همانطور که میدانید کشور ما مثل سایر کشورهای جهان نزدیک دوسال است که درگیر همهگیری و شیوع گسترده کرونا است. از آنجایی که یکی از راههای اصلی پیشگیری از این بیماری زدن ماسک در بیرون از خانه و اماکن عمومی است، این دغدغه و نگرانی برای افرادی که بینی خود را عمل کردهاند به وجود آمده که آیا زدن ماسک بعد از عمل بینی موجب دفرمه شدن یا آسیب به بینی میشود؟ یا روش صحیح ماسک زدن بعد از عمل بینی چیست؟
البته معمولا پزشکان به کسانی که بینی خود را عمل کردهاند توصیه میکنند که تا دو هفته بعد از عمل از منزل خارج نشوند اما گاهی ممکن است کاری یا مسئلهای برای فرد پیش بیاید که مجبور باشد از منزل خارج شود.
آنچه در مقاله طریقه ماسک زدن بعد از عمل بینی خواهید خواند:
- انواع ماسک
- زدن ماسک بعد از عمل بینی در پانزده روز اول
- آیا زدن ماسک بعد از عمل بینی موجب دفرمه شدن یا آسیب به بینی میشود؟
- نحوه صحیح ماسک زدن بعد از عمل بینی
- سخن پایانی
انواع ماسک های تنفسی
قبل از اینکه بخواهیم در رابطه با ماسک زدن بعد از عمل بینی صحبت کنیم بیاید تا در ابتدا انواع ماسکهای تنفسی موجود در بازار را مورد بررسی قرار دهیم.
⇐ ماسکهای معمولی دو لایه کشدار
ماسکهای معمولی بینی و دهان را میپوشانند، اما به صورت نمیچسبند و در شرایط عمومی پزشکی استفاده میشوند. این ماسکها برای محافظت یک طرفه، برای جلوگیری از پخش شدن مایعات بینی و دهان و همچنین ورود هوا، به عنوان مثال برای افرادی که سرفه یا عطسه میکنند، مناسب است.
⇐ ماسکهای جراحی سه لایه بنددار
ماسکهای جراحی در برابر خون، ترشحات و ۹۵% باکتریها نفوذ ناپذیر هستند. این ماسکها بیشتر از ماسکهای دیگر به صورت میچسبند.
براساس مطالعات انجامشده، بهطور متوسط افراد ۱۹ تا ۲۳ بار در ساعت صورت خود را لمس میکند. ماسکهای جراحی مانع تماسهای مکرر دستهای ما با صورت، به ویژه دهان و بینی میشوند.
بعد از اتمام جراحی بینی، پزشک مربوطه به بیمار توصیه میکند که تا چند هفته با چسب زدن بر روی بینی به تسریع روند بهبود کمک کند. ما در مقاله ” نحوه چسب زدن بینی ” به شما چسب زدن به بینی بعد از عمل را آموزش میدهیم.
⇐ ماسکهای فیلتردار برای حفاظت فردی (N۹۵ و ffp۲ و … )
ماسکهای فیلتردار محکم هستند و به منظور پوششدهی کامل صورت طراحی شدهاند. این ماسکها کاملا به صورت میچسبند و ضمن تصفیه هوای تنفسشده، با حفاظت دوطرفه، در برابر خون، ترشحات و ذرات غیرروغنی، مقاوم هستند.
این ماسکها یکبار مصرف هستند و استفاده از آنها برای افرادی که با شخص بیمار ارتباط نزدیکی ندارند، توصیه نمیشود. شایان ذکر است که استفاده ۴ ساعت مداوم از ماسک N۹۵ میتواند سبب بروز مشکلات جدی ریوی گردد. استفاده از این ماسکها در افراد دارای علایم تنفسی، به دلیل افزایش فشار بر ریهها و دشوارتر کردن تنفس توصیه نمیشود.

ماسک زدن بعد از عمل بینی در پانزده روز اول
در هفت روز اول بعد از عمل بینی به دلیل قرار داشتن آتل (گچ) روی بینی زدن ماسک به استخوان بینی فشاری وارد نمی کند. ولی روز هفتم که بیمار برای برداشتن آتل بینی و کشیدن بخیه باید به پزشک خود مراجعه کند. بهتر است که حتما از ماسک و شیلد برای پیشگیری و محافظت از خود در برابر مبتلا شدن به ویروس کرونا استفاده کند. اما از هفته دوم که آتل برداشته میشود و پزشک روی بینی چسب میزند باید از نحوه درست ماسک زدن روی بینی را اطلاع داشته باشد.از آنجایی که ماسک در قسمت بالایی بر روی استخوان بینی قرار می گیرد یعنی دقیقاً جایی که برش و تغییرات زیادی در آن صورت گرفته حتماً فرد هنگام ماسک زدن درد زیادی خواهد داشت همچنین ممکن است همین فشار سبب به وجود آمدن انحراف بینی و دفرمه شدن آن گردد.
به طور کلی به فرد توصیه میشود تا ۲ هفته اول بعد عمل بینی در دوران کرونا از منزل خارج نشود. زیرا به دلیل انجام عمل جراحی سیستم ایمنی بدن را ضعیفتر میکند و هم اینکه مجبور است از ماسک استفاده کند.
نکات و نحوه ” مراقبت های بعد و قبل از جراحی زیبایی بینی ” بسیار حائز اهمیت است که باید توسط پزشک مربوطه به شما گفته شود. اما ما برخی از این نکات را به زبانی ساده برای شما بیان نمودهایم.
آیا زدن ماسک بعد از عمل بینی موجب دفرمه شدن یا آسیب به بینی میشود؟
استفاده از ماسک بعد از عمل بینی در 3 صورت میتواند به بینی فرد آسیب برساند:
1.وارد کردن فشار به بینی
هنگامی که فرد ماسک مناسبی انتخاب نکند باعث فشار آوردن به قسمت بالایی بینی که حین عمل بیشترین برش و تغییر را داشته میشود.اما اگر از ماسکی با سایز مناسب استفاده شود و در بین فاصلهی بین پوست و ماسک یک گاز یا پنبه و … قرار دهد، میتواند آسیبهای ممکن را کمتر کند و حتما باید به این نکته توجه داشته باشد که از ماسکهایی که سنگین و خیلی تنگ هستند استفاده نکند تا به بینی فشار وارد نشود.
2.تجمع میکروبها
مواردی مثل آغشته شدن ماسک به ترشحات تنفسی یا خون و مرطوب شدن ماسک بر اثر برخورد عمل دم و بازدم میتواند موجب آلوده شدن ماسک ،و همچنین محلی مناسب برای تجمع و تکثیر میکروبها شود. که این امر نه تنها از فرد محافظت نمیکند بلکه سبب به وجود آمدن بیماریهای مختلف و مشکلاتی میشود.
3.کاهش اکسیژن داخل ماسک
هنگامی که فرد طولانی مدت از ماسک استفاده کند به دلیل عمل دم و بازدم هوای داخل ماسک کاهش پیدا میکند و موجب میشود تنفس به سختی صورت گیرد و وی دچار تنگی نفس شود، که این امر برای کسی که به تازگی بینی خود را عمل کرده ناخوشایند و غیر قابل تحمل است.پس بهتر است در زمانهایی که باید طولانی مدت در مکانهای سر پوشیده از ماسک استفاده کند در صورت امکان به فضای باز و خلوت برود ماسک خود را در بیاورد و هوای تازه را تنفس کند.
نحوه صحیح ماسک زدن بعد از عمل بینی
در صورتی که هنگام ماسک زدن بعد از عمل بینی موارد زیر رعایت شود زدن ماسک موجب آسیب به بینی و دفرمه شدن آن نمیشود:
- از تنگ کردن و فشار دادن قسمت فلزی ماسک روی بینی پرهیز شود.
- در صورت استفاده از ماسکهای سهلایه جراحی قسمت فلزی آن را خم کرده و انحنا بزرگتری نسبت به بینی به آن دهد یعنی فلز بالای ماسک را به شکل U انگلیس درآورد. همچنین باید دقت کرد که قسمت رنگی ماسک باید رو به بیرون باشد. برای پر کردن قسمت های خالی بین فلز ماسک و بینی میتوان از پنبه یا اسپیلنت استفاده کرد.
- راه دیگر میتوان قسمت فلزیه ماسکهای عادی را زیر چانه قرار داد و خود ماسک را فقط تا روی سوراخ بینی بالا برد.
- استفاده از ماسک های پارچهای بزگ زیرا این ماسکها تا زیر چشم را میپوشانند و فشار کمتری به بینی وارد میکنند.در صورت عدم دسترسی میشود ماسک را در منزل با استفاده یک پارچه مناسب دوخت.
- استفاده از دو شیلد بطور همزمان یعنی ابتدا شیلدهای کوچکی که روی چانه قرار میگیرند و لبه بالایی آن تا استخوان بالای بینی ادامه دارد اما به قوز بینی نمی چسبد را زد. سپس شیلد دوم که بزرگ تر است و روی پیشانی قرار می گیرد را استفاده کرد، قسمت پایین این شیلد دقیقاً تا انتهای شیلدِ قبلی امتداد یافته و تا حدی میتواند از مبتلا شدن به ویروس محافظت کند.

اگر در هنگام ماسک زدن بعد عمل بینی دچار خونریزی شدید قبل از هر اقدامی با پزشک خود مشورت نمایید اما ما در مقاله ” خونریزی بعد از عمل بینی ” به شما دلایل بوجود آمدن این عارضه و همچنین اقدامات لازم برای بهوبد آن را بیان نمودهایم.
سخن پایانی
امیدواریم به زودی شاهد حذف کامل ماسکهای صورت از زندگیمان باشیم تا علاوه بر برگشت به زندگی عادی، از مشکلاتی چون، مسائل تنفسی، دفرمه شدن بینیهای عمل شده، نبود یک پوشش اضافه روی صورت و… نیز آسوده شویم. در این مقاله سعی شد نکات مهمی درباره نحوه صحیح ماسک زدن بعد از عمل بینی به شما گفته شود تا حتیالامکان از آسیبهای آن جلوگیری کنید. این نکته را فراموش نکنید که ماسکهایی که بافت نرمتری دارند برای پوست بینی بعد از عمل، که حساس شده است، گزینهی مناسبتری خواهند بود. در این شرایط ماسک زدن بعد عمل بینی بسیار ضروری است زیرا بدن در حال بازسازی و ترمیم بینی میباشد. همچنین در صورت داشتن هر گونه سوالی شما میتوانید با دکتر رجب پور مشورت نمایید.