روشهای سریع درمان خروپف یکی از مسائلی است که بسیاری از افرادی که دچار این مشکل هستند، به دنبال آن میگردند. به طور کلی میتوان گفت که بسیاری از افراد ممکن است به خروپف هنگام خواب دچار شوند ولی در اکثر موارد، این عارضه گذراست و لازم نیست آن را زیاد جدی بگیرید ولی در صورتی که این عارضه برای مدتی همراه شما بود، میتواند برای درمان خر و پف اقدام کنید.
روشهای مختلفی برای درمان خر و پف وجود دارد که برخی از آنها در دسته روشهای سریع درمان خروپف جای میگیرند و برخی دیگر، نیاز به عملهای جراحی دارند.
در این مقاله از بلاگ دکتر احمدعلی رجب پور، قصد داریم به بررسی روشهای سریع درمان خروپف بپردازیم و شیوههای مختلف درمان خر و پف را به شما آموزش دهیم تا در صورتی که خود و یا یکی از نزدیکانتان به این عارضه دچار شد، بتوانید به راحتی آن را رفع کنید.
دلایل ایجاد خر و پف
خر و پف سروصدایی آزاردهنده است که به هنگامی که خواب هستید، از مجاری تنفسی شما، دهان و یا بینی، ایجاد میشود و میتواند اطرافیان شما را آزار دهد و یا باعث بی خوابی آنها شود.
خر و پف به دلیل ایجاد ارتعاشات در بافتهای نرم دستگاه تنفسی فوقانی شما به وجود میآید که به هنگام نفس کشیدن، این ارتعاشات میتواند در هر بخشی از راههای هوایی فوقانی در دستگاه تنفسی شما ایجاد شود و سبب به وجود آمدن خر و پف شود.
به طور کلی، راههای هوایی فوقانی دستگاه تنفسی شما شامل موارد زیر است:
کام نرم، که بخشی از سقف دهان شما است و دقیقاً در پشت دهان قرار دارد.
پشت زبان، که پشت گلو و لوزهها را شامل میشود. لوزهها بافتهای برجستهای هستند که در پشت گلو، در هر دو طرف قرار دارند. این بخش شامل زبان کوچک نیز میشود که بافتی برجسته و کوچک است که در پشت گلو و در وسط، از سقف دهان آویزان است.
یکی از شایعترین دلایل خر و پف، نقص در بینی میباشد که بسیاری از افراد، برای درمان این نقص، به پزشک متخصص جراحی بینی مراجعه میکنند تا با انجام عمل بینی، خر و پف را درمان کنند. برای مطالعه در زمینه استفاده از جراحی بینی برای درمان خر و پف، میتوانید به این مقاله مراجعه کنید.
از عوامل مهم دیگر که در به وجود آمدن خر و پف در افراد مختلف نقش دارند میتوان به موارد زیر نیز اشاره کرد:
- داشتن اضافه وزن
چربی زیاد، به گلو، فشار میآورد و باعث خروپف میشود.
- مصرف قرصهای خواب آور
مصرف بیش از حد قرصهای خوابآور نیز میتواند باعث به وجود آمدن خر و پف به هنگام در شما شود.
- مشکل در بافت پشت گلو
مشکل داشتن در بافت پشت گلوی شما، مثل داشتن کام (سقف دهان) نرم، میتواند سبب به وجود آمدن خر و پف شود.
- مصرف دخانیات
مصرف دخانیات میتواند منجر به تورم بافت پشت گلوی شما شود و باعث به وجود آمدن خروپف شود.
توجه داشته باشید که خر و پف عارضهای است که سن خاصی برای آن نمیتوان در نظر گرفت و هم میتواند در کودکان و هم در بزرگ سالان رخ دهد ولی شایعترین سن برو این عارضه، بین سنین 40 تا 60 سال میباشد. خروپف در مردان بیشتر از زنان است و در کودکان، معمولاً به دلیل بسته شدن بینی در اثر سرماخوردگی، یا به دلیل اینکه لوزهها و یا آدنوئیدهای بسیار بزرگ دارند، رخ میدهد، و در بزرگسالان معمولاً به دلیل ضعف در بافت پشت گلو یا اضافه وزن است.
خوابیدن به پشت (طاقباز) ممکن است سبب تشدید بیشتر خرخر کردن شما شود. خرخر همچنین ممکن است با مصرف الکل یا آلرژی یا سیگار و داروهای خواب نیز تشدید شود. خروپف میتواند باعث ناراحتی همسرتان و دیگران در نزدیکی شما شود.
آیا باید سریع برای درمان خر و پف اقدام کرد؟
خر و پف خود به تنهایی ضرری برای بدن شما ندارد، شاید بتوان تنها ضرر خر و پف به تنهایی را آزار اطرافیانتان دانست، ولی عواملی که باعث ایجاد خر و پف میشوند، میتوانند برای شما ضرر داشته و یا حتی برای بدن شما خطرناک باشند. به عبارتی دیگر، دلایلی که باعث به وجود آمدن خر و پف میباشند، میتوانند به جز خر و پف، برای بدن شما عارضههای دیگری را نیز در بر داشته باشند که دچار شدن به این عارضهها میتواند برای شما ضرر داشته باشد. در این گونه موارد، خر و پف را میتوانید به عنوان یک هشدار در نظر بگیرید که بدنتان به شما هشدار میدهد که چیزی در آن اشکال دارد و برای رفع این اشکال بهتر است اقدامی انجام دهید.
برای مثال، در بسیاری از موارد، خر و پف به دلیل اضافه وزن ایجاد میشود. در این حالت، اضافه وزن شما سبب میشود که بافت پشت گلو، راه تنفس را بند بیاورد و به همین دلیل، ارتعاشاتی که بین دیواره بافت تنفسی شما ایجاد میشود، سبب به وجود آمدن خر و پف است؛ باید بدانید که این تنگشدگی در بافت تنفسی، میتواند برای مدت 5 الی 10 ثانیه راه تنفسی شما را به طور کامل بند بیاورد و این عارضه میتواند بسیار برای شما خطرناک باشد. این مسئله چیزی است که به آن انسداد در خواب نیز میگویند و در برخی موارد ممکن است منجر به مرگ شخص شود.
همچنین در مواردی دیگر، ممکن است خر و پف به دلیل نقص در بافت بینی باشد که این امر میتواند سبب بروز مشکلات تنفسی در خواب شود که این عارضه نیز بسیار خطرناک است.
یکی از کم خطرترین عوارض خر و پف را میتوان بیدار شدن فرد از صدای خر و پف بلند خود دانست که سبب میشود فرد، شب آزاردهندهای را پشت سر گذاشته و در صبح، به دلیل خواب ناقص در شب گذشته، همچنان احساس خستگی کند.
چه زمانی درمان خر و پف ضروری است؟
همان طور که در ابتدای این مقاله ذکر کردیم، خر و پف عارضهای است که میتواند برای هر کسی و در هر سنی به وجود بیاید و پس از مدتی ا بین برود؛ اگر هم از بین نرفت، در صورتی که شامل موارد زیر نمیشوید، لازم نیست نگران شوید ولی در صورتی که موارد زیر برای شما صدق میکند، لازم است که حتماً به پشک و متخصص مراجعه کنید.
این موارد عبارت اند از:
- اگر به طور منظم با نفسنفسزدن از خواب بیدار میشوید، لازم است به پزشک متخصص مراجعه کنید. (این عارضه میتواند مشکل دیگری را نشان دهد، مانند یک مشکل قلبی)
- همسرتان میگوید که در طول شب، تنفس را متوقف میکنید، لازم است که برای درمان خر و پف ، به پزشک متخصص مراجعه کنید. (اگر شما اضافه وزن دارید و این اتفاق میافتد، ممکن است انسداد در خواب داشته باشید)
- در طول روز، احساس خستگی یا خواب آلودگی میکنید به خصوص در زمانهایی که باید کارهایی را که لازم است انجام دهید، مثل کارهای با تمرکز بالا و یا رانندگی.
- خروپف شما، واقعاً بر شریک زندگیتان و یا رابطه شما تأثیر منفی میگذارد.
در برخورد با پزشک، ممکن است پزشک از شما سؤالاتی را بپرسد و پس از آن، با معاینه قد و وزن شما و بررسی نسبت بین این دو و همچنین معاینه دهان، گلو، بینی و گردن شما، به بررسی دلیل به وجود آمدن این عارضه بپردازد. به طور معمول، برای یافتن دلیل این عارضه، لازم نیست هیچ گونه آزمایشی را انجام دهید ولی در صورتی که درمان خر و پف شما به معاینه دقیقتری نیاز داشته باشد، ممکن است پزشک، شما را به متخصص گوش، حلق و بینی ارجاع دهد.
افرادی که تقریباً همیشه خروپف میکنند، در معرض خطر دیگر و مشکلات جدی هستند، از جمله:
- قطع و وقفه تنفس
- بیداری مکرر از خواب و خواب سبک
- خواب آلودگی روزانه و خستگی
- فشار روی قلب
- آریتمی قلبی یا فیبریلاسیون دهلیزی
- افت اکسیژن خون و پرفشاری خون ریوی
- سردردهای مزمن
- چاقی
- GERD (بیماری ریفلاکس مری به معده)
آیا روشی برای درمان خروپف وجود دارد؟
پاسخ این سؤال، بله است؛ راهها و روشهای مختلفی برای درمان خروپف در خواب وجود دارد که برخی از آنها، راههای درمانی هستند که برای آنها نیاز به پزشک و متخصص دارید و برخی دیگر، راههای سریع درمان خروپف محسوب میشوند که میتوانید خودتان نیز در خانه، آنها را امتحان کنید.
به طور کلی، بهترین راهها برای درمان خروپف به صورت زیر است:
- اگر آلرژی دارید، شرایط آلرژی زا تغییر دهید و رختخواب و اتاق خواب خود را گردگیری و تمیز کنید و درمانهای آلرژی توصیه شده توسط پزشکتان را انجام دهید.
- از آرام بخشهای عضلانی یا داروهایی که باعث تشدید خروپف شما میشوند، استفاده نکنید. ولی یادتان باشد هرگز مصرف داروهای تجویزی را بدون صحبت کردن با پزشک خود متوقف کنید.
- به پهلو بخوابید.
- اگر اضافه وزن دارید، وزنتان را کاهش دهید.
- سیگار نکشید.
- الکل مصرف نکنید. (منظور به صورت خوراکی است)
روشهای سریع درمان خروپف
تغییر موقعیت خواب: در برخی موارد، بلند کردن سر به اندازه ده سانتی متر، میتواند برای درمان خروپف شما، مؤثر واقع شود. دلیل این روش این است که با بلند کردن سر، زبان و فک شما به سمت جلو حرکت میکند و سبب میشود که وقفههای کوتاه مدت در تنفس به هنگام خواب، از بین برود. البته این روش بیشتر برای درمان خروپف های خفیف جواب میدهد. میتوانید از بالشهای مخصوص درمان خروپف نیز استفاده کنید.
پاک کردن خلط بینی: اگر یک بینی پر از مخاط دارید، سینوسهای خود را قبل از خوابیدن بشویید. اگر آلرژی دارید، در اتاق خود سموم، گردوغبار و اثرات حیوان خانگی را از بین ببرید یا از داروهای ضد آلرژی استفاده کنید.
خوابیدن به پهلو: برای بسیاری از افراد سؤال است که چطور در خواب که اختیاری ندارم، سعی کنم به پهلو بخوابم؟ در این جا روشی را به شما یاد میدهیم که با استفاده از آن میتوانید برای درمان خروپف خود، به پهلو بخوابید. میتوانید یک توپ کوچک را (مانند توپ تنیس) به پشت لباس خود بدوزید؛ این امر سبب میشود که در خواب، زمانی که به پشت خود خوابیدید، ناراحتی ایجاد شده از سمت توپ باعث شود که به سمت دیگری بدنتان را تغییر موقعیت دهید و به پشت نخوابید. میتوانید از یک بالش پر شده از توپهای کوچک ناهموار نیز استفاده کنید و آن را به پشت خود ببندید. پس از طی شدن چند روز به این صورت، عادت به خوابیدن به پهلو میکنید و دیگر نیازی به استفاده از توپهای کوچک نخواهید داشت.
درمان خروپف در طب سنتی
بسیاری از افراد مایل هستند که از روشهای درمان خروپف در طب سنتی استفاده کنند. در حقیقت روشهای مختلفی برای درمان خروپف در طب سنتی وجود دارد که در ادامه به بررسی این روشها میپردازیم تا با امتحان کردن آنها، بتوانید درمان خروپف خود را بدون نیاز به دکتر و دارو انجام دهید. البته توجه داشته باشید که در صورتی که این روشها نیز بر روی شما اثر نکرد، لازم است که برای درمان خروپف خود، به پزشک متخصص در این زمینه مراجعه کنید.
روشهای درمان خروپف در طب سنتی :
֎ درمان خروپف با عسل
بسیاری از افراد، برای درمان خروپف خود، از روش درمان خروپف با عسل استفاده میکنند. عسل یک ضدعفونی کننده عالی به دو دلیل است. در مرحله اول، به علت خواص ضد التهابیاش، تورم در راههای هوایی را کاهش میدهد.
هنگامی که گلویتان متورم میشود، قطر و اندازه راههای هوایی شما کاهش مییابد و احتمالاً بافتها به هنگام نفس کشیدن، موجب ارتعاش و خروپف میشوند که درمان خروپف با عسل ، یکی از بهترین راهها برای رفع این عارضه میباشد.
در مرحله دوم، عسل میتواند خلط گلو را روان و آرام کند که این کار باعث میشود لرزش بافت، متوقف شود. قبل از رفتن به رختخواب میتوانید چای و یا آب گرم را با عسل مخلوط کنید یا به سادگی، یک قاشق غذاخوری عسل بخورید.
֎ درمان خروپف با چای
یکی از بهترین روشهای درمان خروپف در طب سنتی، نوشیدن چای قبل خواب است. مهم نیست که چه نوع چایی مینوشید، تنها داغی چای میتواند به برطرف شدن احتقان و خلط در راههای تنفسی شما، کمک بسیاری کند. همچنین در این زمینه، برخی معتقدند که نوشیدن چای بابونه، چای سیاه و یا چای سبز، مؤثرتر از انواع دیگر چای برای درمان خروپف میباشد. لازم به یادآوری است که در صورتی که در چای خود، مقداری عسل نی حل کنید، تأثیر آن برای درمان خروپف، دو چندان میشود. در صورتی که آلرژی دارید، میتوانید قبل زا رفتن به تخت خواب، مقداری چای سبز و یا چای سیاه کم رنگ بنوشید که در کیفیت خواب شما، اثر بسیار خوبی میگذارد.
֎ درمان خروپف با ماهی
شاید نتوان ماهی را برای درمان خروپف ، گزینه بسیار مؤثری معرفی کرد ولی باید بدانید که میتوانید ماهی را جایگزین گوشت قرمز کنید تا خر و پف شما در خواب، کمتر شود. یکی از عوامل ایجاد خر و پف در خواب، میتوان مصرف زیاد گوشت قرمز باشد که خواص التهابی داشته و میتواند گلوی شما را متورم و ملتهب کند که باعث به وجود آمدن خر و پف در شما به هنگام خواب میشود.
֎ درمان خروپف با عصاره نعنا
یکی از راههای مؤثر در درمان خروپف در طب سنتی، استفاده از نعنا است. شما میتوانید از عصاره نعنا نیز استفاده کنید. نعنا خواص ضد اسپاسمی به هماره خواص ضد التهابی میباشد که مصرف آن قبل از خواب میتواند التهاب گلو و راههای تنفسی شما را از بین ببرد و درمان خروپف مناسبی برای شما باشد.
برای انجام این کار میتوانید چند قطره از عصاره نعنا را در یک لیوان آب ولرم حل کنید و آن را بنوشید. همچنین میتوانید از چای نعنا و دمنوش نعنایی نیز قبل از خواب استفاده کنید ولی توجه داشته باشید که چای یا دمنوش نعنایی که آن را مینوشید، بدون کافئین باشد تا در کیفیت خواب شما به هنگام شب، تأثیر منفی نگذارد.
سخن پایانی
در این مقاله، انواع روشهای درمان خروپف را بررسی کردیم و با معرفی علل به وجود آمدن خر و پف، سعی کردیم ابتدا درباره این موضوع، دیدی شفاف به شما بدهیم و سپس، با ارائه راهکار، روشهای درمان خروپف را به شما معرفی کنیم.
در این مقاله متوجه شدید که خر و پف میتوانید دلایل مختلفی داشته باشد که در برخی موارد، ممکن است به دلیل عارضههای دیگری مه سبب ایجاد خر و پف شدهاند، موردی خطرناک باشد که احتیاج به پزشک متخصص برای درمان دارد. کی از شایعترین دلایل خر و پف در بین افراد مختلف، همواره نقصهای بینی بوده هست که برای درمان آن، لازم است به متخصص جراحی پلاستیک و بینی مراجعه کنید. شما میتوانید برای انجام این کار ابتدا به پزشک متخصص گوش، حلق و بینی مراجعه کنید و پس از آن که او به شما گفت که مشکل شما، نقص در بینیتان است، میتوانید برای درمان خر و پف و نقصهای بینی خود، به پشک متخصص جراحی پلاستیک برای انجام عمل بینی مراجعه کنید.
شما میتوانید در این زمینه از دکتر رجب پور، فوق تخصص جراحی پلاستیک، مشاوره دریافت کنید. برای دریافت مشاوره و ارتباط با دکتر احمدعلی رجب پور، بر روی این لینک کلیک کنید.