تهوع بعد از عمل بینی یک مشکل عمده در دوران نقاهت پس از جراحی است. این اتفاق برای تقریباً تمامی جراحیها کاملاً رایج است. بعد از جراحی 30 درصد مردم استفراغ دارند 50 درصد حالت تهوع دارند 80 درصد افراد پرخطر هر دو را دارند که میتواند منجر به عوارضی مانند کم آبی بدن، ناراحتی و درد شود. این مقاله به عوارض احتمالی حالت تهوع بعد از عمل بینی ، دلایل تهوع و استفراغ و نحوه پیشگیری از آن میپردازد.
علت حالت تهوع بعد از عمل بینی
دو مورد از شایعترین عوارض جانبی بعد از جراحی زیبایی تهوع و استفراغ است. این اغلب نتیجه واکنش بدن افراد به بیهوشی است. احتمال بروز آن با بیهوشی عمومی بیشتر است. همچنین در زنان، کودکان و بیماران دارای اضافه وزن یا مضطرب و به دنبال هر گونه عمل جراحی زیبایی شایعتر است. از علتهای شایع استفراغ بعد از عمل بینی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- استفراغ بعد از جراحی بینی میتواند ناشی از داروهای بیهوشی انتخاب شده در حین عمل، خونریزی پس از جراحی و داروهای مسکن بعد از عمل باشد.
- کم آبی بدن میتواند تا حدی در حالت تهوع بعد از عمل بینی تأثیر گذار باشد
- علت بالا آوردن خون بعد از عمل بینی ممکن است مشکلی جدی باشد بنابراین در این صورت بهتراست سریعا با پزشک خود تماس بگیرید.
- مصرف کردن دارو با معده خالی نیز از عوامل مهم و تاثیرگذار میباشد.
- بازگشت سریع افراد به رژیم غذایی قبلی خود
- عدم استفاده از داروهای پیشگیری استفراغ و حالت تهوع
- همچنین سن و جنسیت افراد نیز ممکن است تاثیرگذار باشد. بر طبق آمار بانوان و افراد بالای 50 سال بیشترین حالت تهوع بعد از عمل بینی احساس می کنند.
- مدت زمان و میزان داروهای بیهوشی نیز میتواند به شدت در میزان حالت تهوع و استفراغ بعد از عمل بینی تاثیرگذار باشد.
- همچنین ممکن است حالت تهوع واکنش بدن نسبت به داروهای مصرفی ضروری در دوران نقاهت افراد باشد.
حالت تهوع و استفراغ برای بیماران بسیار آزار دهنده میباشد و میتواند موجب کم آبی بدن و از دست دادن اشتها شود. با این حال، با دانستن علت حالت تهوع بعد از عمل بینی و با آمادگی و برنامه ریزی مناسب، میتوانید احتمال تهوع یا استفراغ خود را پس از جراحی زیبایی کاهش دهید.
قبل از هر چیزی به خاطر داشته باشید که انتخاب جراح بسیار حائز اهمیت است زیرا علاوه بر نتیجه بهتر، عوارض کمتری را نیز برای شما به همراه دارد. اما انتخاب جراح کمی مشکل است بنابراین ما در مقالهی ” بهترین جراح بینی ” در رابطه با نحوه انتخاب نکاتی را بیان نمودهایم.
خطرات استفراغ بعد از عمل بینی چیست؟
اگرچه تهوع و استفراغ یکی از شایعترین عوارض جانبی جراحی است، اما خطرات آسیب شدید نسبتاً نادر است. برخی از خطرات ممکن است شامل خفگی، آسپیراسیون، سرگیجه، سبکی سر، پارگی بخیهها یا باز شدن مجدد محل برش، افزایش کبودی یا تورم، یا خونریزی داخلی باشد. اگر بلافاصله پس از جراحی بیش از حد حرکت کنید، حتی میتوانید آسیب بیشتری به خود وارد کنید.
در حالی که استفراغ پس از جراحی از هر نوعی که باشد در بسیاری از بیماران نگران کننده است، در بیماران جراحی پلاستیک پس از عمل شایع نیست. عمل استفراغ به خودی خود نتیجه جراحی بینی شما را تغییر نمی دهد. با این حال، گذراندن زمان برای استفراغ میتواند باعث تورم بیشتر صورت شود. بنابراین، جراحان پلاستیک و متخصصان بیهوشی که با آنها کار می کنند بسیار مراقب هستند تا بیماران خود را دچار حالت تهوع پس از جراحی نکنند. به طور معمول، داروهایی برای جلوگیری از استفراغ و حالت تهوع بعد از عمل بینی از طریق IV در حین جراحی توسط متخصص بیهوشی داده میشود و جراح پلاستیک این داروها را نیز برای مصرف خوراکی پس از عمل جراحی در هنگام مراجعه به خانه با داروهای مسکن تجویز میکند.
جلوگیری از حالت تهوع و استفراغ بعد از عمل بینی
با برنامه ریزی و ارتباط مناسب، شما و تیم مراقبت پزشکی خود میتوانید از حالت تهوع و استفراغ بعد از جراحی جلوگیری کنید. با تیم مراقبت خود صحبت کنید اگر حالت تهوع مزمن دارید یا قبلاً تجربه حالت تهوع بعد از جراحی داشتهاید، در خطر ابتلای مجدد به آن هستید. در مورد آن با جراح و متخصص بیهوشی خود صحبت کنید. آنها ممکن است بتوانند داروهایی را انتخاب کنند که احتمال کمتری برای ایجاد حالت تهوع و استفراغ دارند.
تیم مراقبت شما همچنین میتواند داروهای پیشگیرانه مانند زوفران (آندانسترون) فنرگان (پرومتازین) بنادریل (دیفن هیدرامین) پیشنهاد دهد. در صورت تهوع پس از جراحی نیز میتوان از این داروها برای درمان حالت تهوع بعد از عمل بینی استفاده کرد. به محض اینکه متوجه حالت تهوع شدید، با پزشک خود مشورت کنید.
یکی از عارضههایی که بسیاری از زیباجویان بعد از عمل بینی گزارش دادهاند احساس نبض زدن و سنگینی بعد از جراحی بینی میباشد. ما در مقاله ” علت نبض زدن بینی بعد از عمل ” به این عارضه پرداختهایم.
پیشگیری از حالت تهوع و استفراغ بعد از عمل بینی
با رعایت کردن موارد زیر میتوانید تا حد زیادی حالت تهوع بعد از عمل بینی را کاهش دهید:
- یکی از سادهترین راهها برای کاهش تهوع و استفراغ استفاده از چسب اسکوپولامین است. این چسب کوچک در دو یا سه روز اول پس از عمل در پشت گوش قرار میگیرد. این دقیقاً همان درمانی است که برای افرادی که مستعد ابتلا به بیماری هوا یا دریا هستند انجام میشود. جایگزین دیگر مچ بند بیماری دریا است. بند را با مهره کوچکی که به داخل مچ دست فشار دادهاید بپوشید. این یک نقطه فشار در بدن را فعال میکند که مشخص شده است حالت تهوع را کاهش میدهد.
- تا حد امکان از کم آبی بدن خود جلوگیری کنید و سعی کنید حداقل 8 لیوان آب د روز بنوشید. هیدراته ماندن قبل و بعد از جراحی از حالت تهوع بعد از عمل بینی جلوگیری میکند.
- به دلایل ایمنی باید از مواد غذایی و مایعات غیر شفاف دوری (غلیظ) کنید.
- کم آبی بدن بعد از عمل نیز میتواند مشکل ساز باشد. نوشیدنیهای حاوی الکترولیت میتوانند به آبرسانی سریعتر شما نسبت به سایر نوشیدنیها کمک کنند.
- اگر در خانه دوران نقاهت را میگذرانید، یک نوشیدنی ورزشی بخورید. اگر در بیمارستان هستید، از پرستار نوشیدنی حاوی الکترولیت بخواهید.
- سعی کنید درد را تحمل کنید. به دلیل حالت تهوع از مصرف داروهای مسکن خودداری نکنید. از روشهای دیگری برای کنترل درد خود استفاده کنید چرا که درد بیش از حد نیز میتواند در حالت تهوع تأثیر گذار باشد.
- برای خوردن غذا عجله نکنید. سعی کنید آرام آرام به رژیم غذایی قبلی خود بازگردید تا میزان تهوع را کاهش دهید. بیشتر از نوشیدنیهای سبک و یا غذاهای نرم با هضم سریع استفاده کنید.
- به دمای مایعات و غذای مصرفی خود دقت کنید. برخی بیماران بعد از عمل به زیاد سرد بودن یا گرم بودن مواد غذایی حساس هستند. سعی کنید تا نوشیدنیها و خوراکیهایی با دمای متعادل مصرف کنید.
- از زنجبیل استفاده کنید. به طور کلی، نشان داده شده است که زنجبیل به درمان حالت تهوع کمک میکند. آب نبات و سایر غذاهایی که حاوی زنجبیل واقعی هستند میتوانند مفید باشند. مطمئن شوید که آنها حاوی زنجبیل واقعی هستند و نه فقط طعم دهنده. برخی افراد با زنجبیل تازه چای درست می کنند و برای تسکین آن را داغ یا روی یخ مینوشند.دمنوش زنجبیل مسطح ممکن است معده را آرام کند و به حالت تهوع کمک کند. برخلاف تصور رایج، آنها میتوانند حالت تهوع را بدتر کنند.
- از بو و طعم تند خودداری کنید. اگر پس از بیهوشی مستعد حالت تهوع هستید، از افراد و مکانهای با بوی شدید خودداری کنید. به اطرافیان خود توصیه کنید که از عطرهای تند و یا عود و یا حتی گلهای عطری استفاده نکنند. همچنین غذاهای پر ادویه با عطر شدید استفاده نکنید.
” داروهای بعد از عمل بینی ” یکی از مهمترین مسائل برای افرادی است که قصد دارند عمل جراحی بینی انجام دهند و در این زمینه، نگرانیهای مختلفی دارند که باید پس از مشورت با پزشک خود، نسبت به مصرف این داروها اقدام کنند. بنابراین در مقالهای به تمام این داروها پرداختهایم.
سخن پایانی
تهوع بعد از عمل بینی باعث ناراحتی افراد میشود و تحمل ان در دوران نقاهت بسیار دشوار است. در این مقاله از سری مقالات دکتر احمدعلی رجب پور سعی داشتیم شما را با علت حالت تهوع بعد از عمل بینی و همچنین روشهای جلوگیری و درمان حالت تهوع بعد از عمل بینی آشنا کنیم و همانطور که ذکر کردیم باید به علائم توجه کنید و آنها را جدی بگیرید چرا که علائمی مانند علت بالا آوردن خون بعد از عمل بینی ممکن است نشانهای از مشکلی جدی باشد و باید حتماً با پزشک خود آن را در میان بگذارید.
به عنوان نتیجه گیری توصیه میکنیم موارد زیر را حتماً به یاد داشته باشید تا بتوانید به بهترین شکل بر حالت تهوع بعد از عمل بینی خود غلبه کنید:
- هیدراته بمانید
- درد خود را مدیریت کنید
- به آرامی به یک رژیم غذایی عادی برگردید
- از نوشیدنیهای گرم به جای نوشیدنیهای سرد استفاده کنید
- دمای بدن خود را مدیریت کنید
- زنجبیل بخورید/بنوشید
- از بوهای قوی و تند اجتناب کنید
- به محض اینکه حالت تهوع داشتید به اطرافیان یا پزشک خود اطلاع دهید.
در مورد تهوع و استفراغ بعد از عمل بینی ، پیشگیری بسیار مهم است. پیشگیری از آن بسیار سادهتر از درمان است. سعی کنید در تمامی مراحل با پزشک خود در ارتباط باشید تا بتوانید به راحتی دوران نقاهت خود را بگذرانید و به روال طبیعی خود بازگردید.
سوالات متداول
تهوع بعد از عمل بینی میتواند دلایل متفاوتی داشته باشد که عبارتند از:
֎ ناشی از داروهای بیهوشی انتخاب شده در حین عمل، خونریزی پس از جراحی و داروهای مسکن بعد از عمل باشد.
֎ ناشی از کم آبی بدن باشد
֎ مصرف کردن دارو با معده خالی
֎ بازگشت سریع افراد به رژیم غذایی قبلی خود
֎ عدم استفاده از داروهای پیشگیری استفراغ و حالت تهوع
֎ مدت زمان و میزان داروهای بیهوشی
֎ واکنش بدن نسبت به داروهای مصرفی ضروری در دوران نقاهت
اگرچه تهوع و استفراغ یکی از شایعترین عوارض جانبی جراحی است، اما خطرات آسیب شدید نسبتاً نادر است. برخی از خطرات ممکن است شامل خفگی، آسپیراسیون، سرگیجه، سبکی سر، پارگی بخیهها یا باز شدن مجدد محل برش، افزایش کبودی یا تورم، یا خونریزی داخلی باشد.
مشورت با پزشک خود و همچنین استفاده از داروهای پیشگیرانه مانند زوفران (آندانسترون) فنرگان (پرومتازین) بنادریل (دیفن هیدرامین) با نظارت و هماهنگی پزشک خود.