حس بویایی بعد از عمل بینی : جراحی بینی باعث کاهش حس بویایی میشود؟ حس بویایی بعد از جراحی بینی باز خواهد گشت ؟ سوالات ذکر شده از رایجترین سوالات مراجعه کنندگان است.
یکی از حواس پنجگانه و مهم انسانها حس بویایی است و تاثیر زیادی در کیفیت زندگی ما دارد. برای مثال، استنشاق بوی قهوه اول صبح و یا بوی گل باعث نشاط و سرزندگی انسانها میشود. اما یکی از عوارض جراحی بینی، کاهش موقتی حس بویایی است. به همین خاطر بسیاری از متقاضیان جراحی بینی بدلیل ترس از دست دادن حس بویایی از انجام عمل جراحی منصرف میشوند.
برخی مواقع زیباجویان بعد از جراحی بینی متوجه میشوند که حس بویایی آنها تغییر کرده و یا شبها خر و پف میکنند. البته این علائم ماندگار نیست و بعد از گذشت مدتی برطرف میشود. در اثر ورم و یا ترشحات زیاد حس بویایی بینی کاهش مییابد. در نتیجه بعد از برطرف شدن تورم بینی، حس بویایی مجددا به حالت طبیعی برمیگردد. در این مقاله قصد داریم تا به بررسی حس بویایی بعد از جراحی بینی بپردازیم. پس تا آخر مطالب همراه ما باشید تا به بررسی رابطه حس بویایی و جراحی بینی بپردازیم.
حس بویایی بعد از جراحی بینی :
اغلب مراجعه کنندگان از ما میپرسند که از بین رفتن حس بویایی بعد از عمل بینی یا به قولی از دست دادن حس بویایی بعد از عمل بینی واقعیت دارد؟ همانطور که در مطالب فوق ذکر شده است از بین رفتن حس بویایی یکی از عوارض رایج و موقت جراحی بینی است و اکثر کسانی که جراحی بینی را انجام دادهاند درگیر مشکلات بویایی میشوند.
تارهای ظریفی درون بینی وجود دارد که به اعصاب بویایی متصل میشوند. این عصبها دارای نورونهای مخصوص گیرنده بو هستند. هنگامی که فردی اقدام به عمل جراحی بینی میکند، بافت داخلی بینی متورم میشود. در نتیجه جریان هوا با مشکل مواجه خواهد شد . در چنین شرایطی مولکولهای بو به گیرندههای بویایی نمیرسند و نتیجه آن ایجاد اختلال در حس بویایی است.
برخی مواقع حتی نداشتن حس بویایی بعد از عمل بینی باعث کاهش حس چشایی میشود و تا زمانی که تورم داخلی بینی به طور کامل از بین نرود، حس بویایی و حس چشایی باز نمیگردد. این عارضه معمولا 3 تا 6 هفته بعد از جراحی برطرف خواهد شد.
یکی از عوارض جراحی بینی که ممکن است اتفاق بیفتد آبریزش بینی میباشد. ما در مقاله ” آبریزش بینی بعد از عمل ” علت و نحوه درمان این عارضه را برای شما بیان کردهایم.
مشکلات بویایی قبل از جراحی بینی :
هدف اغلب افراد از جراحی بینی برطرف کردن مشکلات تنفسی و اصلاح فرم بینی است. یکی دیگر از سوالات رایج مراجعه کنندگان این است که “عمل جراحی بینی باعث برطرف شدن مشکلات بویایی میشود؟”.
این دسته از زیباجویان تصور میکنند که جراحی بینی تاثیرات مثبتی بر حس بویایی میگذارد و باعث بهبود مشکلات بینی و حس بویایی آنها میشود. بعد از عمل جراحی، مشکلات بویایی بیمارانی که از مشکل سینوزیت یا پلیپ بینی برخوردار هستند تا حدی بهبود پیدا میکند.
جراحی بینی نه تنها باعث بهبود ظاهر بینی میشود، بلکه تغییراتی در عملکرد بینی ایجاد خواهد کرد. بنابراین بهتر است براساس نیاز و مشکلات بینی خود جراح مناسب را انتخاب نمایید. با این وجود نمیتوان به طور قطع گفت که جراحی بینی باعث بهبود حس بویایی میشود.
نکتهای که وجود دارد این است که از بین رفتن حس بویایی از عوارض نادر جراحی بینی است. بنابراین متخصص و جراح را با دقت زیاد انتخاب کنید تا احتمال بروز عوارض به صفر برسد و مشکلات تنفسی و ظاهری بینی برطرف شود.
احتمال نداشتن حس بویایی بعد از عمل بینی :
براساس تحقیقات صورت گرفته در سالهای اخیر، کاهش و یا نداشتن حس بویایی بعد از عمل بینی امری طبیعی و رایج است که به صورت موقت در افرادی که جراحی کردهاند رخ میدهد و بعد از گذشت مدتی برطرف خواهد شد.
به طور کلی میتوان گفت که حدود 87 درصد از بیماران در هفته اول بعد از عمل جراحی بینی، حس بویایی خود را از دست خواهند داد. این افراد تقریبا در چند هفته ابتدایی هیچ بویی را حس نخواهند کرد. البته بعد از گذشت 6 هفته تقریبا حس بویایی افراد به حالت طبیعی برمیگردد.
اگر شما هم عمل جراحی بینی انجام داده باشید احتمالا بعد از عمل، تجربه اسشمام بوی بد را داشته باشید. در مقاله ” بوی بد بینی بعد از عمل ” به دلایل و راه حل این عارضه پرداختهایم.
نداشتن حس بویایی و چشایی بعد از عمل بینی :
آیا نداشتن حس بویایی و چشایی بعد از عمل بینی طبیعی است؟ براساس گزارشات دریافت شده بسیاری از مراجعه کنندگان بعد از عمل جراحی بینی علاوه بر از دست دادن حس بویایی، حس چشایی خود را نیز از دست دادهاند و مزهها را به خوبی احساس نمیکنند.
حس چشایی و حس بویایی تا حد زیادی به یکدیگر مرتبط است و گاها با استفاده از حس بویایی است که مزه و طعمها را تشخیص میدهید. در اثر التهاب و تورم مجاری تنفسی، عبور هوا با اختلال مواجه میشود. بنابراین مولکولهای هوا نمیتوانند به درستی به گیرندههای بو بچسبند. در نتیجه حس بویایی با اختلال روبرو میشود. البته کاهش حس بویایی بعد از عمل بینی در افراد مختلف متفاوت است.
از آن جهت که حس بویایی و حس چشایی مکمل یکدیگر هستند، طبیعی است که مختل شدن حس بویایی باعث میشود که حس چشایی نیز با اختلال مواجه شود. بنابراین نداشتن حس بویایی و چشایی بعد از عمل بینی را میتوان از جمله عوارض رایج عمل زیبایی بینی دانست. پس نفهمیدن مزه غذا بعد عمل بینی امری طبیعی است.
نکات مراقبتی جهت تسریع برگشت حس بویایی بعد از عمل بینی:
- در 24 ساعت اولیه بعد از عمل جراحی بینی، غذاهای شیرین و سرد میل کنید.
- استفاده از کمپرس یخ بعد از جراحی باعث کاهش تورم بینی میشود. در نتیجه نداشتن حس بویایی بعد از عمل بینی بهبود خواهد یافت.
- از مصرف غذاهای حاوی ادویه در روزهای اولیه بپرهیزید. این دسته از غذاها باعث گشاد شدن رگهای خونی و افزایش تورم بینی میشود. در نتیجه حس بویایی دیرتر به حالت طبیعی برمیگردد.
- در چند روز اولیه غذاهای نرم و مقوی مصرف کنید. مصرف غذاهای نرم مانند سوپ و یا اسموتی از وارد شدن فشار به بینی پیشگیری میکند.
- یکی دیگر از راههای درمان کاهش حس بویایی بعد از جراحی بینی نوشیدن آب است. نوشیدن آب و مایعات کافی به کاهش تورم مجاری تنفسی و بازگشت حس بویایی کمک شایانی میکند.
- مصرف نوشیدنیهای الکلی باعث گشاد شدن رگهای بینی و گسترش تورم میشود. در نتیجه با پرهیز از مصرف نوشیدنیهای حاوی الکل به بازگشت سریعتر حس بویایی کمک کنید.
- استراحت و پرهیز ار مقاربت جنسی تا 10 روز بعد از جراحی بینی باعث کاهش تورم و احتمال خونریزی بینی میشود.
- تا 3 هفته بعد از جراحی بینی از وارد شدن فشار به بینی و فین کردن اجتناب کنید. در این مدت بینی را با دقت شستشو دهید.
یکی دیگر از عوارض جراحی بینی که ممکن است بوجود بیاید، مشکلات تنفسی میباشد. ما در مقاله ” نفس کشیدن بعد از عمل بینی ” به این مشکل پرداختهایم.
مدت زمان لازم برای بازگشت حس بویایی بعد از عمل بینی چقدر است ؟
بازگشت حس بویایی بعد از جراحی بینی تا حد زیادی به میزان تورم بافت داخلی بینی بستگی دارد. بنابراین بهتر است مراقبتهای بعد از جراحی بینی را جدی بگیرید تا تورم و التهاب بینی سریعتر بهبود یابد. بدین ترتیب 3 الی 6 هفته بعد از جراحی بینی، حس بویایی به حالت طبیعی برمیگردد.
فرم بینی تاثیری در کاهش و یا از بین رفتن حس بویایی بعد از عمل بینی دارد ؟
در پاسخ به این سوال که ” فرم طبیعی در حس بویایی تاثیر دارد یا خیر؟” باید بگوییم که هرچه بینی کوچکتر و عروسکیتر باشد، احتمال بروز اختلال در حس بویایی، خر و پف و یا وقفه تنفسی در خواب بیشتر است. لازم است که طی جلسه مشاوره حضوری، پزشک جراح، بیمار را از عوارض احتمالی جراحی بینی آگاه سازد و بهترین فرم بینی را براساس اصول زیبایی شناسی به بیمار پیشنهاد دهد.
انتخاب جراح بینی با تجربه و ماهر تا حدود زیادی موجب کاهش عوارض احتمالی میشود بنابراین انتخاب جراح بسیار مهم است. ما در مقاله ” بهترین جراح بینی تهران ” به شما در این انتخاب کمک میکنیم.
کلام آخر :
حدود دو الی چهار ماه لازم است تا فرم جدید بینی نمایان و عوارض جانبی جراحی به طور کامل برطرف شود. در این مدت باید مراقبتهای پزشکی بعد از جراحی را جدی بگیرید و کمی صبوری کنید.
به طور کلی هیچ یک از عوارض جانبی جراحی بینی مانند کبودی، خونریزی، تورم و نداشتن حس بویایی بعد از عمل بینی دائمی نیست و بعد از گذشت چند ماه به طور کامل برطرف میشود. مدت زمان بهبود عوارض از چند هفته تا چند ماه طول میکشد. حتی ممکن است بهبود کامل و برطرف شدن تورم بینی و بازگشت حس بویایی به حالت طبیعی تا یک سال طول بکشد.
همانطور که در مطالب فوق ذکر کردهایم، حس بویایی از اهمیت بسزایی برخوردار است. به همین خاطری میتوان گفت که مهارت و سابقه جراح تاثیر زیادی در نتیجه جراحی و بروز عوارض آن دارد.
دکتر احمد علی رجب پور، بورد فوق تخصص جراحی پلاستیک و ترمیمی و عضو انجمن جراحان پلاستیک و زیبایی ایران و بهترین جراح بینی در تهران است که مهارت بالایی در جراحی انواع بینی دارد.