رینوفیما « Rhinophyma » نوعی اختلال پوستی است که منجر به تغییر رنگ پوست و گوشتی شدن بینی میشود. تصور بر آن است که روزاسه شدید و درمان نشده علت این اختلال التهابی پوستی است.
پوست صورت و بینی دارای چندین غدد سباسه است که مسئولیت ترشح سبوم را بر عهده دارد. در صورت مسدود شدن این غدد، بینی بزرگ شده و تغییر شکل میدهد. البته علت اصلی Rhinophyma هنوز ناشناخته است. اما آن را زیرمجموعه روزاسه شدید میدانند.
این بیماری در مردان 50 تا 70 ساله بسیار شایعتر از زنان است. برخی از پزشکان معتقد هستند که هورمونهای مردانه علت شایع بودن این اختلال پوستی در مردان است.
در این مقاله قصد داریم تا رینوفیما بینی را به شما همراهان همیشگی معرفی کنیم و راههای درمان آن را به طور کامل ارائه دهیم. پس تا آخر مقاله همراه من باشید.
رینوفیما چیست ؟
Rhinophyma نوعی اختلال پوستی است که با برآمدگی و قرمزی بینی همراه خواهد بود. روزاسه نوعی بیماری مزمن پوستی است که باعث برافروختگی بینی و قرمزی نامنظم در نقاط مختلف صورت به ویژه بینی و گونهها میشود. این برآمدگیهای قرمز از چرک تشکیل شدهاند و در صورتی که به موقع برای درمان اقدام نکنید، برآمدگیهای پر از چرک تبدیل به یک بیماری مزمن خواهند شد.
رینوفیما در اثر رزاسه « رزاشیا » رخ میدهد اما دلیل اصلی رخ دادن آن مشخص نیست. احتمال ابتلا رزاسه در آقایان و در افرادی که دارای پوست حساس هستند، بیشتر از سایر افراد است.
یکی از مشکلاتی که افراد پس از عمل بینی یا تزریق ژل، با آن مواجه هستند سیاه شدن پوست بینی بعد از عمل است بنابراین ما در مقاله ” نکروز بینی ” به این موضوع پرداخته و راههای جلوگیری از آن را بیان داشتهایم.
علائم رینوفیما چیست ؟
علائم و نشانههای اولیه بیماری رینوفیما شامل بزرگ شدن یا قرمزی بینی میشود که در بیشتر موارد با گذشت زمان نوک بینی در جهتی غیر متعارف رشد میکند. دیگر نشانه و علائم Rhinophyma به شرح زیر است:
- منافذ بزرگ ؛
- قرمزی و تورم در صورت و محل بروز بیماری؛
- رگهای خونی قابل مشاهده؛
- ضخیم و سخت شدن پوست بینی؛
- بزرگ و گوشتی شدن بینی؛
- بروز دانه و تودههای غیر طبیعی بر روی پوست بینی، صورت و اطراف آن.
علائم و نشانههای فوق با پیشرفت رینوفیما بینی بدتر خواهد شد و تغییراتی چشمگیر در ظاهر پوست ظاهر خواهد شد.

پیشگیری از بروز بیماری رینوفیما :
تاکنون هیچ راهی که به طور کامل از بروز Rhinophyma پیشگیری کند شناخته نشده است. با این وجود، با رعایت برخی از موارد که در زیر آورده شده است، میتوانید تا حدی از بروز این اختلال پوستی پیشگیری نمایید.
توجه داشته باشید که عواملی که جریان خون را به سطح پوست افزایش میدهد، علائم و نشانههای رزاسه را تشدید خواهد کرد.
موارد زیر محرک احتمالی بروز رینوفیما بینی هستند :
- الکل ؛
- کافئین ؛
- غذاهای ادویهدار ؛
- غذا و نوشیدنیهای گرم؛
- قرار گرفتن در معرض دمای بالا یا دمای خیلی پایین؛
- قرار گرفتن در معرض نور خورشید ؛
- استرس و اضطراب عاطفی شدید ؛
- استفاده از پاک کننده و صابونها با رایحه تند؛
- محصولات پوستی با رایحه و اسانسهای شدید ؛
- انجام ورزشهای سنگین.
اجتناب از عوامل محرک فوق و انجام مراقبتهای زیر تاثیر بسزایی در پیشگیری از بروز روزاسه و Rhinophyma دارد :
- استفاده از مرطوب کننده ضد حساسیت و مناسب با نوع پوست؛
- استفاده از کرمهای ضد آفتاب با حداقل SPF 15 یا بیشتر به خصوص در افرادی که دارای پوست حساس و روشن هستند.
عوارض رینوفیما چیست ؟
همانطور که متوجه شدهاید رینوفیما یکی از عوارض جانبی رزاسه است که باعث ضخیم شدن و تولید بیش از حد چربی پوست میشود. این عارضه شکل بینی را تغییر میدهد و باعث برآمده به نظر رسیدن ظاهر بینی میشود.
متاسفانه زمانی که Rhinophyma رخ میدهد، معمولا پایدار خواهد بود. البته با برخی از جراحیها و روشهای غیر تهاجمی میتوان ظاهر بینی را بهبود بخشید. این اختلال پوستی باعث بروز عوارض و موارد زیر میشود :
- خشکی و قرمزی پوست بینی که موقت بوده و در صورت بهبود بیماری از بین خواهد رفت.
- ایجاد زخم و تخریب رگهای خونی که نتیجه آن تورم و قرمزی بینی است.
- در صورت درمان نشدن رینوفیما بینی احتمال بروز سرطان پوست وجود دارد.
- اعتماد به نفس فرد در اثر تغییر شکل ظاهری بینی کاهش خواهد یافت و ممکن است بیمار احساس افسردگی کند.
بخاطر داشته باشید که انتخاب جراح باتجربه و ماهر بسیار پراهمیت است چرا که موجب نتیجه بهتر و عوارض کمتر میشود. ما در مقاله ” بهترین جراح بینی در تهران ” به شما در این انتخاب کمک میکنیم.
نحوه درمان رینوفیما:
Rhinophyma را میتوان با جراحی و دارو درمان کرد. در این بخش به بررسی دقیق آن خواهیم پرداخت :
به طور کلی Rhinophyma خیلی به دارو پاسخ مثبت نمیدهد. این درمان بیشتر برای اختلال پوستی خفیف مناسب است. داروهای مناسب رینوفیما شامل موارد زیر میشود :
1) آنتی بیوتیکهای موضعی :
- تتراسایکلین ؛
- مترونیدازل ؛
- سولفات آمید ؛
- اریترومایسین ؛
- مینوسیکلین.
همچنین برای کاهش ناشی از رینوفیما بینی میتوان از داروهای موضعی زیر استفاده کرد :
- ترتینوئین ؛
- آزلائیک اسید .
از ایزوترتینوئین خوراکی نیز میتوان جهت کاهش چربی و سبوم ترشح شده از غدد پوستی پیشگیری نمود.

2) عمل جراحی :
یکی از کارآمدترین و رایجترین روشهای درمان رینوفیما بینی ، جراحی است. رشد بافت و بزرگ شدن رگهای خونی پوست بینی منجر به ظاهر بد بینی میشود. در صورتی که اختلال پوستی به موقوع درمان نشود؛ یک ناحیه آسیب دیده بر روی پوست تا آخر عمر همراه فرد خواهد ماند.
در اغلب موارد جراحی یک گزینه موفق جهت درمان رینوفیما به حساب میآید. بهتر است جراحی زیر نظر یک متخصص ماهر و دارای تجربه در این زمینه انجام شود. طی عمل جراحی بینی تغییر شکل میدهد؛ بافت اضافی بینی از بین میرود؛ ظاهر بینی بهبود مییابد و بزرگ شدن رگهای خونی به حداقل میرسد.
3) سرما درمانی :
از دیگر روشهای درمان Rhinophyma استفاده از نیتروژن مایع جهت از بین بردن اختلال و ضایعات اضافه در ناحیه آسیب دیده است.
رینوفیما که یک اختلال پوستی و شایع در سنین بالای 50 سال است را میتوان با استفاده از روش سرما درمانی بهبود بخشید. طی این روش بافتهای غیرطبیعی و بد شکل را از طریق یخ زدن میتوان از بین برد.
4) میکرودرم ابریژن :
میکرودرم ابریژن یک روش درمانی جهت بهبود ظاهر بینی و درمان رینوفیما بینی است. متخصص با استفاده از یک ابزار سایشی لایههای پوست بینی را تخیله میکند.

مصرف نوشیدنیهای الکلی و استعمال دخانیات از مواردی است که تاثیر زیادی بر نتیجه جراحی زیبایی بینی میگذارد. ما در مقاله ” مشروب بعد از عمل بینی ” به عوارض نوشیدن مشروبات الکلی بعد از عمل بینی میپردازیم.
کلام آخر :
گاهی اوقات علائم و نشانههای رینوفیما بینی باعث احساس ناراحتی و اضطراب فرد میشود. در بیشتر موارد جراحی زیبایی میتواند ظاهر بینی را بهبود بخشد. توجه داشته باشید که جراحی زیبایی بینی به معنای درمان همیشگی Rhinophyma نخواهد بود و احتمال دارد مجددا علائم و نشانههای بیماری بازگردد.
بهتر است هنگام بروز بیماری با یک پزشک یا متخصص مشورت کنید؛ زیرا افراد مبتلا به این بیماری بیشتر از سایرین در معرض ابتلا به سرطان پوست قرار دارند. تقریبا 5 درصد از مبتلایان به Rhinophyma، مبتلا به سرطان سلول نیز میشوند.
به همین خاطر با یک پزشک متخصص مشورت کنید و از او بخواهید تا یک گزینه درمانی با ماندگاری بالا و عوارض کم به شما معرفی کند.