مهم و کارآمد در رابطه با بیماری « PAJ-its» در اختیار شما، همراهان همیشگی قرار دهیم.

بیماری پاژه پستان یا پاژه سينه چيست ؟

پاژه پستان یکی از حالت‌های شایع سرطان سینه است که در اثر سرطان مجرای سینه اتفاق میفتد. طی این بیماری نادر، سلول‌های سرطانی از طریق مجرای شیر به سمت نوک سینه و بافت‌های اطراف آن حرکت می‌کنند و باعث بروز علائمی از قبیل تغییر رنگ نوک سینه و یا بروز ضایعات اگزمایی در اطراف هاله تیره رنگ نوک سینه می‌شود.

برخی از پزشکان بیماری « PAJ-its» را یکی از بهترین انواع سرطان سینه می‌دانند و معتقد هستند که احتمال بروز این بیماری در مردان بسیار کم است. افراد مبتلا به « PAJ-its» یک یا چند تومور در سینه خود احساس می‌کنند. این تومورها، سرطان داکتال در محل و یا سرطان مهاجم هستند.

علائم و نشانه‌های بیماری پاژه پستانی چیست :

پاژه سینه بیشتر باعث درگیری هاله تیره رنگ دور نوک سینه می‌شود و گاهی علائم این بیماری شبیه به بیماری درماتیت و یا برخی از بیماری‌های غیر سرطانی است. در زیر نشانه‌ها و علائم این بیماری نادر آورده شده است:

  • پوسته پوسته و قرمزی نواحی اطراف نوک سینه
  • ترشحات زرد رنگ همراه با خون
  • احساس سوزش و یا خارش در اطراف نوک سینه
  • سفتی نوک سینه و ضخیم شدن پوست پستان
  • مسطح شدن و یا فرورفتگی نوک سینه
  • ایجاد بافتی شبیه به اگزما در نوک سینه
  • احساس توده در سینه‌
پاژه سينه چيست

بيماري پاژه سينه یک بیماری نادر است که اغلب در سنین بالای 50 سال بروز می‌کند و معمولا یک یا هر دو سینه درگیر می‌شوند. با این وجود، در صورت مشاهده هر یک از موارد بالا، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.

در حالت طبیعی بهتر است خانم‌ها هرچند ماه یکبار برای تشخیص بیماری و یا بررسی وضعیت سلامت جسمانی به پزشک مربوطه مراجعه کنند.

پس از این که شخصی دچار سرطان سینه می‌شود و یا یکی از اطرافیان شخص به سرطان سینه مبتلا گردد اولین سوالی که در ذهن خود شخص و اطرافیان او به وجود می‌آید این است که ” آيا سرطان سينه كشنده است ” .سوالی که ما در مقاله‌ای کامل آن را توضیح داده‌ایم.

چه مواردی احتمال بروز بیماری پاژه پستان را افزایش می‌دهد ؟

فاکتورهای خطر ذکر شده در زیر احتمال بروز پاژه پستان و ریسک ابتلا به سرطان سینه را افزایش می‌دهد:

  • تاثیر سن در ابتلا به سرطان سینه : احتمال ابتلا به سرطان سینه در افراد سن بالا بیشتر از سایر افراد است.
  • سابقه خانوادگی : شانس ابتلا به پاژه نوک پستان در افرادی که یکی از اعضاء خانواده آن‌ها مانند خواهر، مادر، عمه و … مبتلا به سرطان سینه و یا تخمدان بودند، بیشتر از سایرین خواهد بود.
  • بافت پستانی متراکم: خانم‌های که بافت سینه آن‌ها متراکم است در خطر ابتلا به سرطان سینه و پاژه پستان قرار دارند.
  • جهش‌های ارثی : ایجاد اختلال و یا نقص در یکی از ژن‌ها به خصوص BRCA1 و BRCA2 خطر ابتلا به سرطان سینه و پاژه پستان را افزایش می‌دهد.
  • افزایش وزن : افزایش بیش از حد وزن به خصوص در خانم‌های سن بالا، ریسک ابتلا  به پاژه نوک پستان و سرطان سینه را افزایش می‌دهد.
  • هورمون درمانی : استفاده از داروهای حاوی استروژن بعد از دوران یائسگی، احتمال ابتلا به سرطان سینه و تخمدان را افزایش خواهد داد. بنابراین بهتر است  هورمون درمانی را زیر نظر پزشک و در دوزهای محدود انجام دهید.
  • قرار گرفتن در معرض تابش نور خورشید.
  • مصرف بیش از حد نوشیدنی‌های الکلی.

داشتن یک یا چند مورد از فاکتورهای فوق به معنای ابتلا به سرطان سینه نخواهد بود. با این وجود، معاینه فیزیکی در بازه زمانی معین از اهمیت بسزایی برخوردار است.

بیماری پاژه پستانی چیست

 بیماری پاژه سینه چگونه تشخیص داده می‌شود؟

برای تشخیص پاژه پستان در بیماران، احتمال دارد که یک یا چند آزمایش لازم باشد. پزشک جهت تشخیص و بررسی تغییرات سینه، یکی از تست‌های زیر را به بیمار پیشنهاد می‌کند:

  • ماموگرافی تشخیصی : با کمک ماموگرافی، پزشک متوجه می‌شود که تغییرات نوک سینه و هاله تیره اطراف آن، مربوط به سرطان سینه است یا خیر.
  • سونوگرافی سینه : با استفاده از سونوگرافی سینه، بیماری پاژه نوک پستان تشخیص داده می‌شود.
  • معاینه بالینی و فیزیکی سینه : در این روش، سینه‌ها به طور فیزیکی توسط پزشک معاینه می‌شود.
  • بیوپسی بافت سینه : طی معاینه بیوپسی، قطعه کوچکی از بافت سینه به عنوان نمونه برداشته می‌شود و زیر میکروسکوپ ارزیابی می‌شود. گاهی اوقات براساس صلاح دید پزشک، کل نوک سینه برداشته شده و در آزمایشگاه بررسی می‌شود.
  • بیوپسی غده لنفاوی : اگر بیمار مبتلا به سرطان پستان تهاجمی باشد، احتمالا غدد لنفاوی زیر بازوی بیمار مورد بررسی قرار می‌گیرد.

نکته :در صورتی که نتایج ماموگرافی در هر دو سینه نشانه‌ای از سرطان نداشته باشد، پزشک از نتایج ام آر آی برای بررسی دقیق‌تر استفاده می‌کند.

علت خارش نوک پستانها یا سينه در زنان چیست ؟

خارش نوک پستانها یکی شایع‌ترین مشکلات خانم‌ها است و علت‌های متفاوتی دارد. یکی از دلایل خارش پستان، سرطان سینه و یا بیماری پاژه پستان است که همراه با علائمی مانند خارش، تورم و قرمزی بروز می‌کند. در این بخش قصد داریم تا علت خارش سينه در زنان را با یکدیگر بررسی کنیم.

1) عفونت قارچی :

عفونت‌های قارچی زیر سینه در اثر گرما و رطوبت ایجاد می‌شود. این عارضه بیشتر همراه با قرمزی و خارش شدید است. جهت درمان این بیماری باید سینه‌ها را خشک نگه داشت تا محیط برای رشد قار‌چ‌ها فراهم نشود.

2) ابتلا به اگزما :

یکی دیگر از مواردی که علت خارش سينه زنان ، نوعی بیماری مزمن پوستی است که همراه با علائمی مانند التهاب و خشکی پوست رخ می‌دهد. برای درمان خارش ناشی از اگزما، پزشک داروهای حاوی استروئید موضعی تجویز می‌کند. همچنین لازم است از مصرف مواد معطر که باعث تحریک پوست می‌شود، اجتناب فرمایید.

در بین بیماری‌ها متاسفانه در حال حاضر سرطان یک نام آشناست که در هرقسمت از بدن می‌تواند رخ دهد و به دو نوع خوش خیم و بد خیم تقسیم بندی می‌شود. ما در مقاله ” سرطان سينه خوش خيم ” این مدل سرطان را بررسی کرده و برای شما بیان نموده‌ایم.

پاژه سینه

3) ابتلا به پسوریازیس :

پسوریازیس نوعی بیماری پوستی است که در اثر افزایش سرعت چرخه رشد سلول‌های پوست اتفاق میفتد. این بیماری اغلب با خشکی و خارش پوست همراه است.

4) اختلال تیروئید :

براساس تحقیقات صورت گرفته بیماران مبتلا به کم کاری تیروئید در معرض خشکی پوست قرار دارند. همین امر موجب إحساس خارش در ناحیه سینه‌ها می‌شود.

 5) نشانه‌ی سرطان :

خارش سینه یکی از نشانه‌های بيماری پاژه سينه است. البته احتمال آنکه خارش سینه ناشی از سرطان باشد، بسیار کم است. سرطان یک بیماری نادر و تهاجمی است که غشاء پوست و بافت‌های سینه را درگیر می‌کند و باعث بروز واکنش‌هایی مانند احساس خارش، تورم، قرمزی، پوسته پوسته شدن و زبر شدن پوست سینه‌ها می‌شود.

 6) پرتودرمانی جهت درمان سرطان سینه:

پرتو درمانی در بیماران مبتلا به سرطان سینه را می‌توان علت خارش سينه در زنان دانست. طی جلسات پرتودرمان پوست سینه‌ها آسیب می‌بیند و بیش از حد طبیعی خشک می‌شود؛ لذا با مرطوب نگه داشتن پوست سینه در این دسته از بیماران می‌توان به درمان خارش سینه‌ها کمک کرد.

سرطان پستان در خانم‌ها اولین سرطان شایع در ایران و جهان است. شناخته شده‌ ترین علامت سرطان سینه، وجود توده یا برجستگی در بافت سینه است. اما علائم دیگری نیز وجود دارد که با شناخت آن می‌توانید خود تست تشخیص سرطان را انجام دهید. ما در مقاله ” تست سرطان سينه در منزل ” این روش را برای شما کامل توضیح داده‌ایم.

از دیگر دلایل خارش سینه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

7) استفاده از لباس زیر کثیف

8) خارش ناشی از گرما

9) قرار گرفتن در معرض تابش آفتاب

10) استفاده از مواد شوینده و یا نرم کننده‌های معطر

11) پوشیدن سوتین‌های نامناسب

12) خشکی بیش از حد پوست

13) بارداری و یا شیردهی

14) عوارض جانبی  مصرف برخی داروها

روش‌های درمان بیماری پاژه پستانی چیست ؟

سال‌ها است که عمل جراحی و برداشتن ضایعات در نواحی زیر بازو و یا قفسه سینه به عنوان یک جراحی استاندارد مورد استفاده قرار می‌گیرد.

افراد مبتلا به بيماري پاژه سينه یک یا چند تومور درون سینه خود دارند. گاهی تومورها چندین سانتی متر دورتر از نوک سینه قرار دارد و تنها با جراحی هاله تیره رنگ دور نوک سینه درمان نمی‌شوند. با این وجود، در اغلب موارد جراحی سینه و پرتو درمانی باعث درمان و بهبود پاژه سینه خواهد شد.

قبل از آغاز درمان، پزشک از روش‌های ذکر شده در بالا برای تشخیص سرطان سینه استفاده می‌کند. در صورتی که پزشک متوجه سلول‌های سرطانی در غدد لنفاوی شود، جراحی غدد لنفاوی زیر بغل را به بیمار پیشنهاد می‌کند. از آن جهت که احتمال عود و بازگشت بیماری وجود دارد، بیماران باید 2 ماه بعد از جراحی، مجددا برای معاینه مراجعه کنند. جلسات معاینه باید به مدت 2 سال و با فاصله زمانی 2 ماه یکبار تکرار شود.

راه‌های جلوگیری از بیماری پاژه سينه چيست ؟

در این بخش از مقاله قصد داریم تا نکاتی را جهت کاهش احتمال ابتلا به بیماری نادر پاژه نوک پستان و پیشگیری از آن ارائه دهیم:

  • هر چند وقت یکبار، تست‌های ماموگرافی انجام دهید و در رابطه با غربالگری از پزشک خود مشورت بگیرید.
  • نسبت به تغییرات جدید در سینه‌ها بی‌تفاوت نباشید.
  • از مصرف بیش از حد نوشیدنی‌های الکلی در طول روز اجتناب کنید.
  • ورزش کردن به صورت منظم به حفظ سلامت جسمانی کمک شایانی می‌کند.
  • هورمون درمانی بعد از دوران یائسگی احتمال ابتلا به پاژه نوک پستان را افزایش می‌دهد. بنابراین، هورمون درمانی را محدود کرده و از کمترین دوز هورمون استفاده کنید.
  • وزن خود را در یک محدود سالم نگه دارید.
پاژه پستان

چه موقع باید به پزشک مراجعه شود؟

لازم است تمامی افراد از تغییرات سینه خود آگاه باشند و در صورت مشاهده توده همراه با علائم و نشانه‌های ذکر شده در فوق به پزشک مربوطه مراجعه کنید.

گاهی اوقات سرطان سینه منجر به از دست دادن بافته سینه می‌شود. اما جای نگرانی نیست زیرا ” بهترین جراح سینه در تهران ” می‌تواند این بافت را به شما برگرداند.

سخن پایانی :

بیماری پاژه پستان برای اولین بار در سال 1874 توسط یک جراح انگلیسی به نام سر جیمز پاجت گزارش شد. به طور کلی دو نظریه در رابطه با علت و توسعه این بیماری وجود دارد. براساس یکی از نظریه‌ها، سلول‌های سرطانی متمایز به نام سلول‌های پاژه از تومور بدخیم درون سینه جدا می‌شوند و از طریق مجاری شیر به سمت نوک سینه حرکت می‌کنند.

نظریه دوم حاکی از آن است که گسترش سلول‌های پاژه نشان دهنده یک بیماری متمایز است که منشا آن لایه بیرونی پوست نوک سینه است. طی این بیماری، تغییراتی بدخیم، بدون علت مشخص، رخ می‌دهد.

به طور کلی، درمان بيماري پاژه سينه به زمان تشخیص و میزان گسترش بیماری بستگی دارد. به همین خاطر، بهتر است در صورت مشاهده هر یک از نشانه‌های پاژه سینه که در فوق ذکر شده است به یک پزشک مراجعه کنید و هرچه سریع‌تر برای درمان اقدام کنید.

سوالات متداول

✅ پاژه سينه چيست ؟

پاژه پستان یکی از حالت‌های شایع سرطان سینه است که در اثر سرطان مجرای سینه اتفاق میفتد. طی این بیماری نادر، سلول‌های سرطانی از طریق مجرای شیر به سمت نوک سینه و بافت‌های اطراف آن حرکت می‌کنند و باعث بروز علائمی از قبیل تغییر رنگ نوک سینه و یا بروز ضایعات اگزمایی در اطراف هاله تیره رنگ نوک سینه می‌شود.

✅ علائم و نشانه‌های بیماری پاژه پستانی چیست ؟

پوسته پوسته و قرمزی نواحی اطراف نوک سینه ، ترشحات زرد رنگ همراه با خون ، احساس سوزش و یا خارش در اطراف نوک سینه ، سفتی نوک سینه و ضخیم شدن پوست پستان ، مسطح شدن و یا فرورفتگی نوک سینه ، ایجاد بافتی شبیه به اگزما در نوک سینه ، احساس توده در سینه‌

✅ روش‌های درمان بیماری پاژه پستانی چیست ؟

افراد مبتلا به بيماري پاژه سينه یک یا چند تومور درون سینه خود دارند. گاهی تومورها چندین سانتی متر دورتر از نوک سینه قرار دارد و تنها با جراحی هاله تیره رنگ دور نوک سینه درمان نمی‌شوند. با این وجود، در اغلب موارد جراحی سینه و پرتو درمانی باعث درمان و بهبود پاژه سینه خواهد شد.

دکتر احمدعلی رجب پور

فوق تخصص جراحی پلاستیک ، زیبایی و ترمیمی، عضو هيئت علمى دانشگاه، عضو بنیاد ملی نخبگان ایران، عضو انجمن جراحان پلاستیک و زیبایی ایران

از جمله خدماتی که دکتر رجبپور ارائه می دهند، عبارتند از: ابدومینوپلاستی، عمل بینی، لیفت سینه، پروتز سینه و غیره.

نظرات

0 0 امتیاز ها
آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 دیدگاه ها
بازخوردهای آنلاین
مشاهده همه دیدگاه ها