لامپکتومی یک روش درمانی برای حفظ پستان است که سرطان را از بین میبرد و در عین حال به شما امکان میدهد بخشی یا بیشتر بافت طبیعی سینه خود را حفظ کنید. جراحی لامپکتومی گاهی اوقات ماستکتومی جزئی نامیده میشود، زیرا فقط بخشی از پستان برداشته میشود. در این مقاله به طور کامل برای شما همراهان عزیز توضیح میدهیم که لامپکتومی چیست تا با این روش درمانی کاملاً آشنا شوید و همچنین قبل از اقدام به عمل، بدانید که عوارض بعد از عمل لامپکتومی در چه حد ممکن است در تصمیم گیری شما تأثیر داشته باشد.
لامپکتومی چیست ؟
در طی لامپکتومی (lumpectomy) ، جراح سینه شما نهتنها برای برداشتن سرطان، بلکه همچنین برای اطمینان از وجود حاشیهای از بافت سالم بدون سرطان یا تمیز در اطراف بافت سرطانی برداشتهشده کار میکند تا خطر بازگشت سرطان (عود کردن زخم) را کاهش دهد. همان منطقه حاشیه را گاهی اوقات حاشیه برداشتن مینامند.
اگر در حین معاینه بعداً سلولهای سرطانی در حاشیه پیدا شوند، جراح شما احتمالاً جراحی دوم را برای تأیید برداشتن حاشیه تمیز از جایی که سرطان بوده است توصیه میکند. به این عمل، جراحی با برداشت مجدد یا برداشتن مجدد حاشیهها میگویند.
جراحی لامپکتومی تقریباً همیشه با پرتودرمانی دنبال میشود تا خطر عود کردن زخم در بافت باقیمانده پستان کاهش یابد. هنگامی که به میزان عود کردن زخم و بقای طولانیمدت نگاه میکنیم، بسیاری از مطالعات نشان دادهاند که این جراحی به همراه پرتودرمانی میتواند به اندازه ماستکتومی در درمان سرطان پستان در مراحل اولیه مؤثر باشد.
lumpectomy میتواند جای زخم، فرورفتگی یا سفت شدن در سینه به جای بگذارد. اگر نگران ظاهر پستان خود پس از این جراحی هستید، از جراح خود در مورد لامپکتومی انکوپلاستیک سؤال کنید که از تکنیکهای جراحی پلاستیک در حین این جراحی برای کاهش جای زخم یا فرورفتگی قابل مشاهده استفاده میکند. همچنین میتوان از این تکنیکها در برخی مواقع پس از این جراحی برای انجام اصلاحات استفاده کرد.
جراحی لامپکتومی انکوپلاستیک در هر بیمارستانی در دسترس نیست. اگر در جایی که هستید در دسترس نباشد، از تکنیکهای بازسازی سینه نیز میتوان برای اصلاح عدم تعادل باقی مانده پس از این جراحی استفاده کرد.
گاهی اوقات جراحی لامپکتومی به همراه جراحی پلاستیک برای بازسازی سینه انجام میشود. قبل از هر اقدامی بخاطر داشته باشید که مهم ترین قدم برای دست یابی به نتیجه بهتر و تجربه عوارض کمتر انتخاب پزشک متخصص میباشد که ما در مقاله ” بهترين جراح سينه در تهران ” به شما در این انتخاب کمک میکنم.
چه کسانی واجد شرایط لامپکتومی هستند؟
واجد شرایط بودن برای این جراحی بر اساس عوامل بسیاری از جمله اندازه و محل تومور است. اگر به شما پیشنهاد شده است بین جراحی ماستکتومی یا لامپکتومی به همراه پرتودرمانی انتخاب کنید و نگران از دست دادن سینه هستید، lumpectomy ممکن است گزینه خوبی باشد. انتخاب این جراحی معمولاً به این معنی است که شما همچنین باید بتوانید در جلسات پرتودرمانی که معمولاً حدود یک ماه پس از جراحی شروع میشود و بسته به نوع پرتودرمانی هر روز برای چند روز یا هفته انجام میشود، مراجعه کنید.
شما کاندیدای خوبی برای جراحی لامپکتومی به همراه پرتودرمانی هستید اگر:
- اندازه تومور شما 5 سانتیمتر (2 اینچ) یا کمتر است.
- برای مناطق بزرگتر سرطان، لامپکتومی انکوپلاستیک ممکن است یک گزینه باشد، اگر در منطقه بافت سینه شما در دسترس باشد.
- اگر ابتدا شیمیدرمانی یا هورموندرمانی داده شود، یک سرطان بزرگتر ممکن است بتواند بهاندازهای کوچک شود که بیمار را واجد شرایط این جراحی کند.
- سینه شما در مقایسه با اندازه تومور به اندازه کافی بزرگ است و سینه شما را به طور کلی پس از جراحی متعادل میکند.
- نواحی متعدد سرطان در همان بخش پستان قرار دارند (بیماری چند کانونی).
- شما مایل هستید و میتوانید در هفتههای بعد از این جراحی به جلسات پرتودرمانی برسید.
lumpectomy به همراه پرتودرمانی ممکن است گزینه خوبی برای شما نباشد اگر:
- شما باردار هستید و باید فوراً پرتودرمانی کنید، زیرا پرتودرمانی میتواند به جنین آسیب برساند. (اگر تشعشع میتواند صبر کند، ممکن است همچنان کاندید باشید.)
- سرطان سینه التهابی دارید، نوعی سرطان تهاجمی که پوست را درگیر میکند.
- شما تومور بزرگتری دارید یا سرطان در چندین نواحی سینه دارید.
- شما در گذشته لامپکتومی و پرتودرمانی برای سرطان سینه داشتهاید. رادیوتراپی را نمیتوان دوباره در همان ناحیه انجام داد.
- آزمایش شما برای یک جهش ژنتیکی ارثی که شما را در معرض خطر ابتلا به سرطان پستان در آینده قرار میدهد، مانند BRCA1، BRCA2، ATM، PALB2 و موارد دیگر مثبت بوده است، یا اگر سابقه خانوادگی قوی سرطان پستان بدون ژنتیک مثبت داشته باشید. نتیجه آزمایش. با این حال، مثبت بودن آزمایش یا داشتن سابقه خانوادگی قوی به این معنی نیست که نمیتوانید جراحی لامپکتومی انجام دهید. حتی اگر بسیاری از افراد در این شرایط به دنبال ماستکتومی هستند، با پزشک و مشاور ژنتیک خود در مورد اینکه آیا لامپکتومی یا ماستکتومی گزینه بهتری برای شما است صحبت کنید.
- شما یک اختلال بافت همبند مانند اسکلرودرمی یا لوپوس دارید که میتواند شما را نسبت به تأثیر پرتودرمانی حساستر کند.
- شما به شدت احساس میکنید که اگر ماستکتومی را ادامه دهید، آرامش بیشتری خواهید داشت.
سوالی که برای اکثر خانم ها وجود در رابطه با سرطان سینه دارد این است که ” آيا سرطان سينه كشنده است ” که ما در مقالهای بصورت کامل به این موضوع پرداختهایم.
آمادگی قبل از لامپکتومی
در هفتهها و روزهای قبل از این جراحی، شما با جراح سینه خود ملاقات خواهید کرد تا در مورد این روش و بهترین روش آماده سازی صحبت کنید. اگر لامپکتومی انکوپلاستیک انجام میدهید و یک جراح پلاستیک درگیر آن میشود، برای بررسی طرح جراحی با جراح پلاستیک نیز ملاقات خواهید کرد.
جراح سینه شما همچنین به شما اطلاع میدهد که آیا نیاز به برداشتن غدد لنفاوی برای بررسی علائم سرطان دارید یا خیر. اگر غدد لنفاوی نیاز به برداشتن غدد لنفاوی با بیوپسی غدد نگهبان یا کالبد شکافی زیر بغل داشته باشند، مهم است که با جراح خود در مورد مدیریت خطر ادم لنفاوی (lymphedema) ، یک وضعیت تورمی که گاهی اوقات میتواند یکی از عوارض جانبی جراحی غدد لنفاوی باشد، صحبت کنید. خطر ادم لنفاوی با بیوپسی گره نگهبان (sentinel node biopsy) کمتر است.
همانطور که در حال برنامه ریزی برای جراحی خود هستید، همچنین میتوانید از جراح خود در مورد روشهای مختلفی که ممکن است استفاده کند بپرسید. اینها ممکن است شامل تکنیکهای انکوپلاستیک باشد که میتواند جای زخم را پنهان کند و بافت را دوباره مرتب کند تا فضای باقی مانده پس از برداشتن سرطان را پر کند یا پس از برداشتن بخشی از سینه آسیبدیده، کوچک کردن یا لیفت سینه را بر روی هر دو سینه انجام دهد.
مهم است که بدانید حتی اگر تکنیکهای انکوپلاستیک در بیمارستان شما در دسترس نباشد، گزینههای جراحی پلاستیک وجود دارد که میتواند برای اصلاح عدم تعادل پس از این جراحی و پرتودرمانی کار کند. اگر این موضوع برای شما نگران کننده است، از جراح سینه خود بخواهید که به یک جراح پلاستیک با تجربه در بازسازی سینه ارجاع دهد تا در مورد گزینهها صحبت کند.
با نزدیک شدن به تاریخ جراحی، پزشک شما هر دارو یا مکملی را که مصرف میکنید بررسی میکند و آزمایشهای تصویربرداری و خون را توصیه میکند:
- اگر از داروهای رقیق کننده خون یا آسپرین استفاده میکنید، جراح شما ممکن است توصیه کند چند روز قبل از جراحی آن داروها را متوقف کنید تا خطر خونریزی کاهش یابد.
- برخی از مکملهای گیاهی میتوانند بر فشار خون یا ریتم قلب در حین جراحی تأثیر بگذارند. جراح شما در صورت نیاز به قطع مصرف مکملها در روزها یا هفتههای قبل از جراحی به شما اطلاع میدهد.
- همچنین برای بررسی عملکرد ریه، قلب، کبد و کلیه و همچنین خطر عفونت، تصویربرداری و آزمایش خون به شما داده خواهد شد.
- اگر سرطان خیلی کوچک است که از طریق پوست احساس نمیشود، ممکن است لازم باشد چند روز قبل از لامپکتومی، روشی را با استفاده از تکنیکهای محلی سازی با دانه انجام دهید. در این روش، رادیولوژیست یک دانهریز را در سینه قرار میدهد تا ناحیه سرطانی را مشخص کند. سپس جراح شما میتواند به راحتی سرطان را با استفاده از یک دستگاه تشخیص کوچک پیدا کند. یا در روز جراحی، رادیولوژیست میتواند با استفاده از سیم نازک (محلی شدن سیم) یا سوزن، ناحیه مورد نظر را با ماموگرافی یا سونوگرافی مشخص کند. اگر توده را میتوان از طریق پوست احساس کرد، جراح یا پرستار شما میتواند آن ناحیه را با یک قلم نمدی مشخص کند.
- اگر بیهوشی عمومی دارید که معمولاً برای این جراحی استفاده میشود، باید حدود 8 تا 12 ساعت قبل از عمل، خوردن و آشامیدن را متوقف کنید.
در روز جراحی، در بیمارستان معاینه میشوید و به محل نگهداری منتقل میشوید، جایی که میتوانید لباس جراحی را بپوشید. اگر جراح شما بیوپسی غدد لنفاوی نگهبان را نیز انجام دهد، رنگ یا ردیاب رادیواکتیو قبل از اینکه به اتاق عمل منتقل شوید به سینه شما تزریق میشود. ردیاب گره یا گرههای لنفاوی را که سرطان به احتمال زیاد در ابتدا به آنها تخلیه میکند، شناسایی میکند.
هنگامی که ناحیه لامپکتومی مشخص شد، یک خط داخل وریدی در دست یا بازوی شما گذاشته میشود و به شما بیهوش میشود. این جراحیمیتواند شامل بیهوشی عمومی باشد، به این معنی که شما کاملاً خواب هستید یا آرامبخشی متوسط با بیحسی موضعی برای بیحس کردن آن ناحیه باشد.
سرطان سینه در دو نوع خوش خیم و بدخیم وجود دارد. ما در مقاله ” سرطان سينه خوش خيم ” بصورت کامل هر دو نوع را مورد بررسی قرار دادهایم.
روند جراحی لامپکتومی چیست ؟
جراحی لامپکتومی معمولاً حدود یک ساعت طول میکشد. اگر همزمان جراحی پلاستیک انجام میدهید (لومپکتومی انکوپلاستیک)، این عمل بیشتر طول میکشد، به خصوص اگر شامل کوچک کردن سینه یا لیفت در هر دو طرف باشد.
جراح سینه شما برشی ایجاد میکند و ناحیه سرطانی و حاشیه کمی از بافت سالم اطراف آن را برمی دارد. معمولاً این کار با یک چاقوی الکتروکوتر انجام میشود که یک چاقوی جراحی الکتریکی است که از گرما برای به حداقل رساندن خونریزی استفاده میکند.
جراح اغلب گیرههای علامت گذاری کوچکی را در ناحیهای که سرطان در آن قرار داشت قرار میدهد تا به هدایت درمانهای پرتویی کمک کند. سپس بافت سینه با بخیههای قابل حل دوباره به هم دوخته میشود.
اگر شما و جراحتان قصد برداشتن غدد لنفاوی همراه با لامپکتومی را برای بررسی وجود سرطان در غدد لنفاوی داشته باشید، بیوپسی غدد لنفاوی نگهبان و تشریح غدد لنفاوی زیر بغل را انجام خواهید داد.
قبل از بیوپسی غدد لنفاوی نگهبان، جراح مقداری رنگ و مقدار کمی ردیاب رادیواکتیو را قبل از اینکه شما را به اتاق عمل ببرند به سینه تزریق میکند. مواد تزریق شده به شناسایی گرههایی که در حال تخلیه لنف از ناحیهای که سرطان پیدا شده است کمک میکند. سپس جراح گره یا گرههای شناسایی شده توسط ردیابها را برمی دارد. این روش برداشتن غدد لنفاوی است که بیشتر اوقات استفاده میشود.
در حین تشریح غدد لنفاوی زیر بغل، گروهی از غدد لنفاوی از زیر بازو خارج میشوند.
با هر دو جراحی غدد لنفاوی، گرهها برداشته میشوند و به همراه بافت سرطانی از پستان برداشته میشوند و برای بررسی دقیقتر به پاتولوژیست فرستاده میشوند.
بسته به وسعت جراحی شما، ممکن است نیاز باشد که یک درن جراحی در محل خود نگه دارید تا مایع اضافی از محل جراحی خارج شود. این یک لوله پلاستیکی یا لاستیکی کوچک، منعطف است که مایع را هنگام بهبودی از محل تخلیه میکند. میتوانید از جراح خود بپرسید که آیا احتمالاً به عنوان بخشی از لامپکتومی یا جراحی زیر بغل به درنهای جراحی نیاز دارید.
ریکاوری بعد از لامپکتومی
پس از جراحی، شما را به اتاق ریکاوری منتقل میکنند، جایی که ضربان قلب، فشار خون، دمای بدن و تنفس شما کنترل میشود تا زمانی که پزشکتان بگویند ترخیص برای شما بیخطر است. اکثر افرادی که لامپکتومی انجام میدهند نیازی به ماندن یک شبه در بیمارستان ندارند. تیم شما همچنین دستورالعملهایی را برای مدیریت هر گونه درد با داروهای بدون نسخه مانند تایلنول (استامینوفن) یا داروهای مسکن تجویزی ارائه میدهد. آنها همچنین دستورالعملهایی را در مورد آنچه در طول بهبودی شما در خانه انتظار دارید ارائه میدهند.
اگر جراحی غدد لنفاوی انجام دادهاید، دستورالعملهایی در مورد نحوه تمرین آرام بازوی آسیبدیده برای کمک به بهبودی به شما داده میشود.
پیشگیری بهتر از درمان است بنابراین برای جلوگیری و بهبود بهتر و زودتر سرطان سینه، نحوه تشخیص زود هنگام آن بسیار موثر است. ما در مقاله ” تست سرطان سينه در منزل ” به این آموزش پرداختهایم.
مدت زمان بهبود عمل لومپکتومی
به طور معمول، حدود 2 هفته طول میکشد تا پس از این جراحی بهبود یافته و به فعالیتهای عادی خود بازگردید. (اگر جراحی گستردهتری داشتهاید – مانند برداشتن چندین غدد لنفاوی، و لامپکتومی انکوپلاستیک که شامل کوچک کردن یا لیفت سینه میشود – بهبودی طولانیتر خواهد بود). پزشک شما باید دستورالعملهایی را در مورد کارهایی که باید در خانه انجام دهید ارائه دهد، مانند:
- داروهای ضد درد – چه داروهای نسخهای و چه داروهای بدون نسخه – و احتمالاً آنتیبیوتیک مصرف کنید. میتوانید در مورد دوز و زمان مصرف هر دارو و مدت زمان مصرف آنها بپرسید.
- از برش و پانسمان جراحی خود مراقبت کنید. تیم شما باید در مورد علائم احتمالی عفونت، مانند قرمزی، ترشح، یا تب به شما بگوید و در صورت بروز این علائم با چه کسی تماس بگیرید. آنها همچنین به شما میگویند که چگونه از برش خود مراقبت کنید و چه زمانی میتوان بانداژ را برداشت. بپرسید چه زمانی میتوانید دوش بگیرید و آیا میتوانید یک سوتین ورزشی راحت بپوشید (بدون سیم زیر). در بیشتر موارد، جراحان از بخیههایی استفاده میکنند که خود به خود حل میشوند. برخی از جراحان از Steri-strips یا چسب Dermabond استفاده میکنند. اینها ممکن است خود به خود از بین بروند یا تیم شما آنها را حذف کند. اگر بخیههای سنتی داشتید، بپرسید که چه زمانی برداشته میشوند.
- از تخلیه جراحی خود مراقبت کنید. اگر در حین جراحی درن در بدن شما قرار داده شد، باید دستورالعملهایی در مورد نحوه تخلیه لامپ جداشدنی که هر مایعی را که از محل جراحی خارج میشود میگیرد، دریافت کنید. پزشک شما همچنین توضیح خواهد داد که شما یا مراقب شما باید مایع را اندازهگیری کنید و هر بار که لامپ تخلیه میشود، مقدار مایع را یادداشت کنید. از شما خواسته میشود که این اطلاعات را با پرستار یا پزشک خود در میان بگذارید تا مطمئن شوید که برش به درستی تخلیه میشود.
- برای جلوگیری از سفتی بازوی خود را با خیال راحت ورزش دهید. درباره زمان و نحوه شروع ورزش بازویی به آرامی و ایمن بپرسید تا به بهبودی کمک کنید. پزشک شما باید دستورالعملهای کتبی و مصور در مورد نحوه انجام این تمرینات را به شما بدهد. همچنین باید به شما بگویند که از چه فعالیتهایی اجتناب کنید (مانند بلند کردن یا کشیدن) و زمانی که ازسرگیری آنها بی خطر است.
عوارض بعد از عمل لامپکتومی
اگرچه بدن هر فرد به طور متفاوتی به جراحی پاسخ میدهد، در اینجا برخی از عوارض بعد از عمل لامپکتومی
رایج که ممکن است رخ دهد، آورده شده است:
- درد یا حساسیت در سینه
- تغییر شکل سینه
- تورم موقت با بهبودی سینه
- سروما، تجمع معمولاً موقتی مایع در فضای باقی مانده پس از جراحی میباشد. اگر سروما به خودی خود برطرف نشد، پزشک میتواند مایع را از طریق یک سوزن ظریف خارج کند
- جای زخم، سفت شدن یا فرورفتگی در ناحیهای که سرطان برداشته شده است
- برخی از افراد ممکن است پس از لامپکتومی درد در ناحیه قفسه سینه، زیر بغل یا بازو داشته باشند. درد میتواند مانند سوزن سوزن شدن، سوزش یا تیراندازی باشد. ممکن است با گذشت زمان از بین برود، یا ممکن است ادامه یابد – وضعیتی که به عنوان سندرم درد پس از ماستکتومی شناخته میشود که میتواند پس از این جراحی نیز رخ دهد. برخی از افراد علائم دیگری مانند بی حسی یا خارش را تجربه میکنند. اگر این علائم را دارید، به پزشک خود اطلاع دهید.
- اگر غدد لنفاوی زیر بغل با بیوپسی غدد لنفاوی نگهبان یا تشریح غدد لنفاوی زیر بغل برداشته شوند، ممکن است خطر ادم لنفاوی، وضعیت تورمی که در آن مایع لنفاوی در بازو، دست یا نواحی نزدیک به محل جراحی تجمع پیدا کند، وجود دارد. راههای زیادی برای کاهش خطر ادم لنفاوی وجود دارد. برای کسب اطلاعات بیشتر به بخش لنف ادم ما مراجعه کنید.
پرتودرمانی پس از عمل لامپکتومی نیز میتواند عوارض جانبی داشته باشد. عوارض جانبی خاص به نوع اشعهای که دریافت میکنید بستگی دارد، اما میتواند شامل موارد زیر باشد:
- خشکی، قرمزی و تحریک پوست
- تورم موقت در داخل یا اطراف سینه
- ایجاد بافت اسکار سالها پس از پرتودرمانی
همه عوارض جانبی را تجربه نمیکنند. با پزشک خود در مورد انتظارات و نحوه مراقبت از پستان آسیب دیده پس از این جراحی و پرتودرمانی صحبت کنید و در مورد راههای مدیریت این عوارض جانبی بیشتر بخوانید.
درمان بعد از لامپکتومی
پس از این جراحی، پزشک شما توصیههای درمانی بیشتری را بر اساس ویژگیهای سرطان ارائه خواهد کرد. این درمانها برای کاهش خطر عود کردن زخم انجام میشود. گزینهها عبارتاند از:
֎ پرتودرمانی:
تقریباً همه کسانی که lumpectomy انجام میدهند باید برای از بین بردن سلولهای سرطانی که ممکن است پشت سر گذاشته شده باشند، پرتودرمانی در پستان انجام دهند. شما و انکولوژیست خود، با هم کار خواهید کرد تا در مورد نوع پرتویی که برای شرایط شما بهترین کارایی را دارد تصمیم بگیرید. انواع پرتودرمانی عبارتاند از:
֎ پرتودرمانی خارجی (EBRT):
رایجترین پرتودرمانی است که میتواند به کل سینه یا بخشی از سینه هدایت شود.
֎ براکی تراپی:
که از یک بالون کوچک یا لوله انعطافپذیر توخالی استفاده میکند که در ناحیهای که تومور قرار بود تابش را ارسال کند، وارد میشود.
֎ پرتودرمانی حین عمل (IORT) :
نوع دیگری از پرتودرمانی که پرتودرمانی حین عمل (IORT) نامیده میشود، میتواند در یک دوز بزرگ در حین یا بعد از لامپکتومی انجام شود. با این حال، IORT به طور گسترده در دسترس نیست، و خطر عود کردن زخم پس از درمان بیشتر از EBRT است.
شما و انکولوژیست پرتودرمانی شما همچنین در مورد برنامه پرتودرمانی که میتواند برای شما مؤثر باشد، تصمیم خواهید گرفت. یک برنامه معمولی 5 روز در هفته برای 3 تا 5 هفته است، اگرچه ممکن است واجد شرایط دوره درمان کوتاهتری باشید.
֎ درمان هورمونی:
اگر آزمایش سلولهای سرطانی سینهای که در حین لامپکتومی برداشته شدهاند برای گیرندههای هورمونهای استروژن یا پروژسترون مثبت باشد، به این معنی است که یکی یا هر دوی این هورمونها به رشد سرطان کمک میکنند. پزشک شما احتمالاً درمان هورمونی را توصیه میکند که شامل مصرف دارو برای کاهش میزان استروژن در بدن یا جلوگیری از تأثیر استروژن بر سلولهای سینه است.
رایجترین نمونهها تاموکسیفن و دستهای از داروهای شناخته شده به عنوان مهارکنندههای آروماتاز هستند که معمولاً برای 5 تا 10 سال تجویز میشوند. همچنین درمانهای دیگری وجود دارد که عملکرد تخمدانها، منبع اصلی استروژن بدن را قبل از یائسگی سرکوب میکنند. پزشک شما بر اساس نتایج آزمایش گیرنده هورمونی و اینکه آیا شما قبل از یائسگی یا یائسگی هستید، در مورد گزینههای هورموندرمانی با شما صحبت خواهد کرد.
֎ شیمیدرمانی:
داروهای شیمیدرمانی به صورت داخل وریدی (از طریق ورید) یا از طریق دهان برای از بین بردن سلولهای سرطانی که به سرعت در حال رشد و تقسیم هستند مصرف میشوند. شیمیدرمانی خطر عود کردن زخم سرطان را کاهش میدهد. پزشک شما ممکن است آزمایش ژنومیک را برای درک بهتر خطر عود کردن زخم سرطان توصیه کند. آزمایش ژنومی میتواند تعیین کند که آیا شیمیدرمانی میتواند به کاهش خطر عود کردن زخم کمک کند یا خیر.
توصیه شیمیدرمانی نیز بر اساس ویژگیهای خاصی از سرطان است، مانند اندازه تومور، درجه، و اینکه آیا سلولهای سرطانی در غدد لنفاوی زیر بغل یافت شدهاند یا خیر. برای کسب اطلاعات بیشتر به شیمیدرمانی مراجعه کنید.
֎ درمان هدفمند:
درمانهای هدفمند، درمانهایی هستند که ویژگیهای خاص سلولهای سرطانی، مانند پروتئینها یا نشانگرها را هدف قرار میدهند که به رشد سرطان کمک میکنند. برای مثال، آزمایش برخی از سرطانهای سینه برای پروتئینی به نام HER2 مثبت است. این بدان معناست که سلولها پروتئینهای HER2 زیادی میسازند که به سلولهای سرطانی میگویند که تکثیر شوند. داروهای هدفمند HER2 میتوانند به پروتئینهای HER2 در داخل یا خارج سلول سرطانی بچسبند و سیگنالهایی را که به سلولها میگویند خیلی سریع تکثیر شوند، مسدود کنند.
درمانهای هدفمند میتوانند به روشهای دیگری نیز کار کنند و فرایندهای خاصی را در بدن هدف قرار دهند که به رشد سرطان کمک میکند. این داروها را میتوان به تنهایی یا با سایر درمانهای هدفمند، درمانهای هورمونی یا داروهای شیمیدرمانی استفاده کرد. درباره درمان هدفمند بیشتر بدانید.
سخن پایانی
در مقاله امروز از مجموعه مقالات بلاگ رسمی دکتر رجب پور، در خصوص این مسئله که لامپکتومی چیست صحبت کردیم و نکات ویژه در این زمینه را نیز بررسی کردیم. امیدواریم مطالب این مقاله برای شما عزیزان مفید و کاربردی واقع شده باشد.
در صورتی که در خصوص لامپکتومی، سؤالاتی در ذهن دارید که در این مقاله نتوانستید به پاسخ آن برسید، میتوانید سؤال خود را در قسمت نظرات زیر همین مقاله با ما و مطرح کنید تا در سریعترین زمان ممکن بتوانیم شما را راهنمایی کنیم.
همچنین اگر در این زمینه، نکتهای وجود دارد که از ذکر آن در این مقاله غافل شدهایم، خوشحال میشویم زیر همین مقاله آن را با ما و دیگران به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
لامپکتومی یک روش درمانی برای حفظ پستان است که سرطان را از بین میبرد و در عین حال به شما امکان میدهد بخشی یا بیشتر بافت طبیعی سینه خود را حفظ کنید.
شما کاندیدای خوبی برای جراحی لامپکتومی به همراه پرتودرمانی هستید اگر:
֎ اندازه تومور شما 5 سانتیمتر (2 اینچ) یا کمتر است.
֎ برای مناطق بزرگتر سرطان، لامپکتومی انکوپلاستیک ممکن است یک گزینه باشد، اگر در منطقه بافت سینه شما در دسترس باشد.
֎ اگر ابتدا شیمیدرمانی یا هورموندرمانی داده شود، یک سرطان بزرگتر ممکن است بتواند بهاندازهای کوچک شود که بیمار را واجد شرایط این جراحی کند.
֎ سینه شما در مقایسه با اندازه تومور به اندازه کافی بزرگ است و سینه شما را به طور کلی پس از جراحی متعادل میکند.
֎ نواحی متعدد سرطان در همان بخش پستان قرار دارند (بیماری چند کانونی).
֎ شما مایل هستید و میتوانید در هفتههای بعد از این جراحی به جلسات پرتودرمانی برسید.
جراحی لامپکتومی معمولاً حدود یک ساعت طول میکشد. اگر همزمان جراحی پلاستیک انجام میدهید این عمل بیشتر طول میکشد، به خصوص اگر شامل کوچک کردن سینه یا لیفت در هر دو طرف باشد.