عوارض عمل ابدومینوپلاستی

عوارض عمل ابدومینوپلاستی : جراحی زیبایی ابدومینوپلاستی به منظور حذف چربیهای اضافی شکم صورت میگیرد و باعث سفت شدن عضلههای دیواره شکم میشود. بسیاری از افرادی که به دلایل بارداری، کاهش وزن شدید و یا وراثت، شکم آویزانی دارند میتواند با این انجام این عمل زیبایی، تناسب اندام پیدا کنند؛ اما این عمل خطرات و برخی عوارض را به همراه دارد که افراد متقاضی این عمل باید نسبت به آن ها اطلاعات کافی داشته باشند. عوارض این عمل به دو دسته عوارض شایع و عوارض نادر تقسیم میشود. در اکثر اوقات، تبحر جراح و رعایت اصول جراحی و بهداشتی مانع از بروز عارضههای احتمالی میشود. ولی در مواردی نادر هم این عوارض ممکن است به وجود آید. به طور کلی بروز عارضهها بعد از عمل، روند بهبودی را با مشکل مواجه میکنند.
در این مقاله دکتر احمد علی رجب پور، فوق تخصص جراحی پلاستیک، ترمیمی و زیبایی در تهران به بررسی تمام عوارض و مشکلات احتمالی عمل ابدومینوپلاستی می پردازد.
عوارض شایع عمل ابدومینوپلاستی
احتمال به وجود آمدن این عوارض بعد از عمل بیشتر است. عوارض شایع معمولا، دارای خطر کمتر و درمان کوتاهتری هستند. برخی از این عوارض عبارتند از:
درد و تورم: میزان حساسیت و احساس درد بسته به وسعت جراحی متفاوت است. اصولا عمل مینی ابدومینوپلاستی درد کمتری و عمل ابدومینوپلاستی با ترمیم عضله دارای درد شدیدتری است. احساس درد ممکن است از چند هفته تا چند ماه در محل جراحی طول بکشد. برای کاهش درد، داروهای مسکن تجویز میشود. تورم در ناحیه عمل شده، ممکن است تا 3 ماه بعد از عمل طول بکشد.
خونریزی: بعد از عمل امکان خونریزی وجود دارد. این خونریزی در صورتی که از لبهها خارج شوند قابل تشخیص است و به زودی درمان میشود؛ اما اگر خون، زیر پوست تجمع پیدا کند و زود تشخیص داده نشود لخته یا هماتوم تشکیل خواهد شد. پزشک با تشخیص هماتوم میتواند با باز کردن 1 تا 2 سانتی متر از بخیه آن را تخلیه کند. البته اگر لخته تشکیل شده کوچک باشد، بعد از چند روز به صورت خون آبه از طریق بخیهها خارج میشود.
سروما: اگر حدودا یک هفته بعد از عمل، پوست شکم به عضله زیرین اتصال پیدا نکند این عارضه مشاهده میشود. سروما، یعنی تشکیل مایع زرد رنگ در فضای خالی بین شکم و عضله زیرین است. در واقع هماتومهای کوچک به وجود آمده در زیر پوست، با ذوب شدن رنگدانههای خود را از دست میدهد و باعث تشکیل سروما میشوند. انجام دادن همزمان عمل ابدومینوپلاستی با عمل لیپوساکشن احتمال به وجود آمدن این عارضه را افزایش میدهد. همچنین نپوشیدن گن فشاری در روزهای اول بعد از عمل میتواند از دلایل به وجود آمدن این عارضه باشد.
کاهش حس پوست شکم: در مواردی ممکن است ناحیه عمل شده به طور موقتی دچار این عارضه شود. احتمال به وجود آمدن فقدان حس پوست شکم، زمانی که عمل ابدومینوپلاستی همزمان با لیپوساکشن باشد بیشتر است. این عارضه باعث به وجود آمدن مشکل خاصی نمیشود. معمولا کاهش حس شکمی به صورت موقت است اما در صورت طولانی مدت بودن این عارضه، فرد با گذشت زمان به آن عادت میکند.
کبودی: کبودی در محل جراحی یک عارضه بسیار شایع است. خونریزیهای زیر پوستی بعد از عمل باعث ایجاد کبودی در ناحیه جراحی میشود. احتمال دارد این عارضه مدتها در ناحیه شکم باقی بماند و با گذشت زمان و افزایش فعالیت از بین برود.
تنگ شدن ناف: این عارضه به علت کشیدگی بیش از اندازه ناف و دستکاری آن در طول عمل به وجود میآید و درنتیجه خونرسانی به ناف کاهش پیدا میکند. تنگ شدن ناف، بیشتر یک عارضه دیر رس است و ممکن است چند ماه بعد از عمل ایجاد شود.
عوارض نادر عمل آبدومینوپلاستی
عارضه نادر به عوارضی گفته میشود که احتمال به وجود آمدن آن بسیار کم است و در صورت به وجود آمدن روند درمان را پیچیده تر میکند.
-
عفونت زخم:
با اینکه عفونت عارضه رایجی به حساب نمیآید، ولی در صورت بروز باید سریعا تحت درمان قرار بگیرد. این عارضه معمولا بعد از 1 هفته بعد از عمل، با قرمزی، تورم و درد در ناحیه بخیه شروع میشود. عفونت بعد از عمل، به دلیل حمله باکتری به محل زخم ایجاد میشود. استفاده از لوازم یکبار مصرف در طول عمل، احتمال این عارضه را تا حد زیادی کاهش میدهد. در صورت دیر درمان شدن، عفونت به اعماق بافتهای بدن بیمار انتقال پیدا میکند و عارضههای شدیدتری حتی مرگ را خواهد داشت.
-
ایجاد لخته:
بعد از عمل ابدومینوپلاستی ممکن است لخته خون وارد جریان خون شده و رگهای حیاتی مانند رگهای ریه را ببندد. این عارضه نادر بعد از عمل، ترومبو آمبولی نام دارد. در بیشتر اوقات، عارضه ترومبو آمبولی به دلیل کم تحرکی بعد از عمل اتفاق میافتد. احتمال ایجاد ترمبو آمبولی در 72 ساعت تا 3 هفته بعد از عمل زیاد است. افرادی که دارای سن بالا، سابقه بیماری قلبی ریوی، چاقی و کم تحرکی هستند بیشتر در معرض این عارضه قرار میگیرند.
-
باز شدن زخم:
ترمیم ناکافی زخم گرچه از موارد نادر است ولی ممکن است بعد از عمل به وجود آید. این عارضه بیشتر در قسمت میانی خط بخیه شکم به وجود میآید. از دلایل ایجاد آن میتوان به تنگ بستن زخم توسط پزشک، بیماری کنترل نشده دیابت و سیگار کشیدن اشاره کرد. در بعضی از اوقات، تنگ بستن زخم باعث کشیدگی بیش از اندازه پوست در بخش میانی بخیه شده و باعث میشود رگهای تغذیه کننده پوست کشیده شده و خونرسانی کاهش پیدا کند. همچنین افرادی که دارای دیابت هستند در صورت کنترل نکردن قند، ممکن است دچار این عارضه شوند زیرا دیابت خونرسانی را با مشکل مواجه میکند. افراد سیگاری، از دیگر افرادی هستند که این عارضه ممکن است در آنها به وجود آید؛ زیرا نیکوتین باعث تنگ شدن رگهای خونی شده و خونرسانی را با مشکل مواجه میکند.
-
نکروز پوست:
این عارضه یکی دیگر از عوارض بعد از عمل آبدومینو پلاستی است. نکروز پوست یعنی از بین رفتن قسمتی از پوست در نتیجه نرسیدن خون به قسمت سطحی پوست است. نکروز پوست در قسمتهای که پوست در اثر کشیدگی تحت فشار بیشتری است دیده میشود. نکروز پوست، در ابتدا باعث تغییر رنگ پوست شده و سپس پوست تیره و سیاه میشود. با به وجود آمدن نکروز پوست، بیمار به یک عمل دیگر جهت پیوند پوست مرده با پوست جدید احتیاج پیدا میکند.
-
نکروز ناف:
این عارضه بسیار نادر، به دلیل قطع و یا کاهش خونرسانی به ناف به وجود میآید. در نتیجه این عارضه، ابتدا ترشحات زرد رنگ از ناف خارج شده و بعد از مدتی رنگ آن تیره و سیاه میشود. این عارضه مشکل خاص درمانی را به وجود نمیآورد و بیشتر یک عارضه زیبایی است. این عارضه بیشتر در افراد سیگاری و دیابت کنترل نشده دیده میشود.
از دیگر عارضههای عمل ابدومینوپلاستی میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
• تورم در پاها
• ورم بدن
• جای زخم قابل مشاهده
• پاره شدن بخیه در محل زخم
• مرگ
• آسیب عصبی
• نکروز چربی
• درد زیاد
• عدم تقارن در ناحیه جراحی
• تغییر رنگ پوست در ناحیه جراحی
• عارضههای احتمالی بی هوشی
• بهبود طولانی مدت
• بی حسی در ناحیه زیر شکم و اطراف ناف
• نیاز به عمل دوباره بدلیل نارضایتی بیمار از عمل
بحث و نتیجه گیری
یکی از نکات مهم قبل از انجام عمل ابدومینوپلاستی دریافت مشاوره از پزشک است. افرادی که برای رسیدن به تناسب اندام قصد انجام این جراحی را دارند باید با تمام عوارض عمل ابدومینوپلاستی آشنا باشند. البته لازم به تذکر است که این روش دارای فوائد بسیار زیادی است.
در صورتی که این جراحی توسط پزشک مجرب در این حوزه انجام شود عوارض این عمل به طور چشم گیری کاهش پیدا می کند و بیماران بدون هیچ مشکل خاصی پس از طی کردن دوره نقاهت به زندگی عادی خود باز می گردند. جهت آشنایی بیشتر با این جراحی و انواع آن می توانید به مطب دکتر احمد علی رجب پور فوق تخصص جراحی پلاستیک، ترمیمی و زیبایی در تهران به صورت حضوری مراجعه کنید.