شاخک بینی

کونکابولوزا بینی چیست ؟ کونکای بینی چیست ؟ نشانه‌های concha bullosa چیست ؟ شاید این سوال‌ ها برای شما هم پیش آمده باشد پس برای پاسخ به این سوال‌ ها با ما همراه باشید. یکی از مشکلاتی که حین جراحی زیبایی بینی برطرف می‌ شود ، کوچک کردن شاخک بینی از طریق عمل بینی است. شاخک‌ ها ساختارهایی در دیواره کناری و درونی بینی است که به صورت برجستگی و برآمدگی در مسیر جریان هوا قرار دارند. شاخک‌ ها از بافتی نرم تشکیل شده‌ اند و وظیفه آن‌ ها مرطوب و گرم نگه داشتن هوای درونی بینی است. هنگامی که شاخک‌ های درونی بینی بیش از حد بزرگ می‌ شوند ، مسیر هوایی مسدود شده و تنفس با مشکل مواجه می‌ شود. اگر در رابطه با شاخک‌ های دیواره درونی بینی اطلاعی ندارید ، تا آخر این مقاله همراه دکتر احمدعلی رجب پور ، بهترین جراح بینی در تهران باشید تا مشکلات مرتبط به بزرگ شدن شاخک های بینی را مطالعه و بررسی نماییم.

 

شاخک بینی - دکتر رجب پور

 

شاخک بینی چیست ؟

به بافت استخوانی و نرم در طرفین تیغه بینی ، شاخک دماغ گفته می‌ شود. قفسه دو طرف تیغه بینی را می‌ توان با عنوان‌ های شاخک وسطی و شاخک تحتانی بینی نام‌ گذاری کرد.

شاخک وسطی و تحتانی بینی هوای ورودی را گرم ، مرطوب و آماده برای ورود به شش‌ ها می‌ کنند. شاخک‌ ها دارای مژک‌ های بسیار ریزی هستند که از ورود ذرات ریز ، ویروس ، گرد و غبار و عفونت به شش‌ ها پیشگیری می‌ کنند. شاخک‌ های درونی بینی با اینکار از بدن محافظت می‌ کنند. و یک محیط مناسب برای گلبول‌ های سفید فراهم می‌ سازند.

هنگام سرما خوردگی شاخک‌ بینی درونی متورم و بزرگ‌ تر از حالت عادی می‌ شوند تا با عفونت‌ های ایجاد شده مقابله کنند. همچنین زمانی که مبتلا به حساسیت می‌ شوید ، شاخک‌ ها بزرگ خواهند شد.

شاخک بینی - دکتر رجب پور

 

انواع شاخک بینی 

شاخک‌ های درونی بینی را می‌ توان به دسته‌ های زیر تقسیم نمود :

  • شاخک فوقانی بینی 

شاخک فوقانی در بالای دو شاخک میانی و تحتانی قرار دارد و در مقایسه با آن‌ ها کوچکتر است.

  • شاخک میانی بینی 

این دسته از شاخک‌ ها در میان شاخک تحتانی و فوقانی قرار دارد.

  • شاخک تحتانی بینی 

پایین‌ ترین شاخک‌ ها ، شاخک تحتانی است. در صورت بزرگ و متورم شدن شاخک‌ های تحتانی مسیر هوایی و راه‌ های تنفسی مسدود خواهد شد.

چگونه بزرگ شدن شاخک بینی را تشخیص دهیم ؟

هنگام مراجعه به مراکز درمانی احتمالا یک شرح حال کامل از علائم و نشانه‌ هایتان توسط پزشک گرفته می‌ شود. احتمال دارد تا تحت ارزیابی و معاینه با یک وسیله به اسم آندوسکوپ بینی قرار بگیرید تا پزشک بتواند علت دقیق انسداد بینی را تشخیص دهد.

همچنین ، انجام سی تی اسکن از دیگر روش‌ های تشخیص شاخک‌ های بزرگ بینی است. البته در بیشتر موارد نیازی به سی تی اسکن نیست و همان معاینه و شرح حال گرفتن جهت تایید بزرگ شدن شاخک‌ ها کفایت می‌ کند.

در صورتی که پزشک بزرگ شدن شاخک های بینی را تشخیص دهد ، ابتدا درمان دارویی را برایتان آغاز خواهد کرد. در بسیاری از بیماران درمان دارویی باعث بهبود علائم انسداد بینی در اثر تورم و بزرگ شدن شاخک بینی می‌ شود. در صورتی که علائم و نشانه‌ های آزاردهنده بزرگ شدن شاخک‌ های درونی بینی با دارو برطرف نشود ، ممکن است پزشک جراحی را به بیماران توصیه کند.

انتخاب جراح باتجربه می‌ تواند نتیجه مطلوب‌ تری را برای شما به همراه داشته باشد. ما در مقاله ” بهترین جراح بینی ” به شما در این رابطه کمک می‌ کنیم.

کونکابولوزا بینی چیست ؟

مطمئنا شما هم شنیده‌ اید که می‌ گویند هوا را با بینی نفس بکشید و از طریق دهان خارج کنید. باید بگوییم که این گفته پایه علمی دارد.

هنگامی که شما از بینی عمل دم را انجام می‌ دهید ، هوا وارد بینی شده و شاخک بینی که کونکا بینی نام دارد را مرطوب می‌ کند. کونکا ها توسط رگ‌ های خونی پوشیده شده‌ اند. پس تا اینجا متوجه شدیم که کونکای بینی چیست.

کونکابولوزا بینی حالتی است که  شاخک میانی بینی دارای یک کیسه هوا باشد. این عارضه نوعی نقص آناتومیک است که باعث مسدود شدن مسیر تنفسی می‌ شود که نتیجه آن عدم تخلیه سینوس و بروز عفونت سینوسی است.    

شاید این سوال برایتان پیش بیاید که ” نشانه‌ ها و علائم بروز کونکابولوزا بینی چیست ؟ ” از جمله نشانه‌ های این بیماری می‌ توان به درد اطراف چشم و مسدود شدن راه‌ های تنفسی و بینی اشاره کرد. هرچه عمیق‌ تر نفس بکشید و حجم هوای بیشتری را وارد مجرای تنفسی کنید ، علائم آزار دهنده تشدید خواهد شد.

بنا بر صلاح دید پزشک بهتر است که یک سی تی اسکن انجام دهید. براساس تحقیقات و بررسی‌ های انجام شده 35 درصد افراد مبتلا به این بیماری هستند. بهترین راه برای آگاهی از انحراف یا کونکابولوزا بینی ، سی تی اسکن است. عمل جراحی کونکابولوزا یکی از راه‌ های درمان شاخک بینی است که در ادامه به آن می‌ پردازیم.

 

شاخک بینی - دکتر رجب پور

 

راه‌ های درمان کونکابولوزا چیست ؟

1) خرد کردن

در این روش بیمار تحت تاثیر بیهوشی عمومی می‌ گیرد. پزشک جراح با تزریق اپی نفرین باعث مسدود شدن رگ‌‌ های خونی می‌ شود و با اینکار به کاهش خونریزی و التهاب کمک می‌ کند.

2) برش شاخک بینی

طی این جراحی ، پزشک بخشی از شاخک دماغ را از بین می‌ برد تا مسیر تنفسی بیمار باز شود.

3) توربینوپلاستی

توربینوپلاستی یا همان جراحی کوچک کردن کونکای بینی است که در ادامه به آن می‌ پردازیم.

جراحی کوچک کردن شاخک‌ بینی بزرگ

راه‌ های مختلفی برای کوچک کردن شاخک‌ های بزرگ بینی وجود دارد. یکی از این راه‌ ها توربینوپلاستی که برای کاهش تورم شاخک‌‌ های مجاری بینی انجام می‌ شود. این جراحی در مطب و یا اتاق عمل قابل انجام است و طی آن می‌ توان شاخک‌ ها و سپتوم را همزمان عمل کرد.

شاخک‌ ها یا کونکای بینی ساختاری استخوانی و نرم دارند و توسط غشای مخاطی پوشیده شده‌ اند. نکته‌ ای که وجود دارد این است که شاخک‌ ها به طور کامل برداشته نمی‌ شود. برداشتن شاخک‌ ها به طور کامل باعث خشکی بیش از بینی و افزایش احتمال ابتلا به بیماری‌ های سینوسی می‌ شود.

موردی که وجود دارد این است که احتمال دارد بعد از توربینوپلاستی ، شاخک‌ های درونی بینی مجددا رشد کنند و فرد نیاز به عمل دوم را احساس کند.

جراحی کوچک کردن شاخک‌ های بزرگ بینی زمانی توصیه می‌ شود که روش‌ های درمانی باعث بهبود یا تسکین علائم بیماری نشود.

از جراحی توربینوپلاستی چه انتظاری می‌ توانیم داشته باشیم ؟

هدف از جراحی فوق ، کاستن از اندازه شاخک بینی و تغییر شکل آن‌ها است تا حجم هوای ورودی از طریق بینی مجددا افزایش یابد.

محدودیت‌ ها و مراقبت‌ های دوران بهبود در بیماران مختلف ، براساس عوارض جانبی و نوع جراحی ، متفاوت خواهد بود. احساس درد ، کوفتگی و گرفتگی بینی از جمله عوارض مشترک در میان اکثر بیماران است که بعد از مصرف داروهای تجویز شده بهبود خواهد یافت.

احتمال دارد که احتقان بینی تا 4 الی 5 هفته بعد از عمل احساس شود. همچنین مشاهده خون و ترشحات بینی از جمله عوارض شایع عمل است که در صورت رعایت دستورالعمل‌ های جراح و مصرف به موقع داروهای تجویز شده ، بهبود خواهد یافت.

مراقبت‌ های بعد از جراحی توربینوپلاستی 

معمولا بعد از جراحی ، درد غیر قابل تحمل یا کبودی زیادی وجود ندارد و بیماران همان روز به خانه باز می‌ گردند. با این وجود بهتر است مراقبت‌ های زیر را در نظر بگیرید.

  • ممکن است بعد از جراحی شاخک‌ های بزرگ بینی کمی احساس خستگی ، درد ، کوفتگی بینی داشته و شاهد ترشح خونابه از بینی باشید. شستشوی بینی با محلول‌ های مخصوص می‌ تواند باعث تسکین عوارض جراحی شود.
  • بعد از اتمام جراحی شاخک بینی ، پزشک با تجویز مسکن‌ های خوراکی سعی می‌ کند تا درد ناشی از جراحی تسکین یابد.
  • شستشوی بینی با استفاده از سرم‌ های آب نمکی باعث رفع گرفتگی بینی و تسریع روند بهبود می‌ شود.
  • به مدت 4 الی 6 هفته بعد از توربینوپلاستی از انجام ورزش یا فعالیت‌ های سنگین اجتناب فرمایید.

 

شاخک بینی - دکتر رجب پور

 

آیا جراحی توربینوپلاستی خطرناک است ؟

همانطور که می‌ دانید تمام جراحی‌ ها همراه با یک سری عوارض و خطرات از جمله استفراغ ، تهوع ، حساسیت به داروها و خونریزی است. زمانی که جراحی تحت تاثیر بیهوشی عمومی انجام می‌ شود ، احتمال بروز لخته خون در پاها ، حمله قلبی و یا سکته مغزی افزایش می‌ یابد. فراموش نکنید که احتمال بروز عوارض فوق بسیار کم است.

سخن پایانی

دلایل مختلفی برای گرفتگی بینی و مسدود شدن راه‌ های تنفسی وجود دارد ؛ مانند : حساسیت فصلی ، رینیت غیر آلرژیک ، سرما خوردگی ، عفونت سینوس ، کونکابولوزا و غیره.

در  اکثر موارد درمان دارویی به تنهایی کفایت می‌ کند. در صورتی که علائم و نشانه‌ های آزاردهنده گرفتگی شاخک بینی توسط دارو بهبود نیابد ، پزشک مربوطه عمل جراحی کونکابولوزا را پیشنهاد خواهد کرد. در صورتی که گرفتگی بینی همراه با تب ، سردرد ، سرگیجه و غیره باشد ، لازم است برای درمان به پزشک مراجعه کنید و تمام علائم خود را با او در میان بگذارید. پزشک با بررسی نشانه‌ ها بهترین درمان برای کنترل و درمان سریع را معرفی خواهد کرد. همچنین در صورت نیاز می‌ توانید سوالات خود را با دکتر احمد علی رجب پور مطرح نمایید.

جستجو کنید

آخرین مقالات

اشتراک گذاری

دکتر احمدعلی رجب پور

فوق تخصص جراحی پلاستیک ، زیبایی و ترمیمی، عضو هيئت علمى دانشگاه، عضو بنیاد ملی نخبگان ایران، عضو انجمن جراحان پلاستیک و زیبایی ایران. از جمله خدماتی که دکتر رجبپور ارائه می دهند، عبارتند از: ابدومینوپلاستی، عمل بینی، لیفت سینه، پروتز سینه و غیره.

نظرات

0 0 امتیاز ها
آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 دیدگاه ها
قدیمی ترین
تازه‌ترین
بازخوردهای آنلاین
مشاهده همه دیدگاه ها