در اول کلام بهتر است که با تیغه بینی آشنا شویم. تیغه وسط بینی دیواره بسیار نازکی است به نام سپتوم بینی که در حالت عادی باید کاملا صاف و در نقطه وسط بینی قرار داشته باشد. برخی انحراف بینی را به دلایل مختلف طبیعی تجربه میکنند در حالی که ممکن است برخی دیگر بعد از انجام رینوپلاستی انحراف تیغه بینی تجربه کنند که ناشی از دلایل مختلفی خواهد بود. برخی به دلیل عدم مراقبت صحیح دچار این عارضه شده و برخی به دلیل مراجعه به پزشکان ناوارد. به هر حال، هر علتی که داشته باشد، راههای درمان مختلفی برای آن توصیه شده است.
انحراف تیغه بینی چیست و دلایل به وجود آمدن آن چیست؟
تیغه بینی مانند دیواری صاف است که وسط دو حفره سمت راست و سمت چپ بینی قرار دارد و این تیغه حفر ها را از وسط بینی، از یکدیگر جدا میسازد.
اگر فرد دچار انحراف شدید باشد و مورد درمان قرار نگیرد به مرور زمان بینی حالت کج پیدا میکند و یا حتی امکان دارد سوراخهای بینی کوچک و بزرگ شود و همین طور امکان خشکی در داخل دیواره بینی وجود دارد که این خشکی در مواردی باعث میشود دیواره بینی خشک و خونریزی در حفره بینی بعضی از افراد ایجاد شود، این انحراف با چشم به وضوح دیده میشود. البته در مواردی انحرافات شدید موجب مشکلات تنفسی نیز میگردد.

اگر فرد انحراف شدید نداشته باشد با چشم مصلح قابل تشخیص نیست و فقط پزشک معالج میتواند این انحراف را تشخیص دهد.
از عواملی که میتوان در جهت علت به وجود آمدن مشکل انحراف تیغه بینی نام برد ضربه شدید به بینی است. مثلا زمانی که نوزاد در رحم مادر قرار دارد با وارد شدن ضربه به دیواره رحم (ژنتیکی) میتواند عامل انحراف تیغه بینی باشد و یا حتی در دوران بلوغ و تکامل استخوان امکان دارد حین بازی ضربه به بینی وارد شده باشد. البته که تصادفهای شدید نیز عاملی برای انحراف تیغه بینی میتواند باشد.
امکان گرفتگی بینی در افرادی که انحراف تیغه بینی دارند مشهود است که البته میتواند تنفس فرد را نیز دچار مشکل سازد. فردی که انحراف تیغه بینی دارد زمانی که دچار آلرژی و یا حتی سرماخوردگی معمولی میشود نفس کشیدن برایش بسیار دشوارتر میشود.
قبل از انجام هر عملی باید به دنبال یک پزشک خوب و با تجربه باشید تا دچار عوارضی همچون انحراف تیغه بینی بعد از عمل نشوید اما این انتخاب بسیار سخت است. ما در مقاله ” بهترین جراح بینی در تهران ” به شما در این انتخاب کمک میکنیم.
علائم انحراف تیغه بینی چیست ؟
علائم زیادی وجود دارد که مشخص میکند فرد دچار انحراف است مانند:
- درد در یکی از طرفین صورت که این درد به دلیل انحراف شدید همان سمت بینی به وجود میآید.
- تنفس صدادار و یا به اصطلاح خُروپف در خواب: وقتی بافت بینی متورم باشد این صدای نابهنجار به وجود میآید و همین طور در کودکان و نوزادان تازه متولد شده که انحراف تیغه بینی شدید دارند این مشکل پدیدار میشود.
در بعضی از افراد که دچار سردرد متوالی میشوند امکان انحراف سپتوم وجود دارد. انحراف ظاهری بینی و یا سینوزیت مزمن از علل انحراف در سپتوم بینی فرد میباشد. اکثرا ۸۰ درصد از افراد جامعه دچار مشکل انحراف تیغه بینی هستند.
راههای درمان انحراف تیغه بینی چیست ؟
برای درمان این مشکل حتما به پزشک مراجعه فرمایید .معمولا در مرحله اول پزشک متخصص درمان دارویی را شروع میکند، اما اگر درمان دارویی بی نتیجه باشد، پزشک عمل جراحی را تجویز میکند که نام این جراحی سپتوپلاستی است، که برای درمان مشکلات تنفسی و کجی سپتوم توصیه میشود.

بهتر است بدانیم عمل سپتوپلاستی چیست و سپتوم چه معنایی دارد؟
سپتوپلاستی نام عمل جراحی است که استخوان و غضروف بینی بیمار را صاف، و انحراف تیغه بینی بر اثر انحراف داشتن سپتوم بینی (دیوارههای بینی) را برطرف میکند. وقتی سپتوم بینی فرد به یک طرف از بینی متمایل شود این عمل انجام میشود.
لازم به ذکر است که بدانید سپتوم بینی همان دیوارهای استخوان و غضروف داخل بینی هستند که بینی افراد را به دو بخش جدا از هم تقسیم میکند؛ در نتیجه وقتی که تیغه بینی کج شده باشد سپتوم انحرافی به وجود میآید که باعث میشود فرد تنفس سختی داشته باشد و به دلیل خروج ضعیف هوا از داخل بینی، فرد دچار عفونت سینوسها بشود.
وقتی این عارضه وجود دارد به دلیل اینکه فرد نمیتواند به طور صحیح نفس بکشد امکان بیحوصلگی و خستگی بیدلیل و همین طور عصبی شدن را در فرد ایجاد میکند. در بعضی موارد مانند انحراف شدید امکان دارد فرد دچار سکته قلبی و مغزی شود. در نتیجه در کنار این که این یک عمل زیبایی صورت است میتوان گفت، یک عمل درمانی هم به شمار میآید.
تا به اینجا درباره انحراف تیغه بینی و دلایل به وجود آمدن آن صحبت کردیم. سپتوم بینی و سیتوپلاستی را شناختیم و به سوال سیتوپلاستی چیست پاسخ دادیم. حال در مورد انحراف تیغه بینی بعد از عمل جراحی سخن میگوییم و به دلایل به وجود آمدن انحراف تیغه بینی بعد از عمل زیبایی میپردازیم.
گاهی اوقات ممکن است نفس کشیدن برای شما سخت باشد. این میتواند دلایل مانند انحراف تیغه بینی و یا کیپ شدن بینی داشته باشد. ما در مقالهای دیگر به ” کیپ شدن بینی ” به صورت کامل پرداختهایم.
انحراف تیغه بینی بعد از عمل جراحی چیست؟
عمل جراحی بینی جزو یکی از عملهای بسیار دشوار و حساس زیبایی است. به یاد داشته باشید که حتی بهترین جراح بینی هم امکان دارد نتواند بینی را کاملا صاف و بدون نقص از آب در آورد و امکان این که بعد از بهبودی کامل، سوراخ ها به صورت خیلی جزئی تقارن نداشته باشند و کمی انحراف داشته باشند وجود دارد. البته در حال حاضر قالبهای کنترلی(در جهت اطلاع از این عمل زیبایی میتوانید به مقاله عمل بینی با قالب کنترلی مراجعه کنید)، استانداردی برای صاف و قرینه شدن بینی ساخته شده است که به جراح کمک میکند در هنگام جراحی ظاهر بینی را قرینه در آورد. اما دلایلی نیز وجو دارد که میتوانند علت انحراف بینی بعد از عمل باشند. در ادامه به دلایل انحراف تیغه بینی بعد از عمل میپردازیم.

دلایل ایجاد انحراف تیغه بینی بعد از عمل جراحی چیست؟
حال سوال اینجاست که علت انحراف بینی بعد از عمل چه میتواند باشد ؟ دلایل متعددی وجود دارد که فرد بعد از عمل جراحی به انحراف تیغه بینی دچار میشود. چند نمونه از این دلایل را در متن زیر را بخوانید:
- امکان دارد بر اثر جراحی تیغه بینی منحرف شود.
- ممکن است به این دلیل باشد که بعد از عمل، بیمار، مراقبتهای لازم را به درستی انجام نداده باشد.
- این امکان وجود دارد که جراح در یک طرف بینی غضروفها را بیش از حد حذف کرده باشد.
- بخش زیادی از کج و نامتقارن به نظر رسیدن بینی به دلیل تورم بخشهایی از بینی به وجود میآید.
آیا بیمار برای انحراف تیغه بینی بعد از عمل دوباره میتواند جراحی ترمیمی انجام دهد؟
عمل ترمیمی به عملی گفته میشود که برای بازسازی و اصلاح کردن ایرادهایی که در اثر عمل قبلی برای بینی به وجود آمده است، انجام میشود.
این جراحی را باید طبق نظر پزشک خود انجام دهید؛ زیرا عدهای از جراحان هستند که برای جراحی ترمیمی انحراف تیغه بینی تجویز میکنند که حداقل بعد از یکسال بیمار دوباره انجام دهد. در این بین بعضی دیگر از جراحان پیشنهاد میدهند بعد از گذشت ۶ ماه بیمار میتواند برای بر طرف کردن انحراف تیغه بینی خود دوباره مراجعه کند. در نتیجه پزشک تصمیم میگیرد که دوباره جراحی ترمیم انحراف تیغه بینی را چه زمانی انجام دهید.
کسانی دوباره برای این عمل ترمیمی مراجعه میکنند که بعد از عمل دچار انحراف در قسمتی از بینی و یا سوراخهای بینی نامتقارن شده است و یا دچار سپتوم )گرفتگی راه تنفس (شده باشند و از فرم بینی خود بعد از عمل رضایت ندارند.

چه کسانی ممکن است دچار انحراف تیغه بینی بعد از عمل شوند ؟
بیمارانی که از قبل دچار بیماری مادرزادی بودهاند مانند شکاف کام و لب، ممکن است مجددا دچار انحراف بینی شوند. در این گونه بیماران امکان کج شدن بینی بعد از عمل، با احتمال کمی بیشتر وجود دارد. همین طور بیمارانی که جراحی انحراف تیغه بینی داشتهاند، سوراخهای بینی این افراد هم کج و نامتقارن است، در این گونه بیماران هم امکان دارد بعد از عمل نامتقارن بودن سوراخ های بینی کاملا برطرف نشود.
یکی دیگر از مشکلاتی که ممکن است در تنفس شما از طریق بینی اختلال کند، ” پلیپ بینی ” است ما در مقالهای بهصورت کامل به این موضوع پرداختهایم.
مراقبتهای بعد از عمل سیتوپلاستی دارای چه نکاتی است؟
پس از عمل سپتوپلاستی این مراقبتها الزامی است:
- از کمپرس یخ برای رفع ورم و کبودی بعد از عمل سپتوپلاستی استفاده کنید.
- از انجام ورزشهای سنگین و یا فعالیتهای سنگین بین ۴ الی ۶ ماه جدا خودداری کنید؛ زیرا در عمل سپتوپلاستی بالا رفتن فشارخون و افزایش ضربان قلب گاهی موجب خونریزی در ناحیه عمل میشود.
- مراقب باشید به بینی ضربه وارد نشود.
- به یاد داشته باشید در هنگام خواب سر را بالاتر از بدن قرار دهید.
- به مدت ۳ هفته از کشیدن سیگار و قلیان و هرگونه دخانیات پرهیز کنید.
- پس از عمل از خوردن مواد غذایی سفت پرهیز کنید و غذاهای نرم و سبک که احتیاج به جویدن ندارد را مصرف کنید.
- داروهایی را که جراح بینی پس از عمل سپتوپلاستی تجویز کرده است را، در زمان مشخص و کامل مصرف کنید.
- از مصرف داروهایی مانند ایبوپروفن، آسپرین که باعث رقیق شدن خون میشود خودداری فرمایید.
- تا وقتی که مش داخل بینی شما قرار دارد، کپسول سفالکسین حتما استفاده کنید.
رعایت کردن مراقبتهای پس از عمل انحراف تیغه بینی ، کاملا شبیه مراقبتهای پس از عمل زیبایی بینی است (در جهت اطلاع از مراقبتهای بینی بعد از عمل زیبایی به مقاله تمیز کردن بینی با گوش پاک کن و عطسه بعد از عمل بینی مراجعه کنید) زیرا در هر دو عمل، بینی جراحی میشود و فقط هدف از این جراحی بینی فرق دارد.
برای انجام جراحی سپتوپلاستی ریسک نکنید و حتما تحت نظر یک جراح خوب و ماهر عمل خود را انجام دهید زیرا امکان دارد بعد از عمل دچار مشکل تنفسی شدید شوید.

هزینه جراحی سپتوپلاستی چقدر است؟
به طور کلی میتوان گفت هزینه جراحی انحراف تیغه بینی ، پس از معاینه پزشک و با توجه به دستمز جراح بینی مشخص میشود.
عمل جراحی انحراف تیغه بینی یا همان سپتوپلاستی ، که برای بهبود عملکرد بینی انجام میگیرد، حالت درمانی دارد و بیمههای درمانی هزینههای آن را میپردازند البته به این شرط که انحراف تیغه بینی بسیار شدید باشد و تنفس فرد دچار مشکل شده باشد اما عمل کجی بینی جزو عملهای زیبایی به حساب میآید که بیمههای درمانی آن را پوشش نمیدهند و توسط فرد این هزینهها پرداخت میشود.
زمان عمل سپتوپلاستی به مشکلاتی که بینی بیمار دارد بستگی دارد که معمولا بین ۳ الی ۴ ساعت زمان میبرد.
عوارض جراحی سپتوپلاستی چیست ؟
عوارضی مانند خونریزی بعد ازعمل وجود خواهد داشت که قابل کنترل است. اثر بخیه و مقداری زخم از دیگر عوارض جراحی سپتوپلاستی است. تغییر ظاهری شکل بینی را نمیتوان جزو عوارض در نظر گرفت اما امکان کاهش حس بویایی و یا سوراخ شدن سپتوم از عوارض این عمل است.
در این جراحی نیاز به بستری بیمار نیست و بیمار را بعد از یک روز مرخص میکنند. در این عمل کبودی در اطراف چشم به وجود نمیآید وامکان دارد نتیجه عمل بعد از گذشت یکسال مشخص شود.
در این جراحی، غضروف و قسمتهایی از استخوان دیواره بینی که تغییر شکل داده اند، این قابلیت را دارند که جراح میتواند آنها را باز و جدا سازد بنابراین عمل سپتوپلاستی یکی از بهترین راههای باز کردن تنفس از طریق بینی شناخته شده است.
مراقبتهای بعد از جراحی بسیار مهم میباشند زیرا اگر به درستی انجام نشوند فرد دچار عوارض میشود. یکی از این عوارض ” عفونت بعد از عمل جراحی بینی ” میباشد که در مقالهای به آن پرداختهایم.
کلام آخر
اگر بعد از انجام عمل بینی خود رفته رفته دچار انحراف تیغه بینی شدید، حتما باید با پزشک معالج خود مشورت کرده و سپس اقدام به رفع این انحراف کنید. این نکته را به یاد داشته باشید که مراقبتهای اصولی بعد از جراحی زیبایی بینی، شانس ابتلا به انحراف تیغه بینی بعد از عمل را به طرز چشمگیری کاهش میدهد. از سوی دیگر، چنانچه انحراف بینی شما به صورت مادرزادی است و یا در دوران بلوغ، بر اثر شکستگی یا ضربه و دلایل این چنینی ایجاد شده است، عمل جراحی نه تنها موجب رفع این انحراف شده بلکه مشکلات تنفسی شما را کاهش میدهد. امیدواریم مطالعه این مقاله به شما کمک کرده باشد.