هر آنچه درباره بیماری و تغییرات فیبروکیستیک باید بدانید

نواسانات هرمونی در بانوان بعضا باعث بوجود آمدن تغییراتی در ظاهر برخی از اندام‌های آن‌ها می‌شود. گاها این نواسانات هرمونی به دلیل افزایش سن صورت می‌گیرد و گاها در دوران بارداری و… . یکی از رایج‌ترین مسائلی که نتیجه این تغییرات هرمونی است، بیماری‌های خوش‌ خیم پستان است. بازه سنی 35 تا 55 سالگی این تغییرات هورمونی به اوج خود می‌رسد که باعث تحلیل رفتن بافت سینه بانوان شده و این بیماری‌های خوش خیم به صورت ضایعاتی به نام فیبروکیستیک خود را به نمایش می‌گذارند. در این مقاله همراه ما باشید تا اطلاعات مفیدی درباره تغییرات فیبروکیستیک کسب کرده و در صورت مواجهه با آن بدانید چه اقداماتی را لازم است انجام دهید.

ایا فیبروکیستیک تبدیل به سرطان می شود

در این مقاله می‌خوانید:

  • تغییرات فیبروکیستیک چیست؟
  • علل وقوع تغییرات فیبروکیستیک
  • آیا فیبروکیستیک خطرناک است ؟
  • علائم بیماری فیبروکیستیک چیست؟
  • پس از مشاهده علائم فیبروکیستیک چه کار کنیم؟ روش‌های درمان فیبروکیستیک
  • آیا ممکن است فیبروکیستیک به سرطان منجر شود؟
  • جمع بندی و نتیجه گیری

تغییرات فیبروکیستیک چیست ؟

تحلیل بافت سینه به دلایل مختلفی ممکن است رخ دهد که در برخی از بانوان منجر به بوجود آمدن کیست‌های فیبروزی می‌شود که به آن فیبروکیستیک گفته می‌شود. این بیماری صرفا در مشاهده‌های سونوگرافی قابل تشخیص است چرا که کیست به صورت میکروسکوپی و بسیار کوچک می‌باشد و با چشم غیر مسلح قابل مشاهده نیست. البته در مواردی که کیست‌ها درشت‌تر باشند ممکن است با لمس محلی که این کیست‌ها بوجود آمده‌اند، قابل حس باشند.

این بیماری در خانم‌های 35 الی 55 ساله بیشتر رایج است اما این بدان معنا نیست که بانوان خارج از این رنج سنی، تجربه فیبروکیستیک را به هیچ عنوان نخواهند داشت.. لازم به ذکر است که موارد خوش خیم این بیماری ممکن است تشخیص سرطان سینه را دچار مشکل کند که در صورت درمان، دیگر مساله‌ای بوجود نخواهد آمد.

علل وقوع تغییرات فیبروکیستیک

تغییرات هورمونی و نبود رژیم غذایی سالم از رایج‌ترین دلایل وقوع این بیماری است. البته باید گفت هنوز نسبت به مواد غذایی که موجب ایجاد و تشدید تغییرات فیبروکیستیک می‌شود، اطلاعات علمی موثقی در دسترس نیست، اما گفته می‌شود مواد کافئین‌دار، سیگار و نوشنیدنی‌های الکلی در بوجود آمدن این کیست‌ها نقش دارند. از دیگر دلایل وقوع فیبروکیستیک می‌توان به تنظیم نبودن هورمون استروژن اشاره کرد که در دوران بارداری بیشترین تغییرات روی این هورمون‌ها ایجاد می‌شود.

پس از شنیدن نام سرطان سینه اولین سوالی که یه ذهن آدم خطور می‌کند این است که ” آيا سرطان سينه كشنده است “. ما در مقاله‌ای بصورت جداگانه این موضوع را برای شما بررسی کرده‌ایم.

آیا فیبروکیستیک خطرناک است

آیا فیبروکیستیک خطرناک است ؟

بیشترین سوالی که بعد از شنیدن فیبروکیستیک پرسیده می‌شود این است آیا فیبروکیستیک خطرناک است یا خیر. خوشبختانه نوع خوش خیم این بیماری بسیار رایج‌تر از نوع بدخیم آن است. در واقع چنانچه به تشخیص پزشک، دچار نوع خوش خیم فیبروکیستیک شده باشید، ضرورتی برای درمان وجود ندارد مگر اینکه خود بیمار درخواست درمان داشته باشد تا در آینده برای تشخیص سرطان سینه، دچار اشتباه نشوند. همچنین در مواردی که فرد دچار دردهای عمیق سینه به دلیل وقوع این بیماری می‌شود، درمان تجویز شده بسیار موثر خواهد بود.

علائم بیماری فیبروکیستیک چیست؟

یکی از شایع‌ترین علایمی که فرد مبتلا آن را تجربه دردهای شدید سینه یا به اصطلاح ماستالژی است که چیزی شبیه به دردهای دوران قاعدگی در ناحیه سینه می‌باشد. البته که این دردها به صورت کاملا دوره‌ای بوده و دائمی نیست، اما می‎تواند فرد مبتلا را بسیار آزار دهد. ترشحات نوک پستان نیز در مواردی می‌تواند از علائم وجود بیماری فیبروکیستیک باشد. یکی دیگر از علائم بسیار رایج این بیماری عبارت است از یزرگ شدن کیست‌ها و افزایش درد در نواحی فیبروکیستیک 10 تا 12 روز قبل از شروع قاعدگی به همراه تورم سینه به دلیل تغییرات شدید هورمونی در این دوران.

به طور کلی اگر بخواهیم علائم اولیه سرطان سینه را با این بیماری مقایسه کنیم، باید بگوییم که این علائم بسیار مشابه هستند. به همین خاطر اکثر کسانی که علائم فیبروکیستیک را مشاهده می‌کنند فورا نگران این می‌شوند که دچار سرطان سینه شده‌اند. اما خبر خوب این است که این مساله اصلا صحت نداشته و تا زمانی که نتیجه سونوگرافی سینه مشخص نشود، نباید بر روی این علائم برچسب زد.

یکی از بیماری‌های شایع در بین بانوان سرطان سینه می‌باشد به همین علت دانستن نکاتی برای تشخیص خانگی این بیماری بسیار مهم و مفید می‌باشد. ما در مقاله ” تست سرطان سينه در منزل ” این نکات را برای شما بیان کرده‌ایم.

تشخیص فیبروکیستیک

بهترین روش تشخیص فیبروکیستیک مراجعه به پزشک متخصص است که بهتر است 7 تا 10 روز بعد از سیکل ماهانه انجام شود تا نتایج آزمایشات قابل استنادتر باشد. در ابتدا پزشک برای مطمئن شدن از نبود هیچ غده سرطانی یا مجهول الوضعیت در نواحی سینه و زیر بغل بیمار، کاملا معاینه کرده و در صورت عدم مشاهده یا لمس غده مشکوک، با توجه به نیاز بیمار سونوگرافی سینه و یا ماموگرافی تجویز خواهد شد. چنانچه فیبروکیستیک خوش خیم نتیجه گیری شود، درمان مربوط توسط پزشک ارائه می‌شود و چنانچه فیبروکیستیک خوش خیم نباشد، مرحله بعدی، نمونه برداری خواهد بود.

پس از مشاهده علائم فیبروکیستیک چه کار کنیم؟ روش‌های درمان فیبروکیستیک

֎ اولین اقدام

بعد از مشاهده هر علامت مشکوکی در نواحی مختلف بدنتان، حفظ خونسردی و آرامش است. بسیاری با دیدن اولین تغییرات، گمان می‌کنند به بیماری لاعلاجی مبتلا شده‌اند که همین امر موجب افزایش استرس و در نتیجه تشدید هرگونه علائمی می‌شود. بنابراین اکیدا توصیه می‌شود، پیش داوری در تشخیص خودسرانه بیماری‌ها نداشته باشید.

البته که بسیاری معتقدند نباید به این تغییرات، به چشم نوعی بیماری نگاه کرد، از همین رو درمان برای آن امری بی معنی تلقی می‌شود. اما از آنجایی که دردهای پریودیک این عارضه یا سندروم، فرد را بسیار درگیر می‌کند، بهتر است روش‌های صحیح از بین بردن این کیست‌ها و دردهای دنباله‎‌دار را بدانید.

تغییرات فیبروکیستیک چیست

֎ قدم دوم

نکته قابل توجه اینجاست که پس از مشاهده علائم فیبروکیستیک، یا هر نوع تغییرات غیرمعمول دیگر در ناحیه سینه و اندام‌های حساس دیگر، لازم است اقدام دوم شما، مراجعه به پزشک متخصص برای انجام آزمایشات مربوطه باشد. در این صورت، حتی اگر به بیماری جدی مبتلا شده باشید، زودتر تشخیص داده و روند درمانی موفقیت‌آمیزتری خواهید داشت.

֎ قدم سوم

پس از تشخیص تغییرات فیبروکیستیک، اقدامات لازم برای کاهش دردها است. اکثر پزشکان، مسکن‌های مختلف از جمله ایبوپروفن را روشی مناسب برای کاهش این دردها می‌دانند. البته لازم است بدانید که مصرف مسکن‌های ساده نیز باید زیر نظر پزشک بوده و با مقدار کافی آب انجام شود تا سطح نرمال آب بدنتان افت نکند.

از سویی، از آنجایی که این سندروم، معمولا در دوران پیش از قاعدگی به سراغ بانوان می‌آید، مصرف داروهای ضدبارداری نیز می‌تواند در کاهش دردها و بروز علائم فیبروکیستیک، مفید باشد. نکته مهم اینجاست که این داروها سطح هورمون بدن شما را تغییر داده پس بهتر است مصرف آن‌ها نیز تحت نظر پزشک و در شرایط درست انجام شود.

البته، در مواردی، ماساژهای دورانی که پزشک معین می‌کند می‌تواند در بهبود درد به شما کمک کند. به هر حال این روش بهتر از مصرف هر نوع داروی شیمیایی خواهد بود. در مواردی نیز، چنانچه کیست ابعاد بزرگی داشته باشد و دردهای آن غیر قابل تحمی باشد، تخلیه کیست توسط متخصصین قابل انجام خواهد بود.

سرطان سینه به دو نوع خوش‌ خیم و بدخیم تقسیم بندی می‌شوند. ما در مقاله ” سرطان سينه خوش خيم ” همه چیزی که که در رابطه با این نوع باید بدانیم را بیان کرده‌ایم.

آیا ممکن است تغییرات فیبروکیستیک به سرطان منجر شود؟

کیست‌های سینه معمولا متشکل از بافت‌های مایع هستند که در بازه سنی بین 35 تا 55 سالگی در میان بانوان بسیار رایج است. امری که بسیاری را نگران می‌کند، تبدیل شدن این کیست‌ها به سرطان سینه است. باوری که شاید بسیاری را درگیر خود کرده اما کاملا غلط و بدون اساس علمی است. برای درک بهتر این موضوع، بهتر است بدانید که بافت سلول‌های سرطانی سینه، متشکل از هورمون استروژن و پروژسترون است. در نتیجه نوع این توده‌ها با هم متفاوت بوده و نمی‌توان گفت که یک کیست مایع، به سرطان منجر می‌شود.

نکته قابل توجه دیگر این است که بیش از 98 درصد از فیبروکیستیک‌ها بعد از دوران یائسگی یا کاملا ناپدید شده و یا به حد چشمگیری کاهش پیدا می‌کنند به طوری که فرد مبتلا به این سندروم، دیگر هیچ دردی در ناحیه سینه به دلیل تغییرات فیبروکیستیک ، تجربه نخواهد کرد. پس نگرانی بیهوده را کنار گذاشته و بدانید که فیبروکیستیک منجر به سرطان نمی‌شود بلکه منشا سرطان سینه، دلایل دیگری است.

جمع بندی و نتیجه گیری

در دورانی که بسیاری شاهد سندروم‌ها و بیماری‌های مختلف هستند، عدم آگاهی منجر به داشتن استرس بیهوده می‌شود. جالب است بدانید که همین استرس و نگرانی‌ها در آینده باعث بوجود آمدن عارضه‌ها و بیماری‌های مختلف دیگری خواهد شد. به همین دلیل، مطالعه و تحقیق درست، برای به دست آوردن اطلاعات صحیح، می‌تواند روشی درست برای افزایش آگاهی باشد. در این مقاله سعی کردیم اطلاعات دقیقی از تغییرات فیبروکیستیک در اختیار شما خوانندگان محترم قرار دهیم که امیدواریم برایتان مفید بوده باشد.

فراموش نکنید که هر علائم مشکوکی که در نواحی حساس بدن خود، از جمله نواحی سینه، مشاهده می‌کنید، لزوما نشان از بیماری خطرناکی نیست. از این رو بهتر است هر علامتی که مشاهده کردید، فورا با پزشک خود مطرح کنید.

دکتر احمدعلی رجب پور

فوق تخصص جراحی پلاستیک ، زیبایی و ترمیمی، عضو هيئت علمى دانشگاه، عضو بنیاد ملی نخبگان ایران، عضو انجمن جراحان پلاستیک و زیبایی ایران. از جمله خدماتی که دکتر رجبپور ارائه می دهند، عبارتند از: ابدومینوپلاستی، عمل بینی، لیفت سینه، پروتز سینه و غیره.

نظرات

1 1 رای
آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 دیدگاه ها
بازخوردهای آنلاین
مشاهده همه دیدگاه ها