جراحی بازسازی سینه : سرطان سینه یکی از سرطانهای رایج در بین زنان دنیا است. به طوری که متأسفانه از 9 زن 1 زن مبتلا به سرطان سینه میشود. زنان مبتلا به سرطان سینه در روند بهبودی ممکن است تحت عمل جراحی قرار بگیرند. در بسیاری از موارد، بخشی از بافت سینه در جراحی برداشته شده و بخش عمدهای از بافت سینه حفظ میشود.
اما در بعضی از مواقع، تمام بافت سینه برداشته میشود. مطالعات انجام شده نشان میدهد که زنان با از دستدادن سینه، بار روانی بسیاری را متحمل میشوند.
برای حل این مشکل، عمل بازسازی پستان پیشنهاد میشود. عمل جراحی بازسازی سینه برای اصلاح ظاهری سینه صورت میگیرد. در این مقاله دکتر احمدعلی رجب پور فوقتخصص جراحی پلاستیک، ترمیمی و زیبایی در تهران به سؤالات رایج در ارتباط با روشهای بازسازی سینه پاسخ میدهد. در ادامه با ما همراه باشید.
عمل جراحی بازسازی سینه چیست ؟
عمل بازسازی پستان به عمل جایگزینکردن یک یا دو سینه به طور طبیعی در افرادی که سینه خود را ازدستدادهاند، گفته میشود. در واقع جراحی بازسازی سینه و یا انکوپلاستی برای حفظ و بهبود ظاهر سینه صورت میگیرند. با انجام این جراحی حس ناخوشایند نقص عضو بعد از عمل از بین بردن میرود.
همچنین تا حد زیادی حالت قرینه بودن بدن را حفظ میکند. این جراحی نسبتاً بزرگی است. به همین دلیل بهتر است قبل از انجام جراحی با پزشک مربوطه مشورت صورت بگیرد.
زیرا ممکن است در بعضی از افراد احتمال عود بیماری بعد از جراحی برداشتن سینه بیشتر باشد. در این شرایط انجام عمل بازسازی پستان پیشنهاد نمیشود.
در بعضی از مواقع این جراحی همزمان با عمل برداشتن سینه انجام میگیرد. همچنین برخی از افراد ممکن است سالها بعد تصمیم به جراحی بازسازی سینه بگیرند. نکته قابل توجه این جراحی که بیماران باید در نظر بگیرند این است که سینه بازسازی شده همانند سینه طبیعی نخواهند بود. بهطوریکه سینه بازسازی شده شیر تولید نخواهد کرد.
قبل از هر اقدامی بخاطر داشته باشید نزد ” بهترین جراح پلاستیک ” مراجعه نمائید تا علاوه بر نتیجه بهتر، عوارض کمتری را نیز تجربه نمائید.
چه زمانی عمل بازسازی سینه انجام میگیرد ؟
در بسیاری از مواقع سعی میشود بازسازی پستان همزمان با جراحی برداشتن سینه انجام بگیرد. زیرا در این شرایط بیمار بعد از به هوش آمدن جای خالی سینه را حس نخواهد کرد و از لحاظ روانی آسیب کمتری خواهد دید.
از دیگر مزایای جراحی همزمان با ماستکتومی، داشتن نتایج بهتر زیبایی و طول بهبودی کمتر است. اما در مواقعی که ممکن است نیاز به پرتو درمانی و یا شیمی درمانی بعد از عمل وجود داشته باشد، جراحی بازسازی سینه به تأخیر میافتد.
همچنین در شرایطی که لبههای پوست پوشاننده محل جراحی سینه خونرسانی خوبی نداشته باشد، این جراحی با تأخیر انجام میگیرد. با توجه به شرایط بیمار و نوع بیماری زمان عمل بازسازی سینه مشخص میشود. ولی در بسیاری از موارد در حدود 6 تا 12 ماه بعد از ماستکتومی، عمل بازسازی سینه انجام میگیرد.
روشهای بازسازی پستان
برای بازسازی سینه روشهای مختلفی وجود دارد که جراح مناسبترین آن را انتخاب خواهد کرد.
֎ عمل بازسازی سینه با جایگذاری پروتز
پروتز سینه از جنس سیلیکون است که داخل آن پر از ژل سیلیکونی یا مایع سرم نمکی است. در واقع دو نوع پروتز برای عمل بازسازی پستان وجود دارد. پروتز سینه پر شده از جنس سیلیکون، حالت نیمه مایع دارد.
این نوع پروتزها بسیار طبیعی بوده و به راحتی فرم میگیرند. پروتزهای پر شونده ابتدا در بدن جایگذاری میشوند و سپس با محلول آب نمک قابل پر شدن هستند.
در این روش ، نیازی به برداشتن بافت از جای دیگر بدن نیست. پروتز سینه پشت عضلات قفسه سینه قرار میگیرد. استفاده از پروتز سینه در بسیاری از موارد عوارض جدی ندارد.
فقط ممکن است در بعضی از مواقع عفونت در محل جراحی به وجود آید. در مواقعی که بعد از عمل برداشتن سینه به درمانهای تکمیلی مانند پرتو درمانی احتیاج باشد ممکن است عمل بازسازی سینه با روش پروتز سینه ناموفق باشد.
֎ بازسازی سینه با بافت بدن یا روش اتوژن
در این روش با استفاده از بافتهای طبیعی بدن مانند پوست، نسج اضافه زیر سینه و … عمل بازسازی پستان انجام میگیرد. زمان انجام عمل بازسازی سینه با روش اتوژن نسبتاً طولانی است.
ولی بعد از عمل به دلیل استفاده از بافت طبیعی بدن، بافت سینه قوام بیشتری دارد. انجام این عمل در افراد دیابتی و سیگاری با مشکلاتی مانند کمخونی در نسج و عدم بهبود سریع زخم همراه است.
شرایط انتخاب نوع جراحی بازسازی سینه
جراح مربوطه با توجه به شرایط زیر، بهترین گزینه درمانی برای بازسازی سینه بیمار را انتخاب میکند.
- سلامتی بیمار
- اندازه و محل ایجاد تومور سرطانی
- سایز سینه
- شرایط فیزیکی بیمار مانند لاغر و چاق بودن (در صورت لاغر بودن استفاده از بافت بدن برای بازسازی سینه امکانپذیر نیست)
- احتیاج به بازسازی سینه در یک یا دو سینه
- میزان تقارن سینه
- احتیاج به روش درمانی تکمیلی
مطالعه مقالهی ” بهترین جراح بینی در تهران ” را نیز به شما پیشنهاد میدهیم.
مدت زمان بهبود بعد از جراحی بازسازی سینه چقدر است ؟
دوره نقاهت بعد از عمل بازسازی سینه به عوامل مختلفی مانند روش جراحی، سن بیمار، شدت بیماری اولیه و… بستگی دارد. به طور مثال دوره نقاهت بعد از عمل بازسازی سینه در روش برداشت بافت، طولانی مدت است.
بعد از جراحی، بیمار باید چند روز در بیمارستان سپری کند. علائمی مانند خستگی، درد و کبودی در سینه، محدود بودن در حرکت بعد از جراحی بازسازی سینه وجود خواهد داشت.
فرد با انجام مراقبتهای بعد از عمل در حدود 2 ماه بعد از جراحی میتواند فعالیتهای معمولی و روزانه خود را انجام دهد. استفاده از سینه بند مخصوص بعد از جراحی برای فرم دهی سینه الزامی است. زمان استفاده از این سینه بند توسط پزشک تعیین میشود.
عوارض بعد از جراحی بازسازی پستان :
عمل بازسازی سینه ممکن است دارای عوارض احتمالی بعد از عمل باشد. عوارض بعد از عمل بازسازی سینه به مهارت پزشک و شرایط بیمار بستگی دارد. برخی از عوارض احتمالی بعد از جراحی عبارتاند از:
- لخته شدن خون
- عفونت محل جراحی
- جمع شدن مایعات در سینه
- عوارض بیهوشی
- نامتقارن شدن سینه
- پارگی و یا حرکت پروتز سینه
- نبودن حس در سینه عمل شده
- روند کند بهبودی
- ایجاد بافت اسکاری
- مبتلا به لنفوم پستان
در موارد اندک ممکن است عوارض احتمالی بعد از جراحی بسیار شدید باشد به طوری که به جراحی دوباره بازسازی پستان احتیاج میشود. با انتخاب یک جراح متبحر تا حد زیادی عوارض بعد از کاهش پیدا میکند.
مزایا جراحی بازسازی سینه
عمل بازسازی سینه مانند هر عمل دیگری دارای برخی معایب و مزایا است.
مزایای آن عبارتاند از:
- افزایش اعتماد به نفس بیمار بعد از جراحی
- کاهش چشم گیر بار منفی سرطان
- جوانتر شدن شکل سینه
- زیبا شدن فرم سینه
- ایجاد تقارن بدن بعد از جراحی
- همزمان انجام گرفتن عمل برداشتن چربی شکم و بازسازی سینه
معایب عمل بازسازی پستان
- تغییرپیدانکردن اندازه سینه بعد از عمل بازسازی پستان
- افزایش ریسک عمل در صورت وجود فاکتورهای مانند چاقی، سیگاری و دیابتی در بیمار
- امکان تغییر شکل پروتز سینه با گذشت زمان
یکی از فاکتورهای بسیار مهم در به دست آوردن نتایج مطلوب بعد از عمل بازسازی سینه میزان مهارت جراح است. جراح باید با توجه به شرایط بیمار یکی از روشهای بازسازی پستان را انتخاب کند.
جراحی ترمیم سینه مجموعه اقداماتی است که با هدف بازسازی و احیای بافت از دست رفته پستان انجام می شود. این عمل مختص کسانی است که به دلیل ابتلا به سرطان سینه ناچار به برداشت بخش بزرگی از سینه خود هستند.
البته برداشت سینه تنها مختص مبتلایان به سرطان نیست. گاهی اوقات پزشک به دلیل عفونت شدید و غیرقابل کنترل ، ناگزیر از تخلیه سینه بیماران می شود. ترمیم سینه علاوه بر کمک به تناسب اندام، نقش موثری در افزایش اعتماد بنفس بیماران دارد. در این مطلب تصمیم داریم تا به برخی از سوالات رایج در ارتباط با جراحی ترمیم سینه پاسخ دهیم. در ادامه با ما همراه باشید.
اگر از فرم شکم خود رنج میبرید با مراجعه به نزد ” بهترین جراح زیبایی شکم ” به ظاهر ایده آل و فرم دلخواه خود در کمترین زمان دست یابید.
جراحی ترمیم سینه چیست؟
امروزه سرطان سینه به یکی از بیماریهای شایع در بین زنان تبدیل شده است. اساس درمان سرطان سینه کنترل یا خروج توده سرطانی برای جلوگیری از گسترش آن به سایر بافتها میباشد. معمولاً خارج سازی تومورهای کوچک و خوش خیم موجود در سینه بدون دردسر انجام میشود.
اما درمان تومورهای بزرگ و بدخیم نیازمند برداشت بخشی از بافت سینه است. برداشت بخشی از بافت سینه، لامپکتومی یا عمل جراحی حفظ پستان نام دارد.
برداشت کامل یک یا هر دو سینه، ماستکتومی نامیده میشود. در بسیاری از موارد تخلیه سینه منجر به افسردگی و از بین رفتن اعتماد بنفس بیمار میشود. البته پیشرفت چشمگیر علم پزشکی بسیاری از این مشکلات را همواره ساخته است. جراحی ترمیم سینه روشی موثر در بهبود وضعیت روحی و جسمی این افراد است. تاثیرگذاری این روش به اندازهای است که در بسیاری از کشورها به عنوان جراحی مکمل ماستکتومی مورد استفاده قرار میگیرد.
در اغلب موارد عمل لامپکتومی، نیازی به جراحی ترمیمی وجود ندارد. اما انجام ترمیم برای ماستکتومی ضروری به نظر میرسد. تخلیه بافت سینه تنها مختص زنان مبتلا به سرطان سینه نیست. بلکه در شرایط عفونت شدید سینه که با دارو قابل کنترل نیست، امکان تخلیه سینه وجود دارد.
زیرا خطر گسترش عفونت سایر بافتها را تهدید میکند. رفع تغییر شکل و بدشکلیهای حاصل از ضربه به سینه را نیز میتوان به کاربردهای این عمل ترمیمی اضافه کرد. از مزایای این عمل میتوان به تناسب اندام و بهبودی شرایط روحی روانی بیماران اشاره کرد.
مراحل عمل ترمیم سینه
جراحی ترمیم سینه همیشه محدود به یک جلسه نیست. گاهی اوقات تحت تاثیر اندازه سینه، محل تومور سرطانی و تعداد سینههای درگیر در دو یا سه مرحله انجام میشود. بعد از عمل ترمیم بینی، عملی جداگانه برای ایجاد نوک سینه ضرورت دارد. به طور کل مراحل ایجاد بافت سینه در موارد زیر خلاصه شده است:
- ایجاد برآمدگی شبیه سینه (با استفاده از نسوج طبیعی، پروتز یا ترکیبی از هر دو)
- تنظیم تقارن سینه (پیکرتراشی سینه جدید یا لیفت و کوچک کردن سینه سالم)
- بازسازی نوک سینه (عملی سرپایی با دستکاری برآمده ترین بخش سینه)
- بازسازی هاله دور سینه (ایجاد به کمک خالکوبی)
انواع روشهای جراحی ترمیم سینه
ترمیم سینه به روشهای مختلفی امکان پذیر است. پروتز سینه (پستان مصنوعی)، استفاده از بافت بدن و ترکیب پروتز سینه با بافت بدن از جمله این روشها میباشد. انتخاب تکنیک جراحی بر عهده فوق تخصص جراحی پلاستیک است. متخصص مربوطه بر اساس پارامترهای مختلف به انتخاب یکی از روشهای مذکور اقدام میکند. شرایط بیمار، وضعیت جسمانی، وضعیت سینه (میزان بافت از بین رفته)، شدت بدشکلی و خواسته بیمار از جمله عوامل تاثیرگذار در انتخاب پزشک است.
֎ ترمیم با پروتز سینه (پستان مصنوعی یا ایمپلنت)
پروتز کیسهای از جنس سیلیکون و حاوی مواد انعطاف پذیر است که جایگزین بافت از دست رفته سینه میشود. پروتز سینه به دو نوع پر شونده و پر شده تقسیم میشوند.
پروتزهای نوع اول یا سالین (Saline) با استفاده از محلول آب نمک پر میشوند. پروتزهای پر شده نیز کیسه سیلیکونی و محکم حاوی ژل استریل (Silicone gel) است. شکل این پروتزها بسیار طبیعی است و تا رسیدن به فرم ایده آل تغیر میکنند. همچنین این کیسه منعی برای تشخیص وضعیت سینه و بررسی عود آن ایجاد نمیکند.
پروتز سینه برای کسانی که سینه کوچکی دارند به عنوان بهترین روش مطرح است. البته کارگذاشتن پروتز سینه برای افرادی که تحت پرتو درمانی قرار گرفتهاند، مناسب نمیباشد.
زیرا در این روش بخش زیادی از قابیلت ارتجاعی پوست سینه از بین رفته است. در روش ترمیم سینه با پروتز نیازی به برداشتن نسوج طبیعی از سایر بخشهای بدن وجود ندارد.
در نتیجه جای بخیه تنها در محل تخلیه سینه به جای میماند. رایج ترین عوارض کاشت پروتز عفونت یا قرینه نشدن سینهها است.
چند ماه قبل از جراحی ترمیم سینه با پروتز، وسیلهای در زیر عضلات پکتورال تعبیه میشود. این دستگاه برای گسترش پوست است. دستگاه متسع کننده بادکنکی شکل به تدریج و با تزریق سرم نمکی افزایش حجم داده و به افزاش قابلیت ارتجاعی پوست کمک میکند.
در نتیجه فضای کافی برای قرار گرفتن پروتز سینه فراهم میشود. بعد از گسترش پوست به میزان کافی دستگاه متسع کننده خارج شده و با پروتز جایگزین میشود. شش ماه بعد از گذاشتن پروتز، عمل بعدی با عنوان بازسازی نوک سینه انجام میشود.
֎ ترمیم به روش ترکیبی
در جراحی ترمیم سینه به شیوه ترکیبی از نسوج طبیعی بدن در کنار پروتز استفاده می شود. این روش در شرایطی مورد توجه قرار می گیرد که پروتز به تنهایی برای جبران فضای خالی تخلیه شده کافی نباشد.
به همین منظور عضلات و پوست بخش پشتی قفسه سینه به منظور جبران بخشی از فضای خالی به سمت جلو منتقل می شود. سپس پروتز سینه پشت عضلات قفسه سینه قرار می گیرد.
֎ ترمیم به کمک بافت بدن بیمار (جراحی فلپ یا اتوژن)
ترمیم سینه با استفاده از بافت بدن خود بیمار در مقایسه با سایر روشها در ایران رواج بیشتری دارد. زیرا بافت ایجاد شده در این روش بسیار طبیعی است. بافت حاصله نرم، گرم و مطابق با فیزیک بدن میباشد.
در نتیجه حسی مشابه وجود یک شی خارجی در سینه وجود ندارد. جراح پلاستیک برای ایجاد بافت سینه از بافت و عضلات شکم و قفسه سینه بهره میگیرد.
پوست، عضله و بافت چربی از جمله نسوج مورد استفاده در این روش هستند. در ابتدا نسوج طبیعی قفسه سینه برای ساخت سینه مورد استفاده قرار میگیرد.
در ادامه بافت ناحیه تحتانی شکم (زیر ناف) از قبیل پوست، بافت زیر پوست، چربی و عضلات با حفظ عروق آزاد شده و به سمت قفسه سینه منتقل میشود. از مزایای این روش قرارگیری مقدار کافی بافت در اختیار جراح است.
همچنین امکان انجام همزمان جراحی زیبایی شکم و سینه نیز وجود دارد. البته مدت زمان طولانی عمل به عنوان یکی از معایب این روش عنوان شده است. همچنین در برخی شرایط امکان رد شدن پیوند وجود دارد؛ به عنوان مثال می توان به شرایطی از قبیل چاقی، استعمال سیگار، سن بالا و … اشاره کرد.
زمان انجام جراحی ترمیم سینه
زمان انجام جراحی ترمیم سینه بر اساس شرایط فرد و نوع بیماری تعیین میشود. در بسیاری از موارد امکان انجام همزمان جراحی تخلیه و ترمیم سینه وجود دارد. مزایای بسیاری برای این روش وجود دارد.
کاهش دوران نقاهت، اثر مثبت روانی و کاهش تعداد عمل از جمله مزایای این اقدام است. البته این روش برای همه بیماران کاربردی نیست. افرادی که بعد از عمل جراحی برای تکمیل درمان به شیمی درمانی و … نیاز دارند، مجاز به استفاده از این روش نیستند.
زیرا برای انجام عمل ترمیمی سینه، پایان درمان (اعم از شیمی درمانی و پرتو درمانی) به عنوان مبنا مورد استفاده قرار میگیرد. در صورت انتخاب روش تاخیری، رعایت بازه زمانی 3-2 ساله الزامی است.
عوارض جراحی ترمیم سینه
جراحی ترمیم سینه عملی به شدت حساس و پیچیده است. به همین دلیل مراجعه به جراح باتجربه و حاذق از اهمیت بسیاری برخوردار است. در صورت انجام جراحی زیر نظر بهترین جراح سینه ، عوارض به میزان قابل توجهی کاهش می یابد. در هر حال عوارض گزارش شده برای این جراحی عبارتند از:
- عفونت
- خونریزی
- درد و خونریزی
- اسکار قابل توجه
- تغییر حس سینه
- نکروز (مرگ بافتی)
- سرطان پستان (بسیار نادر)
- بهبودی طولانی مدت زخم
- خرابی یا تغییر شکل پروتز
- حساسیت به داروی بیهوشی
- ناهماهنگی و قرینه نبودن سینه
- نیاز به جراحی مجدد برای خارج سازی پروتز
هزینه عمل ترمیم سینه
هزینه جراحی ترمیم سینه برای افراد مختلف ثابت نیست و تحت تاثیر عوامل زیر تعیین می شود:
- نوع روش مورد استفاده
- تخصص جراح
- شرایط بیمار
- نوع بیماری
- حجم سینه
- نوع کلینیک
- تعداد عمل
- دارو و …
سخن پایانی :
ما در این مقاله به بررسی روشهای رایج در جراحی ترمیم سینه پرداختیم. این عمل با هدف بازسازی و احیای بافت سینه در زنانی که یک یا دو سینه خود را تخلیه کردهاند، انجام میشود.
تخلیه سینه آخرین راهکار برای پیشگیری از گسترش سلولهای سرطانی به دیگر بافتهای بدن است. این وضعیت از لحاظ روحی آسیب زیادی به بیماران وارد میکند. البته بلافاصله بعد از پایان درمان میتوان با روشهای مختلف بافت از دست رفته را بازسازی کرد.
پروتز سینه، استفاده از بافت اتوژن (بدن بیمار) و روش ترکیبی، از جمله این روشها است. گرفتن نتیجه مطلوب از هریک از روشهای فوق بستگی به میزان مهارت جراح پلاستیک دارد.
دکتر احمد علی رجب پور فوق تخصص جراحی پلاستیک با تجربه و سوابق کاری بسیار درخشان در زمینه جراحی زیبایی سینه است. ایشان به دلیل استفاده از جدیدترین متدهای روز دنیا در حال حاضر به عنوان یکی از بهترین جراحان سینه در تهران شناخته میشود. برای دریافت مشاوره میتوانید به صورت حضوری به مطب ایشان مراجعه کنید.